Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V odříznuté rybářské vesnici začíná léto, které změní životy zdejších otravujících se teenagerů. Thor a Christian jsou nejlepší kamarádi. Jednoho ničí jeho starší sestry a fakt, že holkám připadá jako malý kluk, druhého trápí věčně opilý otec a pocity, o kterých netuší, zda mohou být opětované. Empatický a sebejistě živelný debut o přátelství a dospívání v melancholických scenériích Islandu. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (41)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus je to trochu víc utahané. Ne, že by se tam nic nedělo, ale mám z toho takový nijaký dojem. Naopak se tam toho děje hodně. Skoro téměř pořád nějaká akce nebo zpestření příběhu. Islandská krajina je krásná, ale ty scény ve tmě mě hrozně vytáčely, už jen z toho důvodu, že jich tam je opravdu hodně a není v nich téměř nic vidět. Člověk prostě kouká do tmy. Ale musím uznat, že příběh je to hezký a má to hloubku. ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Co mají společného kamenné srdce a kamenná ryba? Kamenná ryba, kterou chlapci vyloví na počátku filmu, je pro ně něčím divným, nečistým, odporným, co si zaslouží smrt. Kamenná ryba je totiž zcela jiná, odlišná od ostatních ryb (stejně jako Christian, který se liší od ostatních chlapců). Tato scéna filmu rámuje následující děj. Je to právě Christian, který chce rybě dát svobodu a pustit ji zpět na širé moře, zatímco Thor je k rybě nemilosrdný – jako, kdyby měl kamenné srdce. Je to také Christian, který oživuje Thorovo srdce a učí ho opravdu milovat – vyjít ze sebe vstříc druhému, překročit sebe. Právě proto patří do filmového finále scéna, kdy Thor po vnitřní transformaci, po uvědomění si, jak věci jsou, sleduje chlapce chytajícího kamennou rybu, které dává bez rozmýšlení svobodu. Thor tomuto aktu přitakává – něco důležitého totiž pochopil. Tempo filmu jako kdyby napodobovalo samotné plynutí života a prostředí Islandu jen umocňuje emoce odehrávající se uvnitř postav, které objevují svou probouzející se sexualitu – snoubí se zde brutalita a jemnost, klid s bouřlivostí. Kamenné srdce je jeden z mála současných (nejen) queer snímků, které jsou vystavěny na absenci explicitních sexuálních scén – režisér se vydává cestou silné symboliky a očividně se mu to vyplácí. ()

Reklama

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Evidentně kvalitní film, o čemž hovoří i velmi slušná hodnocení nejen zde, ale i na jiných serverech. Film drsný i jemný, uvěřitelný a dostal se mi pod kůži. Zvláště bych chtěl ocenit herecké výkony nebo spíše i to, co z těch skorodospělců tvůrci "vyždímali". U Thora bych možná uvítal mladíčka o něco staršího, bylo to fyzicky ještě dítě, ale chápu, že výběr na Islandu není tak velký, když počet obyvatel celé země je menší, než Brno. ... 8977 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, čakal som niečo podstatne lepšie. Myšlienka dospievania so všetkými tými problémami okolo, vrátane šikany, homosexuality... bola fajn, a jej poetickejšie priblíženie divákovi v náväznosti na okolitú chladnú prírodu tiež, no nepáčili sa mi niektoré technické filmárske postupy. Napríklad kamera. Bola dobrá, avšak nepochopil som tie časté vsuvky tmavých scén, a to práve v miestach, ktoré boli najzaujímavejšie. Dosť to kazilo dojem. Tiež niektoré udalosti okolo hlavných postáv boli prinajmenšom čudné, alebo možno len boli slabo vysvetlené, neviem. V každom prípade to chcelo lepší scenár. Ale tá metafora s kamennou rybou a povahou tamojších ľudí sa mi páčila. Priemer. 60/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Chladný a depresívny film, po ktorom sa málokto bude chcieť vrátiť do doby svojej puberty. Problémy s nedostatočným ochplením, tajná masturbácia a pre niektorých aj poznanie, že sú homosexuálne orientovaní – nuž dokopy nič príjemné. Pozitívom je pekná, hoci tmavá príroda. Tlak mi dvihla len šikana, na druhej strane ten chlapec nebol najsympatickejší a žiadna chudinka. Celkovo sa snaží film pôsobiť artovo a vieryhodne, ako by šlo o bežný príbeh z malej dedinky. Ale nejde mi do hlavy, kde sa tu stratilo dobro. Dospelí tú všetci chlastajú alebo sa kurvia, mládež si robí navzájom zle, žiadna pozitívna postava neexistuje. Tak zlé to snáď na Islande ešte nebude. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Všetci detskí herci absolvovali pred natáčaním 8 mesačný herecký tréning. (dwdb)
  • Film se stal vítězem 24. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, který se konal na jaře roku 2017. (petrsv)

Reklama

Reklama