foto

Colin Firth

  • nar. 10.9.1960 (55 let)
    Grayshott, Hrabství Hamp, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britský herec Colin Firth se narodil 10. Září 1960 v akademické rodině v Grayshottu v Anglii. Jako malé dítě cestoval s rodiči po světě. Když mu byly pouhé dva týdny, jeho rodiče ho vzali do Nigérie, kde strávil svoje první roky života. V roce 1971 se rodina na rok přesunula do Ameriky, do St. Louis. Odmala byl rozhodnutý stát se hercem a vlastně nikdy nic jiného nedělal. V letech 80-83 studoval drama v prestižním Drama Centre v Londýně. Nebyly to lehké časy. Žil ve zchátralé ložnici v Severním Londýně, neměl moc peněz, v botách měl díry a docházel hrát do divadla dvě míle vzdáleného.

V Drama Centre na sebe upozornil jako Hamlet a vzbudil takovou pozornost, že získal roli v Queens Theatre v Londýně ve hře Another Country. V této hře se sešlo několik budoucích hereckých hvězd - Rupert Everett, Kenneth Branagh nebo Daniel Day Lewis. I přes rychlý rozjezd jeho kariéry, věnoval se Firth dalších pár let divadlu a práci v televizi. V roce 1989 dostal hlavní roli ve Formanově filmu Valmont. Tady také potkal Meg Tillyovou, se kterou má syna. Několik let spolu žili, ale v roce 1993 se rozešli, svého syna se však snaží vídat co nejčastěji. Firth se objevuje po boku Petera OToola v Křídlech slávy. Polovina devadesátých let byla pro něj zlomová - pan Darcy v Pýše a předsudku, role v oscarovém Anglickém pacientovi, Firth je posedlým fotbalovým fanouškem v adaptaci knihy Nicka Hornbyho Fotbalová horečka. Z poslední doby jsou jeho největšími úspěchy oba díly Deníku Bridget Jonesové a vánoční romance Láska nebeská.

Má dvě děti, to druhé s italskou herečkou Livia Giuggiolo, kterou potkal při natáčení Nostromo. Rád poslouchá relaxační hudbu, hraje na kytaru nebo píše povídky.

petr "jerabin" ptáček

Herecká filmografie

2017 The Happy Prince
Untouchable
2016 Deep Water
Dítě Bridget Jonesové
Genius
2014 Dřív než půjdu spát
Kingsman: Tajná služba
Kouzlo měsíčního svitu
2013 Devil's Knot
Koleje osudu
2012 Arthur Newman
Gambit
Stars in Shorts
2011 Jeden musí z kola ven
2010 Hlavní třída
Králova řeč
Steve
2009 Dorian Gray
Kolej Sv. Trajána 2: Legenda o zlatu rodu Frittonů
Single Man
Vánoční koleda
2008 Lekce neslušného chování
Mamma Mia!
Spálené mosty
Vdaná snoubenka
2007 And When Did You Last See Your Father?
Célébration (TV film)
Holky z naší školky
Konečně spolu
Poslední legie
2006 Na počátku jsme si rovni (TV film)
2005 Kouzelná chůva Nanny McPhee
Pravda nebo lež
2004 Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
Trauma
2003 Ach ty ženy!
Co ta holka chce
Dívka s perlou
Láska nebeská
2002 Jak je důležité míti Filipa
2001 Čtyřhra
Deník Bridget Jonesové
Konference ve Wannsee (TV film)
2000 Donovan Quick (TV film)
Velmi relativní známosti
1999 Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
Secret Laughter of Women, The
Takový jsem byl
Turn of the Screw, The (TV film)
1998 Zamilovaný Shakespeare
1997 Fotbalové opojení
Prokletá farma
1996 Anglický pacient
Nostromo (TV seriál)
1995 Pýcha a předsudek (TV seriál)
Šance pro lásku
Widowing of Mrs. Holroyd, The (TV film)
1994 Deep Blue Sea, The (TV film)
Master of the Moor (TV film)
Playmaker
1993 Hodina prasete
Rukojmí (TV film)
1992 Performance (TV seriál)
1991 Femme Fatale
Out of the Blue (TV film)
1990 Křídla slávy
1989 Valmont
1988 Apartmá nula
Tumbledown (TV film)
1987 Měsíc na venkově
Secret Garden, The (TV film)
Tales from the Hollywood Hills: Pat Hobby Teamed with Genius (TV film)
1986 Lost Empires (TV seriál)
1985 Dutch Girls (TV film)
1919
1984 Camille (TV film)
Jiná země

Dokumentární

2011 Big Picture, The (TV seriál)
2008 ABBA: Mamma Mia! Story (TV film)
2007 Film o filmu: Poslední legie
2006 Reader, I Married Him (TV seriál)
2002 Forever Ealing (TV film)
2000 Windmills on the Clyde: Making 'Donovan Quick' (TV film)
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)
1975 Arena (TV seriál)

TV pořady

2015 Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 BAFTA: Život na filmovém plátně (TV pořad)
Rencontres de cinéma (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2002 Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2001 We Know Where You Live (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace