Stíny

Shadows

USA, 1959, 87 min

John Cassavetes

Cassavetes nás zavádza do spoločnosti mladých newyorských bohémov s ich radosťami i trablami. Robí to odviazanou, improvizačnou cestou, miestami nudí (kecy o ničom v kaviarňach, podmaľované jazzovou hudbou) a miestami zaujme úprimnou psychológiou a "dusnoatmsferickým" zdramatizovaním (citový vyťah, nabúraný rasovej odlišnoťou dvojice). Ako malá undergroundová výpoveď nadšených študentov-filmárov je to OK.(4.7.2004)

• Houdini

NFR 1993(1.4.2004)

Jeden z pilířů amerického nezávislého filmu si odbyl svou premiéru roku 1959, přičemž za jeho vznikem stál debutující legendární režisér John Cassavetes. Jeho černobílé drama vypráví o trojici černých sourozenců, jejich životě, problémech, konfliktech a cílech. Citlivým způsobem zpracovává témata rasizmu, zařazení do společnosti, profesionálního úspěchu, milostného vztahu, přátelství i samotného způsobu života. Každý ze sourozenců je jiný (paradoxně i barvou kůže se podstatně liší) a Cassavetes ze střípků jejich života vytváří složitou mozaiku vztahů, motivací a emocí. Vzhledem k tomu, že šlo do velké míry o výsledek volné improvizace, nezavání dialogy strojeností, naopak jsou přirozené, často volně plynou a je na nás, abychom si z nich vzaly to potřebné. Cassavetesův syrový film není jednoduché sledovat, je potřeba proniknout až k samotnému jádru postav a jejich vztahů, a ve chvíli, kdy se vám to podaří, vás film pohltí a nepustí až do závěrečných titulků.(23.7.2004)

Cernobily snimek, ktery vznikl z pouhe improvizace. Neda se rict, ze by tento film dej postradal, ale take nemuzu rict, ze by tu byl nejak vyrazne propracovany (coz ale svedci ve prospech improvizace). Presto se jedna o kouzelne dilo, z ktereho na vas dychne atmosfera let davno minulych. Navic po skonceni filmu nasledovala velmi zajimava debata s hercem Seymourem Casselem, temperamentnim to panem, libajicim prekladatelku:)(5.7.2004)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(25.1.2009)

Udajne nejcenenejsi snimek Johna Cassavetese, ktery vznikl za prispeni improvizace vsech zucastnenych akteru. Dle mych postrehu take snimek, ktery velkou merou inspiroval americke nezavisle filmare.(25.9.2004)

Hugh a Leila boli strašne nesympatickí.(17.8.2008)

Film má především iniciační hodnotu, přesto jeho syrový a nespoutaný styl dokáže oslovit i po tolika letech, některé scény mě svoji bezprostředností přímo vtáhly (scéna nekonečného čekání nápadníka na škodolibě precizní přípravu Leily na tancovačku, setkání tří sourozenců ráno před večírkem), i když jde o příležitostnou improvizaci, překvapí psychologická kontinuita a plnost postav, které jsou velmi životné (možná tomu napomohlo několik pozdejších dotáček). Jednoduše doba vzniku z filmu přímo sáláa už jen díky jejímu bezprostřednímu otisku stojí za to film zkouknout.(21.2.2012)

• Wallas

Tak nějak jsem u toho usnul.(7.12.2006)

Neuvěřitelně živý a nespoutaný film. Kamera jednoduše zaznamenává takovým způsobem jaký jí v dané chvíli přijde nejzajímavější, střih zase improvizaci - která se odehrává na všech rovinách - zdůrazňuje namísto aby ji maskoval. Linie příběhu neexistuje, ale není potřeba, protože s postavami filmu vám úplně stačí jen trávit čas; Být s nimi.(15.1.2012)

Jeden z prvých nezávislých filmov a hneď taká pecka.Vykreslenie niekoľko New Yorkských charakterov, ich večné posedávanie v kaviarniach, flákanie, Jazzová hudba a hlavne dusné rasistické napätie, za pozornosť stojí aj osobitá kamera ktorá točí narozdieľ od iních filmov s tej doby zábery viacej z blízka než z diaľky.(21.12.2009)

• tragos

Bez mučení přiznávám, že jsem naprosto nepochopil, o co šlo.(14.4.2006)