Reklama

Reklama

Gregory Peck jako ochránce pronásledované ženy v americkém westernu. Tvůrčí tandem, tvořený režisérem Robertem Mulliganem a producentem Alanem J. Pakulou, vytvořil v šedesátých letech pozoruhodnou sérii filmových děl. Rádi vyprávěli silné příběhy, často vycházející z prověřených literárních nebo jevištních předloh, a soustředili se zejména na vedení herců a na realistickou kresbu prostředí. Největšího úspěchu dosáhli přepisem známého románu Harper Leeové Jako zabít ptáčka (1962) s Gregorym Peckem v oscarové roli jižanského právníka. Jejich spolupráce se uzavřela v roce 1968 (kdy se Pakula vydal na svou vlastní režijní dráhu) westernem Plíživý měsíc, natočeným podle stejnojmenného románu Theodora V. Olsena, který vyšel i v českém překladu. Gregory Peck v něm ztělesnil stárnoucího armádního zvěda, který se ujme ženy zachráněné z indiánského zajetí. Problém je v tom, že žena není sama, ale má u sebe desetiletého syna, jehož apačský otec je ochoten jít doslova přes mrtvoly, aby svého potomka nenechal v rukou bílých. Trochu neprávem opomíjený western vyniká zejména kameramanskou prací Charlese Langa, který dokázal zachytit krásu Mohavské pouště na americkém jihozápadě (natáčelo se zčásti v nevadském Red Rock Canyonu). Partnerkou Gregoryho Pecka je významná hollywoodská herečka Eva Marie Saintová (držitelka Oscara za vedlejší roli ve filmu V přístavu – 1954) a v úloze Peckova parťáka se objevuje tehdy začínající Robert Forster, který se vzápětí prosadil hlavní rolí v průkopnickém reportážním dramatu Medium Cool (1969). (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

5150 

všechny recenze uživatele

Příběh, ve kterém se hlavní postavy přesunou z bodu a do bodu b a tam dojde k očekávanému finále, se mi moc nelíbil. Akce je naprosté minimum a je s ohledem na postaršího Gregory Pecka. Vyjma posledních cca deseti minut navíc chybí záporák. Nicméně za snahu budovat atmosféru a finální střet, hodnotím 2,5*. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Ani Gregory Peck nezachrání příběh se spoustou hluchých míst a nelogického jednání, který se doslova táhne. Popuzovala mě nejen hudba, ale i naprostá apatie hlavní ženské postavy, kdy leckde opěvovaná Eva Marie Saint působila naprosto nevýrazně, i jejího synka, Možná soudím ovlivněna Malým velkým mužem (tedy konkrétně knihou), ale nemohu si pomoct. Konec jsem protrpěla jen proto, abych si ověřila, že končí tím nejobvyklejším klišé. A propos, čekala jsem, kdy Peck konečně poslechne mé dobře míněné rady, vzpomene si, že má kolem krku frajersky uvázaný (červený!) šátek a použije ho nejen k vylepšení svého image. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když vojáci najdou skupinu opuštěných indiánů (indiánek), s překvapením zjišťují, že jedna z nich je bílá žena, která je matkou indiánského dítěte. Sam Varner (Gregory Peck) se nabídne (resp. je přemluven) touto ženou - Sarah Carverovou (Eva Marie Saint), aby je vzal s sebou na svůj ranč. V okolí se totiž potuluje zákeřný indiánský zabiják, Plíživý měsíc. Ten se neštítí ničeho, a až později Sam zjišťuje, že tím, že vzal pod svá ochraná křídla Sarah a její dítě, tak na sebe přivolal zhoubu. Sarah je totiž žena Plíživého měsíce, a indiánský klučina je jeho syn. Sam se musí zabijákovi postavit, aby Sarah i jejího syna ochránil ... Westernů se v dnešní době moc netočí (skoro vůbec, abych pravdu řekl), takže někdy i naše televize vezmou zavděk nějakým starším (i když převážně pouští jen Vinnetua). Na Plíživý měsíc jsem se docela těšil, ale abych pravdu řekl, zase až tak nadšenej jsem nebyl. Jako western to nebylo špatné, ale kvalit Lenových westernů ani zdaleka nedosahuje (a pravda, ani komerčního Vinnetua). Sice posledních 20-30 minut je hodně akčních, ale začátek filmu mi přišel hodně nudný, a trochu jsem u něj usínal... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Problémy střídavé péče ve smíšeném manželství na divokém západě. Nebo také příběh o tom, kterak je stopař po patnácti letech armádní stravy ochotný udělat pro slušnou kuchařku všechno na světě. ____ Western buduje napětí spíše situacemi a náznaky, dialogy neplýtvá, akce je pomálu. Může proto působit nudně, kamera je standardní. Přesto ale podle mě dokázal napětí snímek držet až do nevyhnutelného střetu na konci. Možná se mu to zdařilo i jednoduchým trikem, že totiž téměř celý film neukázal rozzuřeného indiána, který je na stopě své ženě a svému synovi. Vidíme jen následky jeho krvavé cesty za uprchlou rodinou. A my si můžeme představovat a očekávat cokoliv. Solidní psychologie postav, přestože ty jsou téměř nemluvné. /Můj hodnocený film č. 6 500/ ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Veľmi netypický western. Hlavný záporák by sa nestratil ani v bežnom slasher horore. Príbeh je jednoduchý - na jednej strane správny chlapík, ktorý sa rozhodne pomôcť vs. psychopat, ktorý loví svoju rodinu na úteku. Aj napriek trochu pomalšiemu rozbehu to šlape. Záverečný súboj je napínavý a neuveriteľne dusný. ČT2 70% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Herec Noland Clay, který hrál indiánského chlapce, je z kmene Bělohorských Apačů. (Hawaj)

Reklama

Reklama