Reklama

Reklama

V sedmnácti

  • Francie Quand on a 17 ans (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V nejsvěžejším snímku své kariéry zachycuje sedmdesátiletý francouzský klasik André Téchiné dvojici sedmnáctiletých kluků z francouzského maloměsta, jejichž turbulentní vztah začíná nenávistnými výpady a školní šikanou, ale postupně se vyvíjí v křehké intimní pouto. Neurotické, detailní, čistě fyzické snímání podpořené agresivním střihem, fantastické vedení herců (mimořádné výkony Kaceyho Motteta Kleina a nováčka Corentina Fily), důvtipná volba sevřít naturalistické osobní drama majestátním pohořím Pyrenejí – to jsou hlavní přednosti snímku, který se odchyluje od tuctových gay romancí, a zároveň nepředstírá, že je mužskou verzí Života Adèle. Film neklidný a výbušný jako jeho hrdinové. Film jako oslava „élan vital": magického času dospívání, v němž se prolíná naprostá bezstarostnost a nikdy nekončící úzkost a v němž se násilí potkává se smyslností a trýznivé ztráty střídají něžné objevy. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (32)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Láska hory přenáší, chce se říct. Jenže nic není tak jednoduché, jak se zdá, zvlášť když se ti dva vlastně nenávidí. Nenávist, přátelství, touha, láska, život, smrt, to všechno v tom filmu je, ale tak nějak samozřejmě, bez přehánění. Vlastně si nepamatuji, že bych někdy viděl něco podobného. Žádná přetvářka, žádná stylizace, žádná manýra. André Téchiné dokázal natočit film, který zaujme na první pohled. Ať už uchvacujícím panoramatem pyrenejského pohoří v několika ročních obdobích, tak skvělými hereckými kreacemi Kaceyho Motteta Kleina a Corentina Fily v rolích Damiena a Thomase. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V sedmnácti je příběhem jak o mladé lásce, vášni a důležitosti rodiny, tak o ztrátě, bolesti a hledání sebe sama. Snímek nabízí uvěřitelně odvyprávěný a autenticky zahraný příběh dvou dospívajících kluků, jejichž komplikovaný vztah je názornou ukázkou pořekadla "co se škádlívá, to se rádo mívá". Vyprávění se také soustředí i na jejich rodiče, kteří to nemají v životě rovněž jednoduché, díky čemuž je film dějově pestřejší. Vedle toho nabízí film množství záběrů krásné francouzské přírody v nejednom ročním období, takže jde též o pastvu pro oči. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Pred pár rokmi, keď si ich aj sama režírovala, tvorila Céline Sciamma filmy, ktoré sa vám či už v dobrom alebo v zlom vryli do pamäti a nútili vás ešte pár dní o nich rozmýšlať. Dnes je už len scenáristkou a nenápadne, ale isto skĺzava do priemeru. A žiaľ, francúzsky filmový priemer je dnes sám o sebe, pod celoeurópskym priemerom kinematografie. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Vidět Život Adèle a den poté narazit na tento snímek, to je fakt náhoda jako blázen. Srovnání se sice nabízí bezpočet, ale nemyslím si, že V sedmnácti by se dalo považovat za chlapeckou kopii prvního zmiňovaného filmu, protože odlišností se tu najde docela dost. Podobnost vidím ve filmařských postupech, v práci s kamerou a jinakost především ve vývoji zobrazovaného vztahu. Představitelé ústřední dvojice se do svých rolí ponořili s opravdovým zápalem a já jim snad úplně všechno věřila, a to nejen počáteční nenávist, ale i vášeň provázející jejich vzájemnou interakci a milostnou touhu, k níž postupem času dospěli. André Téchiné zasadil příběh do krásných horských scenérií, které tu nejsou jen pouhou kulisou. Je třeba mu vyseknout hlubokou poklonu za to, že v tak požehnaném věku dokázal natočit nesmírně svěží snímek, vyznačující se téměř dokonalou znalostí současného světa teenagerů. (90%) ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Celkově povedený film. Nahoru ho táhne prostředí hor a výkony herců. Naopak dolů kamera a některé pasáže scénáře. Bylo mi to pořád divné a jasno mám až po zjištění stáří pana Téchiné, který se zřejmě zasekl v minulém století. Samotná zápletka umístění Thoma v rodině doktorky je dost nepravděpodobná, jak už napsala níže bllm. Chování Damiena je vynucené, chování Thoma v současné době minimálně dost zvláštní. Když se točí kriminálka, pozvou se poradci v oblasti kriminalistiky. Když se točí něco z lékařského prostředí, radí lékaři. Možná by nebylo špatné u gay filmů pozvat na poradu nějaké gaye. ()

Galerie (13)

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Reklama

Reklama