foto

Humphrey Bogart

  • nar. 25.12.1899
    New York City, New York, USA
  • zem. 14.1.1957 (57 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Nejste hvězdou, dokud neumí vaše jméno vyhláskovat v Karáčí.“

Od první chvíle, kdy zkusil štěstí s herectvím byl Humphrey Bogart plně oddán umění. Během více než 80 filmových rolí za svou kariéru se mu ani jednou nestalo, že by na natáčení přišel pozdě nebo že by zapomněl svůj text. Měl velký respekt k hercům, jež si vážili svého povolání a byl profesionálem v každém aspektu svého povolání.

Humphrey DeForest Bogart se narodil 25. prosince 1899. Byl synem uznávaného doktora Belmont DeForesta Bogarta a Maude Humphreyové, respektované malířky portrétů. Bogart si žil stejně jako jeho dvě mladší sestry, to znamená pohodlně. Jeho rodina vlastnila rezidenci v prominentní okrajové části New York City. Více soukromí jim nabízelo sezónní sídlo u Canandaiguanského jezera. Během mnohých, zde strávených, letních dní naučil Belmont svého syna hrát šachy a plachtit se, ten těmto dvěma aktivitám nepřestal věnovat svůj volný čas až do konce života. Po studiích na newyorské škole Svaté Trojice byl Bogart přijat na prestižní Phillipsovu akademii (ač tajně snil o studiích na Yale). V květnu roku 1918 narukoval do námořnictva. Právě zde přišel k charakteristické jizvě v pravém rohu svého horního rtu a tedy i k unikátně zabarvenému hlasu. Navzdory mnohým fámám se nejedná o následek šrapnelu, Bogart byl s největší pravděpodobností napaden nepřátelským vězněm, kterého eskortoval.

Bogartova kariéra v zábavním průmyslu se rozjížděla relativně pomalým tempem. Roku 1920 shledala jeho charisma pozoruhodným divadelní herečka Alice Bradyová a požádala svého otce, aby ho najal. Bogart zprvu vydělával 50 dolarů týdně jako manažer putovní hry Ruined Lady. Brzy však dostal malou roličku japonského číšníka. Ačkoliv pronesl jedinou větu a kritici si ho pravděpodobně ani nevšimli, od onoho okamžiku měl jasno: Stane se hercem. Během svého působení na divadelním pódiu (1922 – 1935) se stihl dvakrát oženit a dvakrát rozvést, účinkoval v jednadvaceti broadwayských produkcích, převážně ve vedlejší rolích kvalitativně rozdílných romantických komedií. Na divadle potkal také Spencera Tracyho, kterého velice obdivoval, jehož sklon k alkoholismu mu nebyl cizí a který jej poprvé oslovil „Bogie“.

Přelomovou se pro „Bogieho“ stala role v divadelní hře Petrified Forest (1934) Roberta Sherwooda. Ztvárnil uprchlého vraha, který drží na benzinové pumpě hrstku lidí jako rukojmí. Šlo o roli diametrálně odlišnou než předchozí hezouni, svým chladnokrevným pohledem, nahrblou postavou a šouravou chůzí však každého přiměl věřit, že je skutečným vrahem. 197 repríz této hry svědčí o mnohém a hlavně – její filmová adaptace z roku 1936 Bogartovi konečně otevřela dveře do světa filmu. Když podepisoval kontrakt s Warner Bros., asi netušil, jak monotónní budou jeho první filmové role. Za dva roky si zahrál ve dvanácti filmech, v osmi z nich ztvárnil kriminálníka. Tohoto zaškatulkování (po přesvědčivém výkonu v Petrified Forest zcela logického) se potřeboval zbavit. Potřeboval dokázat, že je hercem mnohem všestrannějším. V roce 1940 byl připraven na hlavní roli v adaptaci novely Dashiela Hammeta MALTÉZSKÝ SOKOL, svěřenou do rukou tehdy debutujícího Johna Hustona. Roli soukromého očka Sama Spadea Bogart nakonec získal a šlo o jeden z důležitých mezníků jeho života.

Po roli vychytralého detektiva, jehož charisma okouzlilo a dodnes okouzluje tisíce divaček i diváků po celém světě, uspěl na castingu pro válečnou romanci v režii Michaela Curtize. Šlo o film mající dnes již bezmála kultovní status, o CASABLANCU (1943). S Ingrid Bergmanovou vytvořil jeden z nejnezapomenutelnějších párů filmové historie, jeho hlášky jsou dodnes citované, jeho pohled pořád stejně pronikavý a oskarová nominace zcela oprávněná. Více podobně pamětihodných párů stříbrného plátna však vytvořil s jinou smyslnou filmovou hvězdou, s Lauren Bacallovou, vlastním jménem Betty Perskeovou. Když ji Bogart prvně viděl na jevišti, neodpustil si slova: „Užijeme si spolu spoustu zábavy“. Roku 1944 postavili Warneři tuto dvacetiletou herečku, dříve úspěšnou modelku, poprvé po Bogartův bok v adaptaci novely Ernesta Hemingwaye MÍT A NEMÍT (1944). Jeho drsný zevnějšek se s její křehkostí výborně doplňoval na plátně, od 10. května 1945 pak také ve skutečném životě. Právě dokonalá funkčnost jejich vzájemné „chemie“ umocnila divácký zážitek z mistrovského filmu-noir Howarda Hawkse HLUBOKÝ SPÁNEK (1946).

Bacallová – Bogart, tento na první pohled dokonalý pár se před věčně dotírajícími novináři ukryl v jednom zastrčeném, nicméně luxusním venkovském obydlí poblíž Beverly Hills. Měli rádi sami sebe, měli rádi syna Stephena (nar. 1949), dceru Leslie (nar. 1952), měli rádi zvířata, která chovali (14 slepic, 8 kachen a velký pes) a – co si budeme nalhávat – měli rádi také peníze. Na jejich nedostatek si nemohli stěžovat, Bogart roku 1947 podepsal s Warnery exkluzivní kontrakt, který mu zajišťoval jeden milion dolarů pro každý z následujících 15 roků. Jejich idylu nemohl dlouhodoběji narušit ani Bogartův vřelý vztah k alkoholu, ani jeho silná závislost na nikotinu (údajně dokázal denně vykouřit až pět krabiček cigaret). Při jedné party „u Bogartových“, které se mimo jiné zúčastnil Frank Sinatra, Bacallová při pohledu na onu partičku dobře naladěných lidí (označení „alkoholiků“ by nebylo od věci) zkonstatovala, že je to „pěkné stádo krys“ a dala tím prvotní podnět pro pozdější vznik slavné skupiny „Rat Pack“.

Ani s množstvím nových otcovských povinností nezanevřel Bogart na film a v roce 1951 podal možná nejlepší výkon svého života. AFRICKÁ KRÁLOVNA Johna Hustona byla jeho prvním barevným filmem a navzdory náročnému natáčení přímo v Africe a jistým neshodám s Katharine Hepburnovou získal za ztvárnění Charlieho Allnuta svého jediného Oskara. Výhra to byla o to sladší, že v přímém souboji porazil Marlona Branda nominovaného za Tramvaj do stanice Touha. S tím souvisí také Bogartův památný proslov: „Nejlepší cestou, jak se nezbláznit z Oskara, je nevyhrát žádného dalšího. Mohli jsme již několikrát vidět, co se stalo některým držitelům Oskarů – zbytek svého života strávili odmítáním scénářů, hledaje velkou roli, která by jim vynesla Oskara dalšího. Doufám, že již nikdy nominován nebudu“. Bohužel, mnoho dalších rolí již ani nenásledovalo. Přesto zmiňme alespoň SABRINU (1954), VZPOURU NA LODI CAINE (1954) a THE DESPERATE HOURS (1955), několik posledních velkých filmů předcházejících Bogartovu nečekanému odchodu.

Jeho úctyhodná kariéra byla náhle utnuta 14. ledna 1957, po statečném, leč nakonec prohraném boji s rozšiřujícím se rakovinovým nádorem na jícnu. Odešel jako muž, který žil vždy naplno, nebál se mluvit otevřeně a příliš se nestaral o budoucnost. Na onen svět odešel se vší pompou. Rozloučit se s ním, za zvuků vybraných skladeb od Bacha a Debussyho, přišla celá řada slavných osobností, jeho dva nejlepší přátelé – Spencer Tracy a John Huston – nemohli chybět. Přičemž mnohokrát se opakující slova o „největším muži, kterého jsem kdy potkal“ lze v tomto případě označit možná ne za zcela pravdivé, nicméně pravdě velice blízké. To úplně poslední rozloučení si Bogie nechal na dobu, kdy to málokdo čekal, v roce 1995 si mohl díky moderním technologiím „zahrát“ v jedné z epizod POVÍDEK ZE ZÁHROBÍ. Stylově, jako vždy.

„Nikdy jsem neměl vyměnit skotskou za martini.“ (jak si představoval svá poslední slova)

Martin "Matty" Šrajer

Herecká filmografie

Filmy

2015 Trumbo - a.z.
1969 Šťastný konec - a.z.
1956 Tím hůř, když padnou
1955 Hodiny zoufalství
Po levici Boha Otce
We're No Angels
1954 Bosonohá komtesa
Love Lottery, The
Sabrina
Vzpoura na lodi Caine
1953 Battle Circus
Poraž ďábla
1952 Deadline - U.S.A.
U.S. Savings Bonds Trailer
1951 Africká Královna
Sirocco
The Enforcer
1950 Chain Lightning
Na opuštěném místě
1949 Knock on Any Door
Tokyo Joe
1948 Always Together
Key Largo
Poklad na Sierra Madre
1947 Dead Reckoning
Dvě paní Carrollové
Temná pasáž
1946 Hluboký spánek
Two Guys from Milwaukee
1945 Conflict
1944 I Am an American
Mít a nemít
Passage to Marseille
1943 Konvoj do Murmanska
Oklahoma Outlaws - a.z.
Sahara
Thank Your Lucky Stars
1942 Casablanca
Dobrodružství v Panamě
The Big Shot
1941 All Through the Night
Maltézský sokol
The Wagons Roll at Night
Vysoko v horách
1940 Brother Orchid
It All Came True
Jezdci noci
Virginia City
1939 Bouřlivá dvacátá léta
Hořké vítězství
Invisible Stripes
King of the Underworld
The Oklahoma Kid
The Return of Doctor X
You Can't Get Away with Murder
1938 Crime School
Hříšní andělé
Men Are Such Fools
Racket Busters
Swingtime in the Movies
Swing Your Lady
The Amazing Dr. Clitterhouse
1937 Black Legion
Kid Galahad
Poznamenaná žena
San Quentin
Stand-In
The Great O'Malley
V newyorském přístavu
1936 Bullets or Ballots
China Clipper
Isle of Fury
Two Against the World
Zkamenělý les
1934 Midnight
1932 Big City Blues
Love Affair
Three on a Match
1931 A Holy Terror
Body and Soul
Špatná sestra
Women of All Nations
1930 A Devil with Women
Broadway's Like That
Up the River
1928 The Dancing Town
1920 Life

Dokumentární

2011 Reagan - a.z.
2010 Embracing Chaos: Making the African Queen - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
Johnny Mercer: The Dream's on Me (TV film) - a.z.
2008 Světová krize: Co nás čeká?
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
2001 Pulp Cinema
2000 Ďáblův ostrov (TV film) - a.z.
1999 Best of Film Noir, The
1997 The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
Bogart: The Untold Story (TV film)
1995 Vampira - a.z.
1988 Entertaining the Troops - a.z.
Going Hollywood: The War Years - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1983 Hollywood Out-takes and Rare Footage - a.z.
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1976 All This and World War II - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1945 Hollywood Victory Caravan
1944 Report from the Front
1938 Breakdowns of 1938
For Auld Lang Syne

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace