foto

Tom Hanks

  • nar. 9.7.1956 (60 let)
    Concord, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo pouhých pět let. Na střední škole se věnoval sportu a chtěl se stát kosmonautem. Nakonec ale objevil herectví. Své komediální nadání zužitkoval už na prknech školního divadla, kde také začal sbírat svá první ocenění. Jeho kroky posléze vedly přes Chabotskou univerzitu na Kalifornskou státní univerzitu v Scramentu, kde potkal svou první manželku Samanthu Lewes, s níž má syna Colina (který se také stal hercem) a dceru Elizabeth. Při natáčení filmu VOLUNTEERS se seznámil s Ritou Wilson, která se nakonec v roce 1988 stala jeho druhou ženou. Mají spolu dvě děti.

Hanksova filmová kariéra začala v komediích, v kterých si získal publikum, díky svým bezchybným komediálním výkonům ve filmech jako byl například hit Rona Howarda ŽBLUŇK. V roce 1988 byl poprvé nominován na Oscara za hlavní roli ve filmu VELKÝ. V devadesátých letech se přesunul z komedií do "seriózních" filmů a získal Oscara hned dvakrát za sebou. Nejdříve za film PHILADELPHIE a následující rok za svůj strhující výkon ve snímku FORREST GUMP. V následujících letech přibyly další oscarové nominace, za válečný snímek ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA a TROSEČNÍKA. Za sebou má i režijní zkušenost v podobě komedie TO JE NÁŠ HIT!.

V současnosti patří Tom Hanks mezi nejlepší herce své generace. Z talentovaného komika se stal během několika let americkým národním klenotem. Spolu se svým dobrým přítelem Stevenem Spielbergem patří mezi nejvlivnější tvůrce Hollywoodu. Exceluje stejně v komediích jako ve vážných dramatech a jeho postavy jsou jen stěží zapomenutelné. Většina snímků ve kterých se v devadesátých letech objevil, patří mezi to nejkvalitnější z hollywoodské produkce. Spojuje v sobě hereckou neokázalost a vystupování milého chlapíka od vedle, díky němuž je divákům blízký.

Kateřina "KevSpa" Grosmanová

Herecká filmografie

2018 Toy Story 4
2017 In the Garden of Beasts
2016 Hologram pro krále
Inferno
Sully: Zázrak na řece Hudson
The Circle
2015 Ithaca
Most špiónů
2014 Toy Story That Time Forgot (TV film)
2013 Kapitán Phillips
Toy Story of Terror (TV film)
Zachraňte pana Bankse
2012 Atlas mraků
Electric City (TV seriál)
Greatest Event in Television History, The (TV seriál)
Movie: The Movie
Partysaurus Rex
2011 Havajské prázdniny
Krátké příběhy hraček
Moje krásná učitelka
Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko
2010 The Pacific (TV seriál)
Toy Story 3: Příběh hraček
2009 Andělé a démoni
Beyond All Boundaries
2008 Velký Buck Howard
2007 Simpsonovi ve filmu
Soukromá válka pana Wilsona
Yo Gabba Gabba! (TV seriál)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Auta
Šifra mistra Leonarda
2004 Elvis už odešel
Lupiči paní domácí
Ministry of Mayhem (TV seriál)
Polární expres
Terminál
2002 Honeymooners 50th Anniversary Celebration, The (TV film)
Chyť mě, když to dokážeš
Road to Perdition
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
2000 Trosečník
1999 Toy Story 2: Příběh hraček
Zelená míle
1998 Láska přes internet
Zachraňte vojína Ryana
Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1996 To je náš hit!
1995 Apollo 13
Toy Story: Příběh hraček
1994 Forrest Gump
Vault of Horror I (TV film)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Philadelphia
Samotář v Seattlu
1992 Radio Flyer
Velké vítězství
1990 Joe kontra sopka
Ohňostroj marnosti
1989 Lidé z předměstí
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Turner a Hooch
1988 Pointa
Velký
1987 Zátah
1986 Dům za všechny peníze
Pokaždé se loučíme
Vůbec nic společného
1985 Blázni a dobrovolníci
Muž s červenou botou
1984 Pánská jízda
Žbluňk!
1982 Příšery (TV film)
1980 Bosom Buddies (TV seriál)
On ví, že jsi sama

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál)
Nora Ephron: Všechno je námět
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
Misery Loves Comedy
The Night That Changed America: A Grammy Salute to The Beatles (koncert)
2013 Americká 60. léta (TV seriál)
Vražda prezidenta Lincolna (TV film)
2012 David Geffen: Král Hollywoodu (TV film)
Radioman
2011 Podivuhodná cesta
Prohibition (TV seriál)
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
Making of 'The Pacific', The (TV film)
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
Getting Past Impossible: Forrest Gump and the Visual Effects Revolution
National Parks, The: America's Best Idea (TV seriál)
Streisand: Live in Concert (koncert)
25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
2008 ABBA: Mamma Mia! Story (TV film)
Sexo en serie (TV film)
Timeless Call, A
2007 Art of Screenplay Adaptation, The
Příběh Pixaru
Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
War, The (TV seriál)
2006 Kdo zabil elektromobil?
Miracles and Mystery: Creating 'The Green Mile'
2005 Mise na Měsíc 3D
2003 'Catch Me If You Can': Behind the Camera
'Catch Me If You Can': In Closing
'Catch Me If You Can': The Casting of the Film
Frank Abagnale: Between Reality and Fiction
Freedom: A History of Us (TV seriál)
People Like Us: Making 'Philadelphia'
2002 Film o filmu: Road to Perdition (TV film)
2001 Making of 'Band of Brothers', The (TV film)
Rescued from the Closet
Wilson: The Life and Death of a Hollywood Extra
2000 Behind the Scenes: Cast Away
Dokumentace války (TV film)
Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
Making of 'Cast Away', The
Story Behind 'Toy Story', The
Twentieth Century Fox: The Blockbuster Years (TV film)
Walking the Mile
What Lies Beneath: Constructing the Perfect Thriller (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
Miracle of the Green Mile, The (TV film)
Saturday Night Live 25 (TV film)
Stephen King: Shining in the Dark (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 Harryhausen Chronicles, The (TV film)
Christopher Reeve: A Celebration of Hope (TV film)
Into the Breach: 'Saving Private Ryan'
Return to Normandy
Return with Honor
1997 I Am Your Child (TV film)
1996 Ztracený Měsíc: Triumf Apolla 13
1995 Barbra: The Concert (koncert)
4% filmová tajemství
50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Očima Forresta Gumpa (TV film)
Wonderful World of Disney: 40 Years of Television Magic, The (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 Late Late Show with James Corden, The (TV pořad)
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
Conan (TV pořad)
The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Saturday Night Live: The Best of Christopher Walken (TV pořad) - a.z.
76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
Rutles 2: Can't Buy Me Lunch, The (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 taff (TV pořad)
71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
Scene by Scene (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1982 Late Night with David Letterman (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Carly Rae Jepsen - I Really Like You (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

2011 Moje krásná učitelka
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1996 To je náš hit!
1994 Vault of Horror I (TV film)
1993 League of Their Own, A (TV seriál)
Padlí andělé (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)

Scenáristická filmografie

2012 Electric City (TV seriál)
2011 Moje krásná učitelka
2001 Bratrstvo neohrožených (TV seriál)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1996 To je náš hit!

Dokumentární

2005 Mise na Měsíc 3D

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(21 094)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace