Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

lamps 

všechny recenze uživatele

Romantika v netradičním dobrodružném prostředí, která se skrze sladká slova a předvídatelný vývoj vztahu ústřední sympatické dvojice dokope až k velmi působivé, tragikomické kritice celosvětového válečného konfliktu. Přímočarý příběh o lásce, odhodlání a jednom velkém výbušném plánu, který se sice nestal průkopníkem ani v žánru romantickém, ani v tom protiválečném, ale stvořil si svůj vlastní neodolatelný a roztomile jednoduchý filmový svět plný překvapení a zdravých lidských emocí... 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherná, romantická plavba po africkej rieke s dvojicou samotárov, ktorí k sebe postupne hľadajú cestu. Pri splavovaní divokých úsekov rieky K. Hepburnovej odvaha rozhodne nechýba. Po otázke na Bogarta či dokáže vyrobiť torpédo, mi nachvíľu prebehlo hlavou, že tá ženská vidí snáď do všetkého. Dnešným babám treba hodinu vysvetľovať čo to torpédo vôbec je...Film je farebný, zväčša konverzačný a takmer celý sa odohráva na lodi, ktorá nesie názov "African Queen".Hlavne romantická linka a dialógy sú dôvody prečo tento film nikdy nezostárne. Príjemne pozerateľné a nadčasové. 80%. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

African Queen je bohužel z dnešního pohledu filmem, který zub času ohlodal až na kost. Nicméně mám takový pocit, že ani tehdy se nejednalo o žádný průlom v romantickém či protiválečném žánru. Překypuje naivitou a u scén se samotnou lodí je až moc poznat, že nám tvůrci pouštěli po řece zchátralý model lodičky pro děti. Skvělá Katharine Hepburn a za mě slabší Humbhrey, který se ve scéně, kdy imituje hrochy až nebezpečně příbližil k "babovřeskoidní" trapnosti. Zestárlý snímek, v jehož případě nelze mluvit o nějaké nadčasovosti. 45% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem si už dávno přál vidět. A nezklamal mne. Velice příjemný romanticko - dobrodružný film s famózním hereckým duetem Humphreyho Bogarta a Katherine Hepburnové. Zatímco Katherine hraje svoji klasickou roli (stará panna), Humphreyho jsem zpočátku skoro nepoznal. Na druhou stranu jsem čekal něco víc. Když se jedná o takovou klasiku, myslel jsem si, že bude příběh více propracovaný a ne jen muž a žena na lodi po většinu filmové stopáže. Nakonec se z toho vyklubala komorní konverzačka z atraktivního prostředí, kterou stejně mohu bez výhrad doporučit. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika s příchutí exotiky. O kvalitě obsazení netřeba pochybovat, zato scénář je na tom prachbídně. Což mě mrzí, jelikož John Huston je jedním z mých vůbec nejoblíbenějších filmařů a Bogart... Bogart je kapitola sama pro sebe. Za celý film se naprosto nic nestane a Africká královna tak pluje odnikud nikam. Nebýt výtečné chemie mezi ústřední dvojicí, tak nevím čím by tento snímek zaujal. A i to kouzlo mezi Bogartem a Hepburnovou je přítomno pouze v originálním znění, jelikož uječený tuzemský dabing je v případě tohoto filmu zcela k nesnesení. Za tři * je to v rámci společné tvorby Hustona a Bogarta, jinak s ohledem na ostatní filmovou tvorbu jasné čtyři hvězdy. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Opravená loď „African Queen“, která byla použita pro natáčení filmu, kotví na ostrově Key Largo na Foridě. Je možné na ní podniknout projížďku po kanálech v Port Largu. (montimuf)
  • "Africká královna" se během natáčení filmu potopila a musela být dvakrát vyzdvižena. (HellFire)
  • Americký filmový institut zařadil film v roce 2007 na 65. místo ve svém žebříčku "Nejlepší filmy všech dob". Film byl v roce 1994 vybrán k uchování v Národním filmovém registru Spojených států. (Bajda)

Reklama

Reklama