Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně zamotaný film. Celé se to točí kolem jedné zlaté sošky, kterou se všichni snaží ukořistit, ale nikdo neví, kde je. Detektiv Spade je kontaktován mladou ženou ohledně vyšetřování zmizelé osoby. Nakonec je ale vše úplně jinak a umírají lidé. Nikdo neví, komu může věřit a vše se komplikuje. Jeden zvrat střídá druhý a my pořád nejsme blíže k nalezení sošky ani vyřešení celé záhady. Kdo je tedy vrahem a kde je ona soška? Nakonec se vše vysvětlí. "Jedeme do Istanbulu." ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobrá, je to vážně klasa. A to i přes ten příšerný dabing. Dabovat Bogarta, to se prostě nedělá:P Ale od legendárního Maltézského Sokola jsem čekal něco víc. Nemyslím ohledně charakterů, tam není co vytknout. Jen ten příběh jako celek, a hlavně ta soška...čekal jsem nějaké grandiózní finále jako v Casablance:) Nebo jako v Sunset Blvd.. A ono přišlo, ale úplně jinak než mé mainstreamovědivácké já očekávalo. Po řemeslné stránce jde o skvěle provedený snímek; v barvě by to nikdy nebylo ono. Některé dialogy a dílčí zápletky jsou naprosto brilantní a překvapivé, ženy jsou krásné a tajemné a... a film-noir je věčný. Zrovna Maltese Falcon se sice nezařadí mezi mé největší filmové zážitky, ale rozhodně musím dát dál ten drb, že je třeba ho vidět. 80% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Humphrey je opět tady a nejedná se o nic jiného než menší větší variaci na Phila Marlowa. Soukromé očko Sam Spade je úplnou náhodou přesně takový jako Phil Marlow v Big sleep, jediné štěstí Johna Hustona je, že Humphrey Bogart je prostě herec pro tyto role stvořený. V jeho rukou jsou všichni detektivové stejní a nejsou to ani Sam Spade ani Phil Marlow, ale jsou Humphrey Bogartem, protože on je dělá natolik dokonalými a působivými jak jen to lze. Maltézský sokol je další film-noir v kariéře Bogarta a je pouze dobře, že se nebojí opakovat, protože kvalitní filmy a postavy se klidně můžou točit dokola. V dnešní době by tento film při klasických postupech a s jiným hercem neměl podle mě velký úspěch a scénář by byl jistě několikrát přepsán, ale i tak kvality černobílého sokola jsou jasné a pro milovníky filmu noir je to další stavební kámen pro sochu Humphreye Bogarta :) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zakládající člen klubu filmu noir je noir tím, že se převážně odehrává v noci. Další styčné prvky se hledají hůře. Průměrná detektivka je celkem průměrně zfilmovàna, některé herecké výkony jsou otřesné, některé dobré. Jediným skutečně zajímavým režijním nápadem je vyjádření budoucnosti Milesova vraha mříží ve výtahu. Z dnešního pohledu spíše podprůmérný film, který zůstávà na relativním výsluní díky tomu, že je zakladatelem svébytného žánru, kam ovšem dle mé mínky nepatří. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Nerad to říkám, ale tenhle film byl pro mě docela zklamání. Nadšeně jsem čekal, že mě mocný Maltézský sokol uchopí do svých pařátů a nekompromisně mě provleče těmi nejtemnějšími zákoutími noirového filmu... No a on ejhle nejspíš letěl asi moc vysoko... Kontrast světla a tmy mohl být ostřejší, záporák zápornější, příběh tajemnější, femme fatale míň blbější a asi o 150 % krásnější, hlavní hrdina míň sebevědomý a víc depresivnější, tráva zelenější... (eh, i když on je to vlastně černobílý film, že ano;)) No, abych jen neremcal. Film neuvěřitelne táhnou zcela výborní herci v čele s Bogartem. Každý z nich úžasně srší charismatem a každá postava naplno oživá svým životem bez jediného "zašustění papírem". Na vině jsou ale taky výborně napsané dialogy, které mají opravdu šmrnc a říz a dnešní "neonoirovky" v čele s "Dobrým Němcem" a "Black Dahliou" je můžou "sokolovi" jen tiše závidět. Co mi ale výrazně chybělo byl detektivův voiceover a taky aspoň jedna pěkná ženská...:( ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Jeden z filmových sokolů byl v prosinci 1994 vydražen za 398 500 dolarů. Byla to v té době nejvyšší suma vůbec kdy vydaná za filmovou proprietu. Cena sokola je dnes kolem 2 miliónů. (džanik)
  • Napriek tomu, že film nikdy nebol kasovým trhákom, stal sa jedným z najobdivovanejších filmov všetkých čias. (marlon)
  • Režisér John Huston naliehal, aby Mary Astor (Brigid O'Shaughnessy) pred natáčaním scény niekoľko ráz obehla okolo miesta natáčania. Cieľom bolo, aby lapala po dychu a vyzerala nervózne. (beso74)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama