Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý vizualizovaný zázrak... Nikdy mne nepřestane fascinovat, že takovéhle invenční dílko mohli natočit již v roce 1902 (tedy v době, kdy se statickou kamerou pouze zaznamenávala holá realita a jakákoliv umělecká stylizace byla věcí neznámou...). Viděl jsem sice filmovou verzi ozvučenou houslovým recitálem a s vysvětlujícím anglickým komentářem, nevím tedy, jak bych reagoval na verzi původní, tedy němou, ale takhle jsem skutečně nadšen. Snímek z úsvitu filmové éry, jenž ovlivnil vizuální ztvárnění mnohých dalších filmových děl (nejkouzelnější variace na dané téma byla v klipu americké skupiny Smashing Pumpkins Tonight, Tonight...). Z dnešního pohledu sice jen mile naivní výsledek dobového opojení vědecko-fantastickou literaturou a romány Julese Vernea, kde se cestuje na Měsíc v projektilu děla, ale v chronologii filmové historie nesmrtelné dílo... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, který nabízí i jakýsi náznak děje, leč totálně psycho děje. Těžko říct, co se tehdy nitrožilně vpichovalo, ale určitě už se to vpichovat přestalo. Každopádně, děj nemá smysl rozepisovat, ten je určen zřejmě jen velmi úzké skupince narkomanů. Film jsem viděl s doprovodným komentářem, kdy pán sděloval co ráčíme vidět, ale nebyl ani moc potřeba, protože záběry byly většinou vševypovídající. Komentář se hodil snad jen v samotném závěru, kdy se těm fousatým retardům podařilo při pádu shora dolů padnout doleva a padli napříč vesmírem do oceánu matičky Země, což tedy pořádně zmátlo i mě samotného a chvíli jsem netušil, kde vlastně jsou. Tehdejším divákům muselo zcela jistě naprosto uniknout celé rozuzlení. Těžko říct, zda nebyly v roce 1902 vůbec žádné informace o situaci mimo naši planetku, nebo mám film vnímat jako nějakou ubohou dobovou pohádku. Jediné, co se mi líbilo bylo to, jak ten vedoucí měsíční výpravy mlátil tamější obyvatele (polo hmyz a polo lidi) deštníkem a vždy z nich byla troška dýmu. Tak ten dým se mi líbil. Nikdo tomuhle nesmyslu neodpáře, že překonal velký milník a dodal do filmu děj, i když tedy, znovu se zopakuji, absolutně debilní. Nicméně, nemá smysl si nic nalhávat. Myslím, že mohu tento počin hrdě označit, jako monstrózní sračku, kterou už si ovšem troufnu prohlásit za film, a to je jediná a maximální poklona, kterou mohu udělit. Pro jisté pochopení, že tento film vážně psal dějiny, nemohu dát odpad. Těch dnešních 90 % je zde ale totálně směšných. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Skupinka vědců, kteří však zprvu připomínají tlupu Brumbálů, se vydají na bláznivou cestu na Měsíc. Dětská naivita a fantazie se u nejslavnějšího Meliesova díla kříží s tehdejší technickou finesou tvůrců, kteří neznali slovo "nemožné". Kouzelný výlet, po kterém konečně mohu ocenit osobitou variaci Nicka Parka. Melies už před sto lety řádně nakopal zadek Lucasově ILM či Jacksonově WETě. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel , že to ledva vytiahne na 3 * .. S pribúdajúcimi minútkami sa mi začal na tvári objavovať jemný úsmev a obdivoval som tých nadšencov a prvolezcov vo sfére filmu, ktorí nás doviedli ku Lucasovi, Lynchovi, Spielbergovi a iným .... (technická poznámka na okraj : filmové triky z roku 1902 mi pripadali precíznejšie ako tie z produkcie STV z rokov 1980-1990) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mélièsova Cesta na Měsíc je jedním z prvních známějších filmů a prakticky prvním science fiction na světě. Ačkoli je dnímek velmi nerealistický a nesmyslný, je to filmový klenot, na který se moc dobře kouká. Osobně z něj mám nejraději vtipný obrázek rakety, která právě přistála v oku Měsíce. Tohle je prostě velmi povedená prvotinka, které položila základy světové sci-fi. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Jeden z množstva plagiátorov filmu sa dokonca pokúšal predať kópiu samotnému Mélièsovi. (ČSFD)
  • Nově zrestaurovaná verze měla premiéru 11. 5. 2011 na filmovém festivalu v Cannes, dlouhých 18 let po objevení kopiee a 109 let od slavnostní premiéry. (Mr.Ocek)
  • Snímek Cesta na Měsíc je tvořen asi dvaceti záběry, převážně statickými. Film se nehoní za realističností a místy dokonce jako by ignoroval základní prvky perspektivy. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama