Reklama

Reklama

David Bowie: Ziggy Stardust & the Spiders from Mars

(koncert)
  • Česko Ziggy Stardust & The Spiders from Mars: The Motion Picture (více)
Trailer 1
Hudební / Dokumentární
Velká Británie, 1979, 90 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Legendární vystoupení britského rockera z roku 1973, na kterém definitivně ukončil svou roli Ziggyho Stardusta... Nikdo z fanoušků, kteří dorazili 3. července 1973 do londýnského Hammersmith Odeonu na poslední koncert Ziggy Stardust tour Davida Bowieho, netušil, že bude svědkem jedné ze zlomových událostí kariéry britského rockera. Přestože postava Ziggyho Stardusta vynesla Bowieho po dlouhém snažení mezi rockovou smetánku, na konci svého vystoupení se s ní k překvapení všech v sále definitivně rozloučil. Režisér D. A. Pennebaker ve svém filmu zachytil nejen atmosféru samotného koncertu, ale i dění v zákulisí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (21)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Není to koncert, ale koncertní film. -------- V titulcích filmu uvedeno: český i originální název Ziggy Stardust; rok výroby 1982. (1973 sice proběhl koncert, ale film vznikl - podle anglické Wikipedie - ve zkrácené verzi jako hodinový koncert 1974. Devadesátiminutová verze, která obsahuje scény ze zákulisí - a kterou odvysílal v září 2023 ČTart -, údajně pochází z roku 1979. Každopádně asi bude existovat ještě jedna verze z roku 1982.) ()

de.ardoise 

všechny recenze uživatele

Zásadní položka ve videotéce každého fanouška davida..pardon, ziggyho stardusta a glamrocku let dávno minulých. kvalita obrazu není samozřejmě "kubrickovská", ale to se dá pochopit. DVD mé po výtvarné stránce skvěle vytvořené menu a čítá celkem 21 položek (např. all young dudes, moonage daydream, space oddity, time, suffragette city, rock ´n´roll suicide). zajímavé jsou zaběry z maskérny a kostymérny ziggyho stardusta během koncertu, kam si dotyčný sem tam odběhne změnit image. u originálního dvd je navíc přiložený booklet s osobním vyprávěním režiséra o vzniku záznamu koncertu a jeho převedení do kvalitního formátu (opravdu velice zdlouhavá a spletitá historka!). takže: let´s spend tonight together! ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Tenkrát to bylo úžasné, dnes možná trochu legrační, ale z hlediska kulturního, sociálního a sociologického nesmírně důležité. Glam otevíral dveře punku, protože přinesl estetiku neustálého sebe-vynalézání, estetiku rozostřování hranic mezi tím, co je akceptovatelné jako masová kultura a co už ne; estetiku dekadentní a extrovertní, estetiku zdánlivě chaotickou, mísící brutalitu, kabaretní úšklebek a existenciální osamělost (přihlášení se k Mechanickému pomeranči není náhodné); estetiku, jež kýč povýšila na umění, respektive nahlížela svět jako kýč a v jistých chvílích vytvářela skutečné a zcela nové hodnoty. I když osobně preferuji jiné Bowieho nahrávky, smekám. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hang On To Yourself - Ziggy Stardust - Watch That Man - Wild Eyed Boy From Freecloud - All The Young Dudes - Oh! You Pretty Things - Moonage Daydream - Changes - Space Oddity - My Death - Cracked Actor - Time - The Width Of A Circle - Let's Spend The Night Together - Suffragette City - White Light / White Heat - Rock 'n' Roll Suicide ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Od čias Born To Boogie - bezprostredných T.Rex a hudbu expresívne prežívajúceho Marca Bolana - sa teda naozaj veľa zmenilo. A to ide len o jeden rok, ale táto show je na úplne inej úrovni. David Bowie má dokonale premyslenú koncepciu, do detailu prepracované vystúpenie s načasovaným priezlekaním aj oddychom muzikantov. Bowie naozaj prežíva osud Ziggyho Stardusta, je nasvietený ako bytosť z inej planéty, texty svojich piesní podáva ako príbehy, hrá a nezaprie v sebe ani míma... Spiders from Mars sú skvelí a Mick Ronson druhou hviezdou show. Film sprostredkúva plnohodnotný hudobno-vizuálny zážitok, ktorého by som sa naozaj chcela zúčastniť, prekonala by som aj svoju nechuť k davu a tlačeniciam na koncertoch. Naozaj pecka. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama