foto

Antonio Banderas

  • nar. 10.8.1960 (55 let)
    Málaga, Andalucía, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Antonio sa narodil v španielskej Malege. O herectve začal uvažovať až v momente, keď si ako 14 ročný zlomil nohu, čo zničilo jeho sny o kariére futbalistu. Herectvo študoval vo svojom rodnom meste a po absolvovaní školy hral v menších divadelných spoločnostiach. V roku 1981 sa presťahoval do Madridu a stal sa členom prestížneho Národného divadla.

V roku 1982 sa objavil vo filme režiséra Pedra Almodóvara LABYRINT VÁŠNÍ a po tomto debute hral aj v jeho ďalších štyroch snímkach - MATADOR, ZÁKON TÚŽBY, ŽENY NA POKRAJI NERVOVÉHO ZRÚTENIA a SPÚTAJ MA!. Banderas sa samozrejme objavoval aj v konvenčnejších španielskych filmoch, no boli to práve Almodóvarove filmy ŽENY NA POKRAJI NERVOVÉHO ZRÚTENIA a SPÚTAJ MA!, ktorými na seba Banderas upútal pozornosť Hollywoodu. Za jeho americký debut sa považuje film KRÁĽOVIA MAMBA, kde si zahral kubánskeho obchodníka. Keď ho angažovali do tohto filmu, nevedel ani slovo po anglicky a dialógy sa učil foneticky. Tento začiatočný handicap Banderas rýchlo prekonal, čo mu pomohlo získať ďalšie úlohy vo filmoch PHILADELPHIA, kde hral homosexuálneho priateľa Toma Hanksa, INTERVIEW S UPÍROM kde sa objavil po boku Toma Cruisea, či v Allenovsky ladenej komédii RAPSÓDIA V MIAMI. Prvú hlavnú úlohu v hollywoodskych vodách si vyskúšal v Rodriguezovej pochúťke DESPERADO a krátko na to bol obsadený do filmov SCHÔDZKA S CUDZINCOM a ZABIJACI. V roku 1996 ocenila kritika i diváci Banderasov výkon v muzikále EVITA, ktorý mu priniesol nielen spoluprácu s Madonnou, ale aj nomináciu na Zlatý glóbus.

Dnes je už Antonio hollywoodskou hviezdou, ktorá si môže vyberať a ktorá popri úspešnom hraní skúša aj režírovanie. Jeho režijným režijným debutom je film CRAZY IN ALABAMA, v ktorom hrá jeho žena Melanie Griffithová.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Security
Solo
2016 Altamira
Castro's Daughter
Dear Mister Obama
33 días
2015 Knight of Cups
SpongeBob ve filmu: Houba na suchu
33 životů
2014 Automata
Expendables: Postradatelní 3
2013 Justin: Jak se stát rytířem
Machete zabíjí
Rozkoš v oblacích
2012 Movie: The Movie
Puss in Boots: The Three Diablos
Ruby Sparks
This American Housewife (TV seriál)
2011 Černé zlato
Kocour v botách
Kůže, kterou nosím
Spy Kids 4D: Stroj času
Zkrat
2010 Donkey's Christmas Shrektacular
Poznáš muže svých snů
Scared Shrekless (TV film)
Shrek: Zvonec a konec
Velký třesk
2009 Zlodějská partie
2008 Druhý muž
Milenec je zločinec!
2007 Shrekovy Vánoce (TV film)
Shrek Třetí
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Hranice smrti
Tančím, abych žil
2005 Legenda o Zorrovi
2004 Far Far Away Idol
Shrek 2
2003 Prokletá Argentina
Spy Kids 3-D: Game Over
Tenkrát v Mexiku
V hlavní roli Pancho Villa osobně (TV film)
2002 Femme Fatale
Frida
Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů
Tělo na tělo
2001 Sedmý hřích
Spy Kids: Špioni v akci
Stíny mrtvých
1999 Boxeři
Malí velcí podvodníci
Vikingové
1998 Andrew Lloyd Webber: Koncert k 50. narozeninám (TV film)
Zorro: Tajemná tvář
1996 Evita
Friderikusz Sándor és vendégei
1995 Čtyři pokoje
Desperado
Jedna navíc
Nájemní vrazi
Rapsodie v Miami
Schůzka s cizincem
1994 Interview s upírem
Of Love and Shadows
1993 Dům duchů
Giovane Mussolini, Il (TV film)
Philadelphia
Příběh Rosendo Juáreze (TV film)
Střílej!
1992 Králové mamba
1991 Mujer bajo la lluvia, Una
Terra Nova
1990 Blanca Paloma, La
Contra el viento
Mujer de tu vida: La mujer feliz, La (TV film)
1989 Acto, El
Bajarse al moro
Kdyby ti řekli, že jsem padl
Spoutej mě!
1988 Bâton rouge
Ženy na pokraji nervového zhroucení
1987 Slast ze zabíjení
Zákon touhy
1986 Así como habían sido
Delirios de amor
Matador
Pod hrozbou smrti
27 horas
1985 Caso cerrado
Faraónův dvůr
Réquiem por un campesino español
1984 Fragmentos de interior (TV seriál)
Případ Almeria
Señor Galíndez, El
Zancos, Los
1983 Od pojištění osvoboď nás, pane
1982 Labyrint vášní
Pestańas postizas

Dokumentární

2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
2012 Woody Allen
2009 50 años de (TV seriál)
2008 Erika Rabau: Der Puck von Berlin
Hécuba, un sueño de pasión
Chevolution
2005 Champion
2004 Anti-Hero's Journey, The
Meet the Cast of Shrek 2
Miradas 2 (TV seriál)
2003 Femme Fatale: Dream Within a Dream
People Like Us: Making 'Philadelphia'
VH1 Goes Inside (TV seriál)
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
Searching for Debra Winger
2001 I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
2000 2000 ALMA Awards
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Junket Whore
10 More Minutes... Anatomy of a Shootout
1995 4% filmová tajemství
1991 S Madonnou v posteli
1988 Telenoticias (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Dancing with the Stars (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Eigo de shabera-night (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

2014 Akil

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 155)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace