Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka. V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva". Držitel osmnácti světových rekordů Emil Zátopek se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu Davida Ondříčka ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tuším, že manželé Zátopkovi byli natolik výjimeční, že si tenhle životopisný dokument zasloužili.. Mýma očima tomu nic nechybí, vše podstatné z jejich života tu je a sledovat archivní záběry je čirým potěšením, pro mě hodně emotivní.. Krásné ohlédnutí za kariérou atletického páru, o kterém mluvil, psal a fandil mu celý svět.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument na to ide trochu inak, ako je bežné pri dokumentoch o športovcoch. Nie je to výpočet úspechov, medailí a zlyhaní. Snaží sa objasniť aj, ako a prečo bol neprekonateľný, kombinuje ukážky tréningov so súčasnými športovcami, a dôjde aj na olympijské úspechy. Hovoriace hlavy mi nevadia, hlavne, že som sa dozvedel nové veci, a nechýbali aj veľmi staré archívne zábery. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Docela malý a jednoduchý dokument, ale o to milejší a příjemnější. Film se nedívá na Zátopka jako na historickou osobnost, jejíž život chce zmapovat tradiční dokumentární formou. Chce jej přiblížit jako běžce, a tak se kompletně věnuje jeho úspěchům na olympiádách v letech 1948 (Londýn, zlatá a stříbrná medaile), 1952 (Helsinky, tři zlaté medaile) a 1956 (Melbourne, 6. místo v maratonu, jiný závod kvůli komunistickým politikům neběžel). Autor dokumentu k tomu využije bohatý dokumentární materiál, ten je však proložen nově natočenými scénami vypadajícími jako starý dokument. Navíc se přidají rozhovory se Zátopkovou ženou Danou, jeho přáteli a následovníky. A kupodivu celý dokument neskutečně žije a rychle uteče. Na konci pak pár údajů ze zbývajícího Zátopkova života. K úplné spokojenosti mi chybí celková uchopenost Zátopkova života, ale chápu, že to nebylo cílem tohoto dokumentu. Hudba: Jan P. Muchow ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Taktně zpracovaná pocta (sportovnímu) velikánovi. Politická stránka Zátopkova života je zmíněna okrajově. Chápu proč. Emil v boji s komunisty osobně selhal (to není moralizování, ale konstatování). To však nebyl nejdůležitější aspekt jeho života. To všechno špatné převážil jeho nesmrtelný běh inspirující další generace. 86%. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se hodně, ale jde spíše o zklamání. Neužil jako vždy super, geniální výprava a styl filmu dle mě může nést opravdu srovnání se západní produkcí. Ale nijak extra mě to nevtáhlo do děje. Stejně tak, proč tam není více rozvedeno, to jak se k němu komunisti zachovali a jak to následně vše bylo. Škoda ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama