Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ruský tank vydrží všechno. I když má rozbitou vysílačku, prázdnou nádrž, zásobníky a z chladící kapaliny si posádka udělala samohonku, jede vítězně vpřed :-) Film se mi docela líbil, ideologicky moc podbarvený nebyl. Slušní lidé i svině na obou stranách barikády. Je smutné, že poté, co Sověti z Afghánistánu konečně odtáhli, vystřídali je Američané. Tragédie civilistů tedy pokračují. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nasrat Sandokanovu rodinu mudžahedínů, to nechceš. To je prostě ašipka. A ani nemusí být poblíž Trautmanův John, aby vyzkoušel, jestli posádka sovětského tanku zvládne nastartovat, když je výfuk ucpán jejich střevy.. Pancéřová bestie a její útroby se z lovce stávají lovnou zvěří a i když tu a tam prosakují nějaké náznaky psychologie postav, je to především čistokrevný akční film, kterému přidanou hodnotu dodává „astrální“ hudební doprovod Marka Ishama. Otázkou nezůstává, kdo přežije, ale proč. Protože z amerických Rusů vypadá nejvíc jako Američan? Kdepak. Přežil, protože mu to politicky myslelo, vy šmejdi..! P.S.: Není bez zajímavosti, že vojenským poradcem při natáčení byl ostřílený Dale Dye a v rámci chlastačky s izraelskými armádními důstojníky na hotelu v Tel Avivu získal i největší castingovou hvězdu. T-55 ukořistěný v arabsko-izraelských válkách.. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc hlubinám válečného šílenství skrze „conradovskou“ cestu vyprahlými nekonečnými dálavami. Fascinující je především hudební Ishamův podkres, který jako by vypadl z osmdesátkového plíživého horroru, což v ruku v ruce s táhlými záběry na respekt budící kamenitou poušt vytváří podmanivě znepokojivou atmosféru, díky které není problém pochopit zkratkovité (a mnohdy i nelogické) jednání postav balancujících na hraně (a v některých případech již za hranou) příčetnosti. K výtkám snad jen ta „echt znělá emeričtina“ z úst sovětských bohatýrů a úvodní třetina filmu po vynikajícím prologu, která je standardní způsobem hraničícím s nezajímavostí. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Otřesná výpověď jedné z mnoha válečných dramat nesmyslné války. "Válka je vůl" volá do světa hudební skupina Synkopy 61, a má jistě pravdu. Opravdu drsný film znázorňující zvěrstva války, při kterém vám v jistém okamžiku (vlastním tělem bránil průjezd tanku) ztuhne krev v žilách. Jasný důkaz, že kvalitní film s jistým poselstvím, pro lidi celého světa se dá natočit i bez megalomanských finančních rozpočtů, pouze s inteligentní hlavou a několika průměrnými herci a jedním tankem. "Napsal si někdo, na starej kůl, prostinkej nápis, válka je vůl. Před kůlem stojím, čepici smekám, v očích mám slzy a pak si klekám. Modlím se za ty, kteří ten kůl, nevidí a nečtou, že válka je vůl." .... tolik Synkopy 61. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám trošku se sovětskejma tankistama v Afgánu problém. Buď mě a nebo scénaristovi něco uniklo, protože jsem nechopil, proč rusáčkové nenavázali radiové spojení buď se zbylou tankovou kolonou a nebo nepožádali základnu o leteckou podporu, když viděli, že za nima peláší grupička vousatejch. A i kdyby, několikrát viděli, že vousatý jsou řádově v jednotkách, to by fakt byl pro vycvičený vojáky s takovou střeleckou převahou takovej problém je sejmout ? Je patrný, že film dělali amíci, takže z rusáků udělali jen utíkající vojensky nemyslící maso, je to trapný, ale už jsem si zvyk, že pro amíků existuje jen jediná armáda, která ovládá strategickou obranu a to ta jejich. I přes poměrně velkou kritiku však hodnotím Bestii docela kladně neboť jasně ukazuje, že na všech válčících stranách existujou ti dobří a ti špatní. Samozřejmě čím víc se stává situace sovětů složitá a čím víc se začíná velitel tanku projevovat jako ultrakretén, tím víc se film odklání od válčení a přiklání k psychičnu, což bylo jen a jen dobře. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Počas natáčania boli použité skutočné tanky T-55. Helikoptéra Mi-8 už ale napríklad skutočná nebola, namiesto nej sa použila Aérospatiale SA 321 Super Frelon. (Real Tom Hardy)
  • Natáčanie prebiehalo výhradne v Izraeli, a to počas apríla 1987. (Real Tom Hardy)
  • Tanky T-55 vo filme boli izraelskej modifikácie, ktoré Izrael ukoristil počas rôznych vojen v minulosti iným arabským armádam. Tie dokonca neskôr zažili aj skutočné boje v rukách Izraelu, najmä počas Jomkipurskej vojny v roku 1973. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama