Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

Artran 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem měl podobný pocit uspěchanosti a až mechanicky vyprávěného příběhu jako v Double indemnity. Tato zhuštěnost děje má však za následek poměrně pozitivní vypořádání se s Hammettovým lakonickým stylem. Huston sice vypustil některé choulostivé scény a obecně se hammettovské drsnosti mírně obrousily drápky, ale i tak je tato adaptace poměrně zdařilá. Přesto však doporučuji samotnou knihu. Ta je lepší a závěrečný konec na čtenáře dopadá s daleko větší závažností. *** a půl ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Božínku můj, Peter Lorre je tak božský. Vždycky jsem měla slabost pro muže, co vypadají jako padouši z Bonda, a on je přesně takový. Ještě kdyby tak měl holou hlavu, ale člověk nemůže mít všechno, například zajímavý zbytek filmu kromě jednoho z herců. Překomplikovanost komplikací je mírně úsměvná a vzhledem k celému žánru, který z toho vyrostl, je absence atmosféry vcelku překvapivá. Nikdy jsem příliš neměla v oblibě gangsterky a nyní začíná být zjevné, že ani tento příbuzný žánr mi k srdci nepřiroste. Celé to vypadá jako jednoaktová hra roztažená na celovečerní stopáž, aneb když je každý skutek stejně překvapivý, tak ve skutečnosti není překvapivý vůbec žádný a brzy se to omrzí. Ale jestli tohle není nejromantičtější věta, jakou kdy muž řekl ženě v nějakém filmu, tak to asi bude nějaká jiná věta: -"If they hang you, I'll always remember you." ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Nerad to říkám, ale tenhle film byl pro mě docela zklamání. Nadšeně jsem čekal, že mě mocný Maltézský sokol uchopí do svých pařátů a nekompromisně mě provleče těmi nejtemnějšími zákoutími noirového filmu... No a on ejhle nejspíš letěl asi moc vysoko... Kontrast světla a tmy mohl být ostřejší, záporák zápornější, příběh tajemnější, femme fatale míň blbější a asi o 150 % krásnější, hlavní hrdina míň sebevědomý a víc depresivnější, tráva zelenější... (eh, i když on je to vlastně černobílý film, že ano;)) No, abych jen neremcal. Film neuvěřitelne táhnou zcela výborní herci v čele s Bogartem. Každý z nich úžasně srší charismatem a každá postava naplno oživá svým životem bez jediného "zašustění papírem". Na vině jsou ale taky výborně napsané dialogy, které mají opravdu šmrnc a říz a dnešní "neonoirovky" v čele s "Dobrým Němcem" a "Black Dahliou" je můžou "sokolovi" jen tiše závidět. Co mi ale výrazně chybělo byl detektivův voiceover a taky aspoň jedna pěkná ženská...:( ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"The stuff that dreams are made of”. Noir klasika nebojící se konverzace, kde cynické soukromé očko věčně zahalené v cigaretovém dýmu, pragmaticky jedná podle počtu zelených papírku dosazených do rovnice. Pro tyto role byl Bogart stvořen. Doporučuji nepřehlédnout výkon filmového debutanta pokročilého věku S.Greenstreeta v roli tlouštíka, sžíraného okřídlenou maltézskou obsesí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý tradičný film noir podľa predlohy Dashiela Hammeta spravil z Humphrey Bogarta skutočnú hviezdu. Zamotaný príbeh, nejednoznačné postavy a medzi nimi sa suverénne pohybuje cynické súkromné očko Sam Spade. Vizuálne aj obsahovo pôsobivý debut budúceho klasika Johna Hustona patrí už dávno k nesmrteľným legendám, takže by rozhodne nemal uniknúť vašej pozornosti. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Do role Sama Spadea byl původně obsazen George Raft (1895-1980), ale odmítl, jelikož šlo o "nedůležitý film". Využil bodu smlouvy, podle kterého se nemusel účastnit remaků. (džanik)
  • John Huston si vybudoval povesť ako scenárista a do zmluvy so štúdiom Warner Bros. si dal podmienku, že pokiaľ si ho budú chcieť udržať, musia mu dať šancu režírovať. (marlon)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama