Reklama

Reklama

Nezničitelní

  • Česko Co se nepromíjí (více)
Trailer

Zacharyovi hospodaří na farmě na Divokém západě. Jejich otec William byl zabit indiánským kmenem Kiowů, a tak rodina ve složení matka Mattilda, bratři Ben, Cash a Andy a nevlastní sestra Rachel, kterou matka a nejstarší Ben velmi ochraňují. Rodina Zacharyových se přátelí a obchoduje s velmi nábožensky založenou, ale také rasisticky uvažující rodinou Rawlinsových. Jejich syn Charlie si na Rachel myslí a rád by se s ní oženil. Ben, jako hlava rodiny, z toho není zrovna nadšený, zdá se, že k Rachel chová jiné než bratrské city. Jeho odpovědi na Charlieho dotazy, zda mu Rachel dají, jsou spíše vyhýbavé. V kraji se náhle objevuje starý muž se šavlí a jedním okem, Abe Kelsey, a rozhlašuje, že Rachel je Indiánka, kterou Will Zachary ukradl Kiowům. Ben a Cash ho za to chtějí zabít, ale nenajdou ho. Tato zpráva se rozšíří až ke Kiowům, kteří chtějí svou sestru zpět. Výměnou nabízejí tři koně. Ben nesouhlasí. Rachel je potomkem bělochů a z obchodu nic nebude. Když později Charlie přijede s květinou oficiálně požádat o její ruku, Ben nerad souhlasí. Nadšený Charlie se vrací domů a cestou je zabit Kiowy. Rawlinsovi jsou zděšeni, a zejména matka Rowlinsová obrátí svůj žal proti Rachel a nazve ji špinavou Indiánkou. Otec Rowlins nechce mít se Zacharyovými už nic společného, dokud se Indiánky nezbaví. Ben se rozhodne očistit Rachelinu pověst a vydá se po Kelseyho stopě. Přiveze ho k Rawlinsům a chce, aby řekl pravdu. Rawlins mu nechá dát kolem krku smyčku a pod hrozbou smrti ho žádá, aby řekl pravdu. Kelsey opakuje, že Will Zachary našel indiánské dítě, a když ho Kelsey chtěl zabít, Zachary mu to nedovolil a vzal holčičku domů. Když byl Kelseyho malý syn zajat Kiowy, chtěl Kelsey, aby Zachary vydal Indiánům jejich dítě, ale Zachary to odmítl a Kiowové chlapce zabili. To přesvědčí Rawlinse, že Kelsey mluví pravdu. Mattilda už to nemůže poslouchat a podtrhne stoličku, na které Kelsey stojí, a oběsí ho. Rawlins a ostatní farmáři se od Zacharyů odvrátí, pokud nepošlou Rachel zpět ke Kiowům. Ben Zachary jako hlava rodiny odmítá... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

Matty 

všechny recenze uživatele

Moje ochota podívat se na tento film klesala přímo úměrně se zjišťováním následujících faktů: John Huston jej označil za svůj nejméně oblíbený, hodnocení na ČSFD ani na IMDb není příliš vysoké, western nepatří k mým nejoblíbenějším žánrům. Na druhou stranu, Audrey Hepburn je mou nejmilovanější herečkou a navíc se již nějakou dobu snažím sesmolit Hustonovu biografii, znalost dalšího z jeho filmů je z toho důvodu žádoucí. Nakonec jsem si řekl, že teda jako jo. Nebudu chodit okolo horké kaše – byla to pěkná blbost. Postavy, vesměs afektovaní blázni, jednaly naprosto nelogicky, pronášely děsně patetické dialogy a každého z mrtvých zvlášť oplakávaly (což začne být u westernu brzy nesnesitelné). Moc tomu nepřidávala ani Audrey, jako vždy roztomilá až na kost, ale vypouštějící z úst věty, z nichž bolí uši, potažmo hlava, potažmo celé tělo až do konečků vlasů. S čím jsem opravdu nepočítal byla jasně patrná politická nekorektnost (je zde uplatňován princip „zastřel si svého Indiána“), přehlížeje fakt že i ti Indiáni jsou nějací divní. Alespoň konec byl celkem fajn a hudební motiv mi připomínal závěrečné titulky Policejní akademie, což z filmu sice dělá ještě větší hloupost, nicméně alesoň hloupost zábavnou. 40% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dosti drsný a realistický western a zároveň jeden z nejvíce nedoceněných. V době jeho vzniku se ve Spojených státech točily westerny jako na běžícím pásu. Ve stejném roce vznikla i legenda "Sedm statečných". "Nezničitelní" představují úplně něco jiného. Jsou spíše psychologickým dramatem s westernovou zápletkou, než westernem jako takovým. Herci jsou skvělí, zvláště Burt Lancaster, ale i Audrey Hapburnová hraje bez chyby. Audreyina křehkost a nerozhodnost a Burtova tvrdošíjnost a láskyplná neústupnost jsou hmatatelné v každém záběru, kdy se oni objeví. Western mého dětství, ale i kdybych jej viděl právě prvně, nehodnotil bych jinak. "Nezničitelní" přesahují svojí myšlenkou a posláním westernový rámec minimálně své doby. 90%. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když vezmu v úvahu, že tenhle film vznikl v době, kdy USA lomcovala jedna z mnoha vln rasové nesnášenlivosti, jsou slova "obyčejný a nudný" ta poslední, která mě napadají. Všichni tvůrci by naopak zasloužili pochvalu za to, jakým způsobem se jim podařilo skloubit historické westernové kulisy s ryze současnými problémy. Ano, filmu by slušelo rychlejší tempo a tak dále, ale jde o tu myšlenku, o ten varovně vztyčený ukazováček, kterým John Huston v těch letech říkal: "Podívejte, tak jako teď už se k sobě lidé několikrát chovali, a moc dobře jim z toho nebylo." Herce asi není třeba jakkoliv komentovat (odhodlaný tvrďák Burt Lancaster, ze všech nejkrásnější a zcela přirozeně hrající Audrey H.), pátrání v bouři i závěr jsou pro mě legendární scény, a líbila se mi i Tiomkinova klasická hudba pohrávající si s písní Glory, Glory, Hallelujah. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Představy o Indiánech byly ve většině westernů příšerné a ani tento Hustonův kousek není výjimkou. Líbila se mi kamera a Audrey Hepburn, ovšem jen jako Audrey Hepburn a ne jako Rachel Zacharyová, protože ono nebylo moc co hrát a všechno tam s přehledem přebil Burt Lancaster svojí macho rolí Bena Zacharyho, po smrti otce hlavy rodiny, který je odporně slizký a nesympatický, ač je to vlastně hlavní kladná postava. Tenhle western s jakýmsi apelem proti rasismu se zrovna dvakrát nepovedl. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Zvláštní western, který je vlastně dodnes docela dost aktuální. Prim tu totiž nehrajou přestřelky nebo akrobatické finesy na koních, nýbrž rasismus- ano, bílá kůže, rudá kůže a tak :-) Natočeno to není vůbec špatně, ty necelé dvě hodiny utečou jak nic, ale nebudu zapírat- nebýt Audrey, tak o Unforgiven ani nezakopnu. Pro mě se tedy jedná nejspíš o její nejslabší film (při jehož natáčení si sama Audrey vytrpěla doslova muka), co jsem doteď viděl, ale i tak to jsou pořád nadprůměrné čtyři hvězdy- když ono jí to v těch dlouhých vlasech tak moc sluší... :-) ()

Galerie (127)

Zajímavosti (27)

  • Priemerná dĺžka záberu = 8,7 sekundy. (westerns)
  • Jedná se o jediný westernový snímek, ve kterém Audrey Hepburnová hrála. (SeanBean)

Reklama

Reklama