foto

Whoopi Goldberg

  • nar. 13.11.1955 (61 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Caryn Johnsonová účinkovala na pódiu už v ôsmych rokoch v new yorskom Helena Rubinstein Children's Theatre. Začiatkom sedemdesiatych rokov bola členkou hippies a spievala v zboroch v niekoľkých broadwayských muzikáloch ako VLASY, JESUS CHRIST SUPERSTAR alebo PIPPIN. V tomto období mala čiperný život. Vydala sa, prešla závislosťou na heroíne a následne sa rozviedla. V roku 1974 sa rozhodla odísť z New Yorku a spolu s dcérou Alexandrou sa za lepším životom presťahovala do Los Angeles. Hneď po príchode si zmenila meno a popri divadelných roličkách pracovala ako murárka, pokladníčka alebo "kozmetička mŕtvol" (maskovanie na pohreboch jej vyhovovalo viacej než klasická kozmetika, pretože každá živá zákazníčka chcela vyzerať ako Farrah Fawcetová).

Whoopi mala od malička silný zmysel pre humor a svoju komiku začala uplatňovať aj na javisku. Pri jej sólo predstavení "Spook Show" si ju všimol režisér Mike Nichols a v roku 1984 jej pomohol dostať sa až na broadwayské javisko. A tu si ju pre zmenu všimlo zázračné dieťa Hollywoodu Steven Spielberg a ponúkol jej hlavnú rolu v jeho PURPUROVEJ FARBE (1985). Nasledoval Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon a oscarová nominácia a Whoopi bola za vodou. Začala žiť na plno - bola hosťom najrozličnejších televíznych šou, v krátkych epizódkach účinkovala v televíznych sitcomoch a filmy nakrúcala doslova závratnou rýchlosťou. To sa jej často nevyplatilo, pretože z väčšiny z nich sa stali hrôzostrašné prepadáky. Úspech z dôb PURPUROVEJ FARBY si zopakovala v roku 1990, kedy bola za vedľajšiu rolu bláznivej veštkyne vo filme DUCH ocenená Oscarom. O dva roky neskôr sa Whoopi stala aj medzi divákmi jednou z najobľúbenejších herečiek sveta. Mohla za to fenomenálne úspešná komédia SESTRA V AKCII (1992), za pokračovanie ktorej bol Whoopi ponúknutý honorár 8 miliónov dolárov.

Goldbergová bola po dlhú dobu vydatá za herca Teda Dansona, s ktorým sa rozviedla krátko po dokončení ich spoločného filmu MADE IN AMERICA (1993). Ich vzťah bol vždy naklonený a dôvodom definitívneho rozvodu bolo Dansonovo sprosté chovanie, ktoré zahrňovalo dokonca rasistické vtipy. Prednedávnom sa Whoopi rozišla s dlhoročným priateľom Frankom Langellom, hereckým kolegom z basketbalového filmu EDDIE (1996). Najjasnejším dôkazom Whoopinho silného postavenia v Hollywoode je tiež dvojnásobné (a s nadšením prijaté) moderovanie Oscarovej noci v rokoch 94 a 96.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 I Do, I Do
Nine Eleven
When We Rise (TV seriál)
2016 Black Dog, Red Dog
King of the Dancehall
The Tick (TV seriál)
Yamasong: March of the Hollows
2015 Delores & Jermaine (TV film)
Savva: Srdce bojovníka
2014 A Day Late and a Dollar Short (TV film)
Big Stone Gap
Pět nejlepších
Sensitive Men (TV film)
Želvy Ninja
7T (TV seriál)
2013 Once Upon a Time in Wonderland (TV seriál)
2012 666 Park Avenue (TV seriál)
2011 Little Engine That Could, The
Malý kousek nebe
Mupeti
Na slovíčko s básničkou (TV seriál)
Zajatci předměstí (TV seriál)
2010 For Colored Girls
Na shledanou v září
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Toy Story 3: Příběh hraček
2009 Glee (TV seriál)
Just for Laughs (TV seriál)
Madea Goes to Jail
Neuvěřitelná láska
Průměrňákovi (TV seriál)
Stream
The 36th Annual Daytime Emmy Awards - a.z.
2008 Letters to Santa: A Muppets Christmas (TV film)
Polda z Marsu (TV seriál)
Potomci
Sněžní přátelé
Uklízeč (TV seriál)
2007 I.Q.: Génius
2006 Doogal
Electric Company, The (TV seriál)
Hluboko pod kůží
Holky jdeme na to aneb putování tučňáků
Malý zázrak
So noTORIous (TV seriál)
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Everybody Hates Chris (TV seriál)
Rychlý Stripes
2004 Jimmy Glick v Lalawoodu
Lví král 3: Hakuna Matata
Pinocchio 3000
Supersmradi - Malí Géniové 2
2003 Beyond the Skyline
Noví sousedé (TV film)
Sláva jen pro mrtvé
Stella
Whoopi (TV seriál)
2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
Madeline: My Fair Madeline (TV film)
Showboy
Star Trek X: Nemesis
Vánoční příběh (TV film)
2001 Express Yourself (TV seriál)
Kauza: Dítě (TV film)
Milionový závod
Opoparchant
Přichází království nebeské
Veselé Vánoce, Santa Clausi (TV film)
2000 Celebrity Dish (TV seriál)
Dobrodružství Rockyho a Bullwinkla
Křižovatky medicíny (TV seriál)
More Dogs Than Bones
Second Chance at Life, A
1999 Alenka v říši divů (TV film)
Foxbusters (TV seriál)
Jackie's Back! (TV film)
Kouzelná země skřítků (TV film)
Narušení
Our Friend, Martin
Ztraceni v moři
1998 Alegria
Bob Hope: The Road to the Top (TV film)
Lumpíci
Nevinný výlet
Rudolf
Rytířem na hradě Camelot (TV film)
30 Years of Billy Connolly (TV seriál)
1997 Destination Anywhere
Jak dobýt Hollywood...
Mother Goose: A Rappin' and Rhymin' Special (TV film)
Popelka (TV film)
Svatba naruby
Vánoční koleda
Za soumraku (TV film)
1996 Duch minulosti
Eddie
Klauni (TV film)
Povídky ze záhrobí: Upíří nevěstinec
Přelud
Spiklenci
1995 Dámská jízda
Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
Theodore Rex
Valentino
1994 Cool Like That Christmas, A (TV film)
Corrina, Corrina
Lví král
Malí uličníci
Star Trek VII: Generace
Vládce knih
1993 Chůva k pohledání (TV seriál)
Made in America
Nabitá zbraň 1
Nahý v New Yorku
Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu
Yuletide in the 'hood (TV film)
1993 Environmental Media Awards (TV film)
1992 Hráč
Naprosto dokonalé (TV seriál)
Sarafina!
Sestra v akci
1991 Blackbird Fly
Bublifuk
House party 2: Pyžamový mejdan
Noel's Christmas Presents (TV film)
1990 Bagdad Cafe (TV seriál)
Captain Planet (TV seriál)
Dlouhá cesta domů
Duch
Tales from the Whoop: Hot Rod Brown Class Clown (TV film)
1989 Beverly Hills Brats
Comicitis
Homer a Eddie
Lehký dotek (TV film)
My Past Is My Own (TV film)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Klářino srdce
Telephone, The
1987 A Different World (TV seriál)
Lupič
Osudná droga
Pointer Sisters: Up All Nite, The (TV film)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 Doctor Duck's Super Secret All-Purpose Sauce
Jumpin' Jack Flash
1985 Měsíční svit (TV seriál)
Purpurová barva
1984 CBS Schoolbreak Special (TV seriál)
1982 Citizen

Dokumentární

2016 Floyd Norman: An Animated Life
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
Contradictions of Fair Hope, The
Misery Loves Comedy
2013 Moms Mabley: I Got Somethin' to Tell You
Richard Pryor: Zapomeňte na logiku
Why We Laugh: Funny Women
2012 Katy Perry: Skutečná tvář
Occupy Unmasked
Pod africkou oblohou
2011 Being Elmo: A Puppeteer's Journey
Na Nai'a: Legend of the Dolphins
2010 Teenage Paparazzo
2009 Captain's Summit, The
House of Numbers: Anatomy of an Epidemic
Make 'Em Laugh: The Funny Business of America (TV seriál)
Výprava ke hvězdám - vyp.
Životopisy: Whoopi Goldbergová
2008 Království Surikat: Příběh začíná
2007 Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
2005 Aristocrats, The
Movies That Shook the World (TV seriál)
2004 N-Word, The
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
Hollywood Squares: The E! True Hollywood Story (TV film)
Richard Pryor: The E! True Hollywood Story (TV film)
The Desilu Story (TV film)
The Disco Ball (koncert)
Unchained Memories: Readings from the Slave Narratives
Willie Nelson & Friends: Live and Kickin' (koncert)
2002 Bitter Jester
Searching for Debra Winger
2001 Golden Dreams
I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
Making 'Rat Race'
Rescued from the Closet
2000 Celebrity Profile: Janine Turner (TV film)
Dětská ZOO s Whoopi Goldberg (TV film)
Chuck Jones: Extremes and In-Betweens, a Life in Animation
1999 Get Bruce
1998 Jackie Chan: My Story
Junket Whore
1997 Directors: Norman Jewison, The
Mary Pickford: A Life on Film - vyp.
Pitch
Sports on the Silver Screen (TV film)
1995 4% filmová tajemství
50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Eco-Freaks
Liberation
1993 Celebrity Guide to Entertaining, The
In the Wild (TV seriál)
1992 Magical World of Chuck Jones, The
Oscar's Greatest Moments
1991 Ray Charles: 50 Years in Music (koncert)
Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
Wisecracks
1990 Happy Birthday, Bugs!: 50 Looney Years (TV film)
Help Save Planet Earth (TV film)
Red Hot and Blue (TV film)
1989 Trouble with Teachers, The (TV film)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1987 Citizen Steve
Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1986 Making of 'Captain Eo', The (TV film)
One Voice (koncert)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 Betty White's 2nd Annual 90th Birthday (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 Billboard Music Awards 2012 (TV pořad)
Katie (TV pořad)
10th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2011 Adam Hills in Gordon St Tonight (TV pořad)
Akvária na míru (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2006 Comic Relief 2006 (TV pořad)
Saturday Night Live: The Best of Saturday TV Funhouse (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Howard Stern on Demand (TV pořad)
Pekelná kuchyně (TV pořad)
The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Whoopi: Back to Broadway - The 20th Anniversary (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 Real Time with Bill Maher (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
1999 Mark Twain Prize: Richard Pryor, The (TV pořad)
The 26th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Comic Relief VIII (TV pořad)
Hollywood Squares (TV pořad)
Whose Line Is It Anyway? (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
The View (TV pořad)
53rd Presidential Inaugural Gala: An American Journey, The (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
68. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 Comic Relief VII (TV pořad)
E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
Comic Relief VI (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 Aretha Franklin: Duets (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Comic Relief V (TV pořad)
Whoopi Goldberg Show, The (TV pořad)
1991 Comic Relief IV (TV pořad)
Voices that Care (TV pořad)
Walt Disney World's 20th Anniversary Celebration (TV pořad)
1990 Circus of the Stars #15 (TV pořad)
Motown 30: What's Goin' On! (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
Comic Relief III (TV pořad)
1988 Christmas Special (TV pořad)
1987 Comic Relief '87 (TV pořad)
1986 American Film Institute Salute to Billy Wilder, The (TV pořad)
Comic Relief (TV pořad)
The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
Whoopi Goldberg: Direct from Broadway (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Johnny Cash: God's Gonna Cut You Down (hudební videoklip)
1997 Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson - Liberian Girl (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2009 Just for Laughs (TV seriál)
2006 Just for Kicks (TV seriál)
2000 Křižovatky medicíny (TV seriál)

TV pořady

2005 Whoopi: Back to Broadway - The 20th Anniversary (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)
1985 Whoopi Goldberg: Direct from Broadway (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2013 Moms Mabley: I Got Somethin' to Tell You

TV pořady

1986 Comic Relief (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(858)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace