Reklama

Reklama

4% filmová tajemství

  • Francie The Celluloid Closet (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokument hollywoodské filmové produkce o prezentaci gay a lesbických vztahů od nejstarších filmů až po současnost. Střídají se v něm ukázky s výpověďmi herců, hereček, scenáristů, scenáristek, režisérů a režisérek. (Werisek144)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný dokument o zobrazení homosexuality ve filmech známých i méně známých, díky kterému jsem se dozvěděl spoustu nových poznatků zejména o fungování cenzury a boji proti ní. Jednotlivé ukázky z filmů jsou proloženy výpovědmi herců, hereček, scenáristů, scenáristek, režisérů, režisérek a mnoha dalších. Zkrátka pěkně strávených sto minut, které mě obohatily. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Parádní věc. Bohužel poslední minuty jsou zklamáním. Nelíbí se mi prezentace Philadelphie jako přelomového filmu, přičemž je to doprovázeno záběrem Buffalo Billa z Mlčení jehňátek a vzápětí nato následuje ostrý střih a záběr na tančícího Hankse a Banderese z Philadelphie. Krom toho je ten film naplněn hromadou pitomých klišé, až to bolí. A je to tak debilní záležitost, že při sledování podobných záběrů mám tendenci přát Tomu Hanksovi to nejhorší. ()

Reklama

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Pro plnou palbu mám stejné důvody jako u televizní verze. I když chronologicky bych to doporučoval zhlédnout obráceně. Najmě když už jsme dál než v 90. letech min. stol. (a to už tehdy prý autor knižní předlohy poprosil scénáristy, aby reflektovali pozitivní vývoj od 80. let min. stol., jimiž končil svou původní pesimistickou analýzu). Procentuálně ještě kousek výš, protože rozhovory byly lepší, osobnější. // 95% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Sice jen popularizační dokument, který za pomoci hvězd a respektovaných hollywoodských profesionálů opakuje postřehy, které ve své stejnojmenné knize přednesl filmový historik Vito Russo, ale dobře udělaný a s jasným emancipačním zaměřením. Díky převaze výpovědí herců, scenáristů a režiséru nad monologem vypravěče je film poutavý a dokáže hladce divákům tlumočit historii zobrazování homosexuality v Hollywoodu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a chvílemi (aspoň pro mne) šokující dokument. Vývoj prezentace sexuální odlišnosti na plátně, vývoj cenzury, reakcí církve, státních autorit, organizací i tvůrců filmů. Novější filmy zřejmě nikoho nepřekvapí, ale u starších jsem často netušila, že i "tohle" jsou skryté gay (lesbické) scény. A vlastně byly. Z prvních nesmělých dotyků tváře rukávem kožichu nebo komického tance dvou námořníků se vyvinul až dnešní styl. Kdy se téměř nic neskrývá, vše se podává na zlatém podnose. Co je lepší, jistě posoudí vnímavý divák sám. ()

Reklama

Reklama