4% filmová tajemství

• Francie

Celluloid Closet, The

Dokumentární

Francie / Německo / Velká Británie / USA, 1995, 102 min

Líbí se mi český název - přesně vystihuje daný snímek. Dokument je celý proložen filmovými scénami, jenž se nesou ve víru homosexuality / bisexuality (jak u mužů, tak i žen) a střídá se s komentáři slavných herců a tvůrců. Navíc u spousty snímků je vyzdvihován podtext, což u mnohých filmů člověk lehce přehlédne. Vynikající pomůcka pro ty, jenž chtějí mít přehled převážně o starších gay snímcích ..(13.10.2008)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,400,591Tržby Celosvetovo $-(29.12.2008)

Sice jen popularizační dokument, který za pomoci hvězd a respektovaných hollywoodských profesionálů opakuje postřehy, které ve své stejnojmenné knize přednesl filmový historik Vito Russo, ale dobře udělaný a s jasným emancipačním zaměřením. Díky převaze výpovědí herců, scenáristů a režiséru nad monologem vypravěče je film poutavý a dokáže hladce divákům tlumočit historii zobrazování homosexuality v Hollywoodu.(28.8.2009)

Když člověk většinu zmiňovaných filmů viděl, je to přímo super. I jako sbírka doporučení slušné, scorssesovskému spoilerování se však nevyhne. Historka ohledně Bena Hura je skvělá. Jen více takových dokumentů.(13.12.2010)

Parádní věc. Bohužel poslední minuty jsou zklamáním. Nelíbí se mi prezentace Philadelphie jako přelomového filmu, přičemž je to doprovázeno záběrem Buffalo Billa z Mlčení jehňátek a vzápětí nato následuje ostrý střih a záběr na tančícího Hankse a Banderese z Philadelphie. Krom toho je ten film naplněn hromadou pitomých klišé, až to bolí. A je to tak debilní záležitost, že při sledování podobných záběrů mám tendenci přát Tomu Hanksovi to nejhorší.(7.1.2012)

4 % = 80 %(12.5.2011)