Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hlavná línia o úteku neprávom obvineného sabotéra, ktorý si buduje vzťah so ženou, ktorá ho chce udať. je skvelá. Rovnako Priscilla Lane je fantastická. Ale scenár patrí k tomu najhoršiemu, čo Hitchcock adaptoval. V podstate celý stojí na sérii náhod, kedy utečenec stretáva dobrákov, ktorí veria v jeho nevinu a naopak zloduchovia si stále nájdu výhovorku, prečo ho nezabiť. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

No nečekal jsem že dostanu ještě nějaký dobrý film od Hitche a ejhle. Tohle je pravděpodobně můj třetí nejoblíbenější jeho film. Parádní noirová atmosféra dokonalá hudba a film neustále jde kupředu takže se člověk nenudí. Je pravda že tu je pár hluchých míst ale opravdu jen málo. Líbilo se mi jak film neustále střídá prostředí a u finále jsem ani nedýchal. Doporučuji dokument s Cummingsem který řekne prakticky vše a když vyprávěl o kaskadérovy kterýho hrál na konci tak jsem pomalu nemohl uvěřit. Paráda. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh cesty krivo obvineného robotníka, núteného neustále sa presúvať z miesta na miesto, unikajúc pred políciou a navyše preukazovať nevinu. Všetko začalo dobromyseľne - zodvihnutím vypadnutej veci z vrecka robotníka a jej následným odovzdaním. Na ceste spoznáva rôzne charaktery. Napínavosť sa nestráca, ani v záverečnej scéne na Soche slobody. Hitchcock z času na čas použil všeobecne známe miesta histórie, či kultúry danej krajiny ako kulisu dramatických scén. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ja budem v oslavných ódach veľmi skromný a opatrný...Hitch síce je ťažký frajer, jeho trademarky sú v podstate zachované. Problém vidím v rozpačitom scenári, predovšetkým jeho rozháranosti, istej naivite- nielen čo sa týka príbehu, ale aj konania postáv (rok vzniku u Maestra neberiem ako poľahčujúcu okolnosť!). Práve miestami pochybná vierohodnosť a povrchnosť scenára jemne devalvuje Hitchockovo režijné majstrovstvo. Prejavuje sa to predovšetkým pri nefungujúcej romantickej línii a celej prvej polovici príbehu. Rovnako tak hlavný hrdina mi príde toporný, rovnako ako niektoré dosť zlé štúdiové dekorácie. Hitch si za tú kritiku môže sám, nemal si nastaviť laťku tak vysoko:) Btw, milovníkom čierno-bielej obrazovej kompozície vrele odporúčam "vyčistenú", novú HD verziu- pastva pre oči! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcocka prachsprostě průměrná záležitost. Lákavá premise je záhy pohřbena neskutečně naivním, někdy až přímo absurdním scénářem (postava moudrého starce a jeho neteře, která se chová přesně v duchu těch nejhorších klišé - "láska" a proměna názorů je spíš úsměvná), v němž navíc docela trapně rezonují vlastenecké nálady během druhé světové války. A proč Barryho sakra nezastřelí už v prvních pěti minutách? Sabotér je jedna velká nelogičnost, kterou zachraňují jen Hitchcockovsky klasické návaly napětí. Ale stále pro mě zatím nejhorší Alfie - navíc s naprosto nezajímavou ústřední dvojicí. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Film mal premiéru 22. apríla 1942 vo Washingtone za účasti 80 amerických senátorov a 350 amerických kongresmanov. (Biopler)
  • Během natáčení exteriérů se tzv. turistka z Virginie připletla mezi kompars. Vůbec ji netrápilo, že předtím, než jí dovoliili vstupovat nahoru na sochu Svobody, musela pořád nastupovat a vystupovat z člunu. Myslela si, že kafe, koblihy a obědy v balíčku, které dostávali členové komparsu, náležely každému návštěvníku New Yorku. To, že mezi kompars nepatří, zjistili až příliš pozdě a nemohli ji najít, aby podepala smlouvu. Žádný ze záběrů, ve kterém se objevila, nemohl být tedy použit. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Jedná se o Hitchcockův první film s ryze americkým obsazením. (Shaqualyck)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama