Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

angel74 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina filmu je zcela jistě poutavější a dramatičtější, ale ani ta první půle není úplně marná. Ráda si hraju se slovy, takže mě docela bavilo sledovat, s jakými problémy a obtížemi se museli potýkat první tvůrci Oxfordského slovníku angličtiny. Práce to byla mnohdy úmorná, dalo by se říct, že šlo o jistý druh šílenství. Nelze se proto příliš divit, že se na tomto unikátním projektu významně podílel i nepříčetný americký chirurg a veterán z občanské války William Chester Minor, kterého zde úžasným způsobem ztvárnil Sean Penn. (70%) ()

`barocco 

všechny recenze uživatele

Sean Penn (Dr. W.C. Minor) hra ako o dusu vo fascinujucom pribehu o dvoch zivotoch a ich spolocnom usili ktory stal za vznikom dnes uz svetoznameho Oxfortskeho slovnika, ludovo volanym ako "James Murray Dictionary". Uspesne mu sekunduje v jeho bravurnom vykone ako vzdy vynikajuci Mel Gibson (profesor Jamese Murray). Oscara hodny vykon Penna by si nemal nechat ujst ziadny fanda filmu. ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Profesor James Murray (Mel Gibson) začíná v roce 1879 kompilovat slovní zásobu pro Oxfordský slovník angličtiny (původní název byl A New English Dictionary on Historical Principles). Jedním z nejvíce efektivních dobrovolníků se stává Dr. William Chester Minor (Sean Penn), který přispěl více jak deseti tisíci záznamy... Z děje to není úplně patrné, ale Sir Sir James Augustus Henry Murray pracoval na OED (Oxford English Dictionary) 36 let a dokončil písmena A–D, H–K, O–P a T. Filmu se vůbec nepodařilo zobrazit časovou náročnost tohoto monstrózního projektu. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Možno na tento film treba správnu náladu, v inej konštelácii by mi možno prekážala dĺžka filmu či ťažší (pre niekoho možno nezáživný) obsah. Veď koho dnes zaujíma príbeh nejakého Oxfordského výkladového slovníka? Možno ma zaujalo, že ide o životopisný film a hlavne - Sean Penn. Nádherný výkon, tie jeho oči! Cítila som sa spolu s ním zle a šialene a nevedela som prečo. Bravo. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Zajímavej snímek o neuvěřitelným projektu, kterýmu vévodí hlavní dvojice Penn - Gibson. S. Penn má trochu navrch, šílence s takřka geniálním mozkem hraje neskutečně, ale nedá se říct, že by Gibson nějak zaostával. Starostlivej profesor, kterýmu šlo o (anglickej) jazyk, ale taky o svýho vzdálenýho "přítele", a kterýmu neustále někdo háže klacky pod nohy. Přišlo mně až absurdní politický pozadí snímku, kdy mu chtěl někdo práci odepřít atd., ale doba byla asi taková. Ono zpracování je trochu nudný, resp. stopáž je možná až příliš dlouhá na to, že se tam zase tak moc neděje. Ovšem zpracovat toto téma, který ve skutečnosti zabralo desítky let, do jednoho filmu, to není žádná sranda. A právě to je asi největší kámen úrazu, kterej filmu škodí. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Snímek nabral dvouleté zpoždění kvůli sporu ohledně práv k filmu. (Duoscop)
  • Mel Gibson a režisér Farhad Safinia požadovali od produkce povolení dotáček přímo v Oxfordu, které by film vykoply o level výš, na ty ale producent kvůli prý už přestřeleným nákladům nekývl. A začaly právní spory a hádky, které nakonec Gibson s režisérem prohráli. A tak film nepromovali (režisér se ani nepodepsal). [Zdroj: Moviezone.cz] (Spiker01)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama