Proklatci

Drama / Sci-Fi

Velká Británie, 1963, 87 min

Joseph Losey

Rozpočet $500,000(20.7.2010)

Věnovat se víc samotné podstatě této sci-fi, zkrátit na minimum začátek, dát víc prostoru tajemství jeskyně a jejích nešťastných obyvatel, mohlo to dopadnout líp. S podobným námětem bych doporučil Městečko prokletých.(7.6.2010)

• faana21

no blbost. neboli hloupost. hlavně hloupě natočené, angličtina mi přišla jak ze základní školy, scénář jakbysmet, první hodina filmu naprosto úmorná s tím, že jsem nevěděl, která kde bije...a ten konec raději no comment. takže nebrat(17.6.2010)

Dost netradiční sci-fi, která se sice zpočátku hodně vleče, ale postupem času se všechno v dobré obrátí. Navíc je film vybaven závěrem, ze kterého mě docela mrazilo v zádech. To je jednoznačné pozitivum.(17.9.2007)

Sci-fi od společnosti Hammer. Klasikou se staly především filmy s prof. Quatermassem 1, 2, 3. The Damned mi nepřijde ale ani moc jako film od Hammeru, režisér Joseph Losey ho natočil hodně po svém. Hlavním tématem měl být vládou financovaný a podporovaný tajný vědecký projekt. Jenže celých  prvních 25 minut se jedná o kombinaci naivní lovestory (znají se den a on už se ptá: „will you marry me?“) a příběhu motorkářského gangu. Dost hrozné, především dialogy a nepochopitelné chování postav. Postupně se ale přece jen děj dostane k hlavnímu tématu, což je jenom dobře. Překvapivý závěr hodně věcí vysvětlil a scény, jak vojáci v ochranných oblecích chytají sedmileté děti patří k těm, které si budu nějakou dobu pamatovat.(15.2.2008)

Škoda úvodní dvacetiminutovky, která je absolutně zbabraná, ale jakmile se hrdinové dostanou do jeskyně k těm prazvláštním dětem, začíná výborné sci-fi se skutečně vydařenou pointou.(1.3.2008)