Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film je samozřejmě výživný už díky dvojici "průserářů" v hlavní roli, oba mají k*rva charisma a Penn se naplno předvádí v poloze pološílence. Ale zbytek je nedotažený, matoucí a nepřesvědčivý. Je sice pravda, že práci na vele-slovníku těžko nějak extra dramatizovat, ale celý podivný vztahový spletenec s vdovou v poslední části mě prostě divácky dost odrovnal. Neřekl bych nuda, ani vynechat, ale mělo to na lepší. ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Škoda, krásné téma které, dle mého názoru, šlo zfilmovat mnohem lépe a udělat z něj doopravdy silný film. Tahle podoba ve mně nic nezanechala a díky scénaři a plochému příběhu jsem se u filmu až někdy nudil. Dále se nepovedla popsat krása Oxfordu a dobu a občas zde byly do očí bijící nepřesnosti (proč je třeba natáčeno v Trinity knihovně v Dublinu místo Bodleian knihovny). Jediné co se zde povedlo je originání námět a herecké výkony. Gibsona bych asi nepoznal, kdybych neznal jeho přízvuk a už předtím nevěděl, že je zde obsazený. Ale i ostatní role se doopravdy povedly a s postavy se jde díky tomu rychle ztotožnit. Více než hlavní příběh se mi zde zalíbila vedlejší dějová linka o pojetí lásky vs. těžké viny, která v podaní Penna byla skvělá. Plus mám rád Skotsko a skotský přízvuk o který se zde Gibson suprově pokouší. Tak asi díky tomu všemu i ty tři hvězdy, ale je to doopravdy hraniční a přesně 60%. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Fenomenalna drama podla skutocnej udalosti,ktora sa zaobera hlavne vznikom slovnika anglictiny,ale samozrejme nielen tym,hlbsie zobrazuje tie lepsie ludske vlastnosti akymi su napriklad laskavost,odpustenie,empatia,ale i lasku,priatelstvo ci dolezitost rodiny a vsetko je sprevadzane excelentnymi hereckymi vykonmi,hlavne boduje Sean Penn a Mel Gibson,ale i ostatni herci,jednoducho je to uzasne natoceny film,ktory ma srdce i dusu...:-) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Může být Oxfordský slovník zábavnou četbou? Odpověď na tuhle otázku dává zároveň odpověď na to, jak asi zábavný může být film o jeho vzniku. Autoři se snažili a soustředili se na postavu běsnícího schizofrenika, který se zasloužil o mnoho slovníkových hesel. Jeho příběh je fascinující, ale smutný a ve filmovém podání i trochu utahaný. Další scény žabomyších válek na půdě univerzity a po léta trvající dřiny při definici jednotlivých výrazů navozují jen zívání. ____ Autoři slovníku byli jistě velmi vzdělaní, pracovití a trpěliví muži, kteří si zaslouží obdiv i po letech, ale tento film o nich působí jen jako zapomenutá vysvětlivka pod čarou. Spíš jim měli vzdát poctu fundovaným dokumentem. SHRNUTÍ: A v Oxfordském slovníku si nyní nalistujeme heslo: …. nuda. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Omlouvam se vsem priznivcum tohoto filmu, ale myslim si, ze to tvurci mohli klidne natocit jako tv film s neznamejma hercema a bylo by to stejny. Prachy a hvezdy jako Gibson, Penn, Dormer, Coogan atd. si mohli usetrit na nejaky jiny, lepsi (zazivnejsi) film. Tohle je bohuzel jen dalsi kousek, ktery skonci nekde na YT... P.S. cesky dabing tomu teda taky nepomohl. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Dublinu v Irsku. (Rominator)
  • Mel Gibson a režisér Farhad Safinia požadovali od produkce povolení dotáček přímo v Oxfordu, které by film vykoply o level výš, na ty ale producent kvůli prý už přestřeleným nákladům nekývl. A začaly právní spory a hádky, které nakonec Gibson s režisérem prohráli. A tak film nepromovali (režisér se ani nepodepsal). [Zdroj: Moviezone.cz] (Spiker01)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama