Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Každý dokument, nech je akokoľvek dobrý, by mal byť objektívny. Tomuto dokumentu to chýba, je obranou odsúdeného. Podarilo sa mu ale splniť jeden cieľ. Poukázať na skostnatelosť justície. A to nie len americkej, nebudeme si nahovárať, že u nás je to lepšie. Justícia samotná je dnes tak pochybná, že v podstate asi nikdy nemal byť zavedený trest smrti. Pravdepodobnosť omylu je totiž príliš veľká. A konkrétne v tomto prípade by hlavná postava dokumentu už nežila, hoci bola po 18 rokoch oslobodená. Nehovoriac takisto o neschopnosti lokálnych sudcov, ktoré si len tak zamietnu, čo len chcú. Bol som šokovaný, keď si mladý chlapec požiadal o výmenu právnika, pretože ten je voči nemu zaujatý a neverí mu, že je nevinný, a pán sudca to zamietol, pretože to nie je vraj relevantný dôvod. Manipulácia s dôkazmi a manipulácia pri výpovediach je skutočný zvratok a vzhľadom k tomu je až neuveriteľné, ako mohol byť jeden človek takto uväznený. Uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie, ale pokiaľ je Avery skutočne nevinný, tak za dvojnásobné zabásnutie za nič by mali zavrieť všetkých tých, ktorí mu to spôsobili. P.S. Tento človek asi tiež nebude celkom neviniatko. Spomínané týranie zvierat, ktoré sa v súvislosti s jeho minulosťou v dokumente vynorí nebolo špecifikované, ale nejde o nič ľahšie ako to, že polial mačku benzínom a hodil ju do ohňa. To normálny človek neurobí. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca záležitosť, ktorá funguje hneď v niekoľkých rovinách: 1) Návykový seriál plný zvratov, ktorý väčšina napriek hodinovým epizódam zhltne za víkend, 2) detailný dokument so šokujúcou realitou a depresívnym posolstvom a 3) neuveriteľný príbeh plný zaujímavých ľudí a emócií, či už pozitívnych (zistenia a argumenty Stevenových právnikov - lepšie ako z právnických filmov), alebo negatívnych (zavádzanie, nespravodlivosť, slepota). Potlesk tvorkyniam - získať toľko materiálu a zostrihať ho takto pútavo a príbehovo - to som ešte nevidel. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Dokumentářní příběh Stevena Averyho je obzvláště zajímavý v souběhu s "hraným" příběhem O.J.Simpsona v American Crime Story. Oba příběhy se točí kolem reálných, nejistých a mediálně velmi sledovaných obvinění z vraždy, avšak zatímco Making a Murderer se odvíjí v plně dokumentárním stylu s čistě archivními záběry, American Crime Story je hrané drama. Nutno však podotknout, že co se týče realističnosti, jsou oba seriály špičkové a vyrovnané. Making a Murderer o prsa vítězí v soudní síni, kde se nesmírně chytře vyvracejí i ty nejzáludnější argumenty. American Crime Story je pak tak nějak divácky chytlavější a zábavnější. Oba seriály doporučuji všemi deseti, jednak protože protože perfektně vykreslují systém justice v USA a taky jsou samy o sobě výborně zpracované. Po druhé sérii zvyšuji hodnocení na maximum a trochu se kaji nad svým předchozím komentářem - Making a Murderer totiž není jen seriál, je to brilantní dokumentární rekonstrukce záludných aspektů trestného činu. Jsem až překvapen, že takto detailní informace se mohou vypustit na veřejnost! 9/10 ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Tohle je nevídaná pecka obrovských rozměrů.  Jak vyrobit vraha sleduje příběh propuštěného, neprávem odsouzeného Stevena Averyho. Ten vinou laxního přístupu místní policie strávil posledních 18 let v lochu, a proto po státu žádá finanční injekci za způsobenou újmu. Místo ní přichází želízka a soudní proces za vraždu, která se měla stát na jeho pozemku. Zhruba od tohoto okamžiku se objektivita loučí a do popředí se dostávají myšlenky, jestli a jak moc je prohnilý jeden policejní sbor a jeho právníci. Nutno dodat, že samotná státní sféra, která je v tomto případě zastoupená vyšetřovateli, detektivy či právníky obžaloby, opravdu nedává možnost vytvořit objektivní dokument a je tak koneckonců jedno, jestli jde o slovíčkaření mezi právníky nebo výslech šestnáctiletého chlapce, který by asi odkýval i třetí světovou…prostě a jednoduše, něco na tom případu strašně smrdí.  A cítí to i Averyho právníci. Ti v první sérii zanechávají otazníky nad celou řadou předložených důkazů obžaloby, aby nakonec zůstali zaskočeni stejně jako divák. Druhá série na tyto otazníky nabízí odpovědi. Do popředí nastupuje (rozuměj, že si celou sérii krade pro sebe) Kathleen Zellner, nová obhájkyně Stevena Averyho. Její metody a vědecké postupy vyvracejí původní důkazy obžaloby, sama začíná nové vyšetřování starých událostí, a že se to některým nebude líbit, je víc než jasné. Zellnerová jde v této sérii úplně na dřeň a soustředí se na samotnou oběť a vraha/vrahy. Díky tomu se na povrch dostávají nové a zatajované informace, které paralelně s druhým případem odsouzení Stevenova synovce Brandona, podkopávají právní systémy Ameriky. Making a Murderer je takřka dokonalým dokumentem a snese i přísná měřítka filmařského řemesla. Ano, prvním dílům lze vyčíst jistou nezáživnost, ale ta je vzhledem k neznalosti celého případu pochopitelná a zpětně snadno omluvitelná. Poté už Demos a Ricciardi (režisérky) dokazují, že strukturu tohoto projektu mají pevně v rukou a vědí, co nám chtějí říct, kdy nám to chtějí říct a proč nám to chtějí říct. Události v případu jsou dávkovány přehledně, a když je potřeba, klidně se pomocí video/audio záznamů vrací zpět v čase. Druhá série je tak trochu jiná, pracuje s daleko menším časosběrným materiálem a přesto nebo možná právě proto působí obě jako celek konzistentně a neuvěřitelně. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ako dokument ok, mrte rokov točený... Ale tá story mi viac razy skypila žlč. Však obviňme Hlúpeho Jana, a ešte lepšie: aj jeho synovca (ešte hlúpejšieho), aby sme prípad ukončili. Korupcia ani zaujatosť v polícii nemá čo robiť. Spravodlivosť a zákon sú rozdielne veci. to všetci vieme, ale zákon a jeho postupy by sa mohli k spravodlivosti aspoň približovať. Najviac ma zaujala a fascinovala tá Stevenova advokátka v druhej sérii. Zároveň nerozumiem, ako mohli jej uvedené vyvracajúce dôkazy ignorovať. Hanba USA! (Ja síce ako Slovenka nemám čo pi..vať, lebo tu máme veľa nespravodlivých káuz a korupciu v súdnictve tiež.) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama