Reklama

Reklama

Vyprávění tohoto snímku Alfreda Hitchcocka popisuje sílící rivalitu rodin statkáře a bohatého průmyslníka, která postupně směřuje ke tragickému konci. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

pepo 

všechny recenze uživatele

Mam s tym vlastne iba 2 problemy. Nedokazalo sa to uplne oprostit od divadelneho povodu (je to dost utopene v dialogoch) a ta pekna dievcina s cool prsiami je priserna herecka. Inak spokojnost. Pribeh je silny, myslienka univerzalna a Hitch minimalne pri scene burzy ukazal, co z neho vyrastie. Velmi dobra dobova zalezitost. 8/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Raný Hitchock - a hned jde o kůži (skin game). Velmi zajímavé téma - mocenský boj (o vliv, o místo, a samozřejmě a majetek) daný nástupem dravé buržoasie a postupným vytlačování z pozic kdysi všemocné rodové aristokracie. Na jedné straně deklarované, býť nekalé cíle, na druhé pletichy pod maskou džentlmenství. U Galsworthyho vítězí ještě tradice, ale "zemi bez lesů" vytvořili nejen městští a vesničtí podnikatelé, ale i šlechtici a (jiní) dobrodruzi. Myslím, že pozdější Hitchock by do toho dal víc "psycho". ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

I když je jasné, že tohle není Mistrův výsostný žánr, i tak dokázal udržet napětí a pohrát si s morálním dilematem - účel světí prostředky. Já ale opět žasnu, jak komponuje scény a jak to skvěle do sebe zapadá! A to mi tam opět, jen tak mimochodem, mrsknul obrazově nezapomenutelný moment - postavu v aleji. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Tak končí príbeh tohoto filmu, v ktorom sa stupňujú jak emócie, tak gradácia deja. Hitchcock nepreviedol nič svetoborné, ani osobité, skôr poctivú filmárčinu, ktorá si postupom času získava diváka. Vypichol by som skvelého Edmunda Gwenna v nekompromisnej roli priemyselníka. Škoda blbého českého prekladu názvu, žiadny boj na nože, ale hra na telo. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Rivalita mezi vlastníky půdy, která je spojená s tradičními hodnotami a začínajícím rozvojem průmyslu. V samotném závěru eskalující do úplného zničení jedné z rodin, a navíc se skvělou hlavní nosnou myšlenkou, která je ale zbytečně zdůrazněna a vysvětlena. Pro Hitchcocka a diváka čistě rutinní filmová záležitost, která se pevně drží původní divadelní předlohy a soustředí se především na dialogy. Na filmovou tvorbu zde tedy není vyhrazeno moc prostoru, ale i přesto je film schopen zaujmout svou stupňující se dramatickou částí, skvělým finále a především jedinečnou scénou z aukce, která je filmovým zpracováním o několik let napřed oproti veškeré filmové tvorbě své doby. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Dvě obrovské dánské dogy, které museli při natáčení projít velkolepým sálem, svými drápy působily při nahrávání zvuku strašný hluk. Aby se tak mohly pohybovat potichu, musely dostat na tlapky malé botičky a na ně pak namalovat drápy. (Pavlínka9)
  • Film vychází z divadelní hry „Skin Game“ Johna Galsworthyho, která byla uvedena v Londýně v roce 1921. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno