Reklama

Reklama

Moonlight

  • USA Moonlight (více)
Trailer 1

VOD (1)

Nadčasový příběh dospívání a hledání sebe sama je zasazený do drsných kulis okrajových čtvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje místo v prostředí, ve kterém často rozhoduje právo silnějšího, zatímco jeho vnitřní svět se plní láskou, bolestí i touhou. Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. Je zároveň portrétem mladého člověka, současných amerických předměstí i nepostřehnutelných sil, které formují lidské životy. (Aerofilms)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (344)

Disk 

všechny recenze uživatele

Téma hledání vlastní identity není ve světové kinematografii nic ojedinělého. V roce 2016 vznikly na toto téma hned dva snímky, konkrétně francouzské drama V sedmnácti a zde hodnocený Moonlight. Rozporuplné a většinou odmítavé ohlasy v českém, respektive slovenském prostoru nikterak nepřekvapí, protože hlavní hrdina vyrůstá ve zcela specifickém sociálním prostředí a navíc se musí vyrovnávat s jinakostí ve vlastní menšině, na což není není mainstreamové publikum nijak zvyklé. Jenkinsův snímek nijak nesklouzává k patosu, dialogy - hlavně ty v závěrečné třetině - jsou fantastické, herci a herečky ze sebe dostávají maximum, zní tu skvělý soundtrack a kamera výborně zachycuje nijak nepřikrášlenou atmosféru miamské afroamerické komunity (v kině ona kamera vynikne ještě lépe). Brad Pitt coby hlavní producent dobře věděl, kam investovat svoje úspory. Oscar za nejlepší film byl udělen právem. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Uf, tak za toto sa dnes rozdávajú Oscary? Zvlášť ľúto mi to príde preto, že za minulý rok vznikli naozaj zaujímavejšie snímky, ktoré ale ostali takmer bez povšimnutia. Moonlight u mňa nefungoval. Černoch bez otca, matka feťáčka, otĺkaný spolužiakmi a vlastne celým životom...toto sme tu už mali a niekoľkokrát. Ale vlastne už dávno vieme, že Oscary nie sú len o dobrých filmoch. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Homosexuální černoch v úspěšném filmu, a slušným Čechům může prasknout žilka. Já Moonlight považuji za jednoduše dobrý film a kvalitní drama. Díky námětu samozřejmě funguje jako automatický lapač cen, ale žádnou vypočítavost a neupřímnost z něj necítím. Je to vlastně dost nepříjemné pokoukání, které umí v mnoha ohledech tnout do živého, ale k plné spokojenosti mi tam chyběla nějaká silnější závěrečné katarze, ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kdybych viděl tento snímek před vyhlášením Oscarů, tak dám pravděpodobně ušmudlané 3 hvězdy. Když se ovšem člověk kouká na snímek, který byl za uplynulý rok shledán tím nejlepším, tak má logicky nemalá očekávání. Ta zůstala v tomto případě zcela nenaplněna. Film to nebyl zlý, ale toho Oscara dostal za co? Přestávám mít černoušky rád. Dlouhá léta byli vnímání jako podřadná rasa a nyní si mají potřebu něco neustále kompenzovat. Loni si jich páni akademici nevšimli, tak si letos vyplakali sošku za nic výjimečného. To stejné Mahershala Ali, ten frajer se objevil pouze v první třetině filmu, přičemž nepředvedl zhola nic, za co by si zasloužil nějakou pozornost. Michael Shannon i Jeff Bridges byli v kategorii vedlejších herců asi stotisíckrát lepší. Ještě jedna podobná fraška a začnu těm trapným opicím říkat negři. Když chtějí ti dementi ocenit téma snímku, nechť dají Oscara scénáři. S tím nemám nejmenší problém. Už třetím rokem po sobě vyhrála Oscara za nejlepší film totální píčovina. Začíná mě to už dost vážně srát. Sentimentální pohádka o negrovi, který hledá v nelehkých podmínkách místo v životě, sexuální orientaci a vlastně i sám sebe. Chytněme se za ruce a poserme se z toho. Totálně průměrná záležitost! Jediný pocit, který ve mně snímek za celou dobu vyvolal byl ten, že se mi při té teplé scénce na pláži obrátil žaludek. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Ze slibného začátku se Moonlight postupně posune do těžko uchopitelného, pomalu se odvíjejícího proudu, který prostě plyne a z mého pohledu naneštěstí každou další minutou trochu víc nudí. Chápu, co mi asi autor chtěl sdělit, ale dovedu si představit, že by mi to jiný film dokázal říct mnohem razantněji a odhodlaněji. Stylem vyprávění je Moonlight téměř evropský film, bohužel však spíše průměrný, než oscarový. 6/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Mahershala Ali se cen BAFTA nezúčastnil, kde byl nominován jako nejlepší herec ve vedlejší roli, protože jeho manželka Amatus Sami-Karim čekala miminko. Mahershala nechtěl riskovat, že se nedostane zpět do USA, protože v tu dobu prezitent Trump nařídil zákaz cestování. (griph)
  • Scéna, ve které učí Juan malého Chirona plavat, je autentická. Mahershal Ali opravdu učil Alexe R. Hibberta plavat. Až do této scény Hibbert plavat neuměl. (monaMis)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

Jimmy Kimmel bude zachraňovat Oscary

07.11.2022

Podoba oscarového ceremoniálu se po několika velmi hrbolatých ročnících vrací aspoň trochu k normálu, nebo se to tak v tuto chvíli alespoň zdá. Po čtyřech letech, kdy se předávání světově… (více)

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

Spin-off s Moneypenny? Spíš ne

26.10.2019

Ať už si o nových bondovkách s Danielem Craigem myslíte cokoliv, na jedné věci se asi všichni shodneme. A to že vedlejší postava sekretářky Moneypenny prošla vítanou změnou a herečka Naomie Harris je… (více)

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno