foto

Katharine Hepburn

  • nar. 12.5.1907
    Hartford, Connecticut, USA
  • zem. 29.6.2003 (96 let)
    Old Saybrook, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Žena, která zasáhla do několika generací filmových diváků, může být čítankovým ztělesněním hollywoodské hvězdy. Katharine Hepburn však byla pověstná především svojí neústupností a nepřizpůsobivou povahou jíž si znepřátelila mnoho režisérů a navzdory níž se dokázala prosadit.

Na počátku své kariéry měla co překonávat, produkce byla značně nedůvěřivá k tolik netradiční hranaté tváři pihovaté rusovlásky, s hrubším hlasem a ráznými pohyby. Určitě byla daleko od tehdejšího ideálu krásy. Jeden z jejích filmových partnerů řekl: „Nemá krásnou tvář, ale ohromné kouzlo. A porozuměla umění hrát tak dokonale, že dokáže vzbudit iluzi krásy, žádá-li si to její role.“

Po absolvování elitního penzionátu začínala v divadle a v roce 1932 ve filmu. Známým filmem se stal snímek MALÉ ŽENY (1933) a pak klasická crazy komedie LEOPARDÍ ŽENA (1938). Čtyřicátá léta znamenala její setkání se Spencerem Tarcym, s nímž vytvořila devět filmů počínaje Stevensonovou komedií NEJPRVE STVOŘIL ŽENU a konče Kramerovým filmem HÁDEJ, KDO PŘIJDE NA VEČEŘI, který Tracy natáčel již v posledních týdnech svého života. Až do jeho smrti byli stálými partnery, ačkoli se Spencer Tracy nikdy nerozvedl se svojí první manželkou

Zatímco ve čtyřicátých letech Kahtarine představovala sebevědomé středostavovské manželky, přesunula se v padesátých a šedesátých letech do rolí stárnoucích zahořklých žen, které v sobě dokáží najít nečekaný milostný cit (OBCHODNÍK S DEŠTĚM, AFRICKÁ KRÁLOVNA), nebo je čeká smutný osud (CESTA DLOUHÉHO DNE DO NOCI).

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

1994 A co když je to láska (TV film)
Jednou o Vánocích (TV film)
Milostná aféra
1992 Vánoční skrýš (TV film)
1988 Laura Lansing Slept Here (TV film)
1986 Mrs. Delafield Wants to Marry (TV film)
1984 Grace Quigley
1981 Na Zlatém jezeře
1979 Zelené obilí (TV film)
1978 Olly, Olly, Oxen Free
1975 Love Among the Ruins (TV film)
Rooster Cogburn
1973 Delicate Balance, A
Glass Menagerie, The (TV film)
1971 Trojan Women, The
1969 Madwoman of Chaillot, The
1968 Lev v zimě
1967 Hádej, kdo přijde na večeři
1962 Cesta dlouhého dne do noci
1959 Suddenly, Last Summer
1957 Žena, která všechno ví
1956 Iron Petticoat, The
Obchodník s deštěm
1955 Letní opojení
1952 Pat a Mike
1951 Africká Královna
1950 The Costume Designer - a.z.
1949 Adamovo žebro
1948 Vládní prohlášení
1947 Moře trávy
Song of Love
1946 Undercurrent
1945 Without Love
1944 Dragon Seed
Twenty Years After - a.z.
1943 Stage Door Canteen
1942 Keeper of the Flame
Nejprve stvořil ženu
1940 Příběh z Filadelfie
1938 Holiday
Leopardí žena
1937 Motýl vzlétl k záři
Quality Street
1936 A Woman Rebels
Marie Stuartovna
1935 Alice Adamsová
Sylvia Scarlett
Zlomená srdce
1934 Spitfire
The Little Minister
1933 Její poslední rekord
Malé ženy
Morning Glory
1932 Rozvodová záležitost

Dokumentární

2014 Reel Herstory: The Real Story of Reel Women - a.z.
2011 Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
2010 Embracing Chaos: Making the African Queen - a.z.
2001 Historie vs. Hollywood (TV seriál)
War Stories with Oliver North (TV seriál)
1996 Line King: Al Hirschfeld, The
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 100 Years of the Hollywood Western (TV film)
1993 Katharine Hepburn: All About Me (TV film)
1988 Bacall on Bogart (TV film)
Making of a Legend: Gone with the Wind, The (TV film)
Michael Jackson: The Legend Continues
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
1985 George Stevens: A Filmmaker's Journey
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1971 Režie: John Ford
1968 Black History: Lost Stolen, or Strayed (TV film)
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1948 Some of the Best
1941 Women in Defense

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace