Reklama

Reklama

Cesta do nemožna

  • Francie Le Voyage à travers l'impossible (více)
Sci-Fi / Krátkometrážní
Francie, 1904, 24 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Scénář:

Adolphe d'Ennery (divadelní hra)

Obsahy(1)

Malé zoskupenie bádateľov sa dohaduje, kadiaľ by mali smerovať ich cesty. Názorne si ich ukazujú na zemeguli. Po dohode táto skupinka bádateľov vycestuje do sveta: postupne cestujú na vlaku, autobuse či ponorke, na týchto fantastických trasách zažívajú dobrodružstvá poprepletané s nejakými nehodami, ale našťastie vždy s dobrým koncom. (T2)

(více)

Recenze (51)

Véča 

všechny recenze uživatele

Meliesovy filmy jsou všechny prodchnuty zvláštním nábojem dětské hravosti,objevováním nových možností a uskutečňováním lidských snů,uskutečnitelných pouze na stříbrném plátně. Při sledování Meliesovy Cesty do nemožna jsem si nemohl nevšimnout určité podobnosti s Cestou na měsíc,let na Slunce,počáteční "porada".Z toho všeho čiší nadšení pro věc,které z Cesty do nemožna činí i dodnes půvabný film a které v dnešní době chybí tolika filmům. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ked si niekto pozrie tento filme dnes tak mu to moze prist smiesne ba az nedajboze trapne, asle skutocny filmovy fajnsmeker, ktory sa navyse vyzna v historii, vidi v tomto filme nadsenie cloveka, ktory v podstate zrodil kinematografiu, ktory ju oslobodil z vedeckych a dokumentaristickych okov a nasiel jej nove umelecko vypravne rozmery, ked si navyse uvedomime, ze melies bol kameraman, reziser, strihac, herec, scenarista a scenograf a ktovie co este, musim sa naozaj poklonit tak tvorivej osobe, akou tento francuz bol ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Cesta do nemožna je rozkošnou satirickou hříčkou. Georges Méliès, povzbuzen tím závratným úspěchem Cesty na Měsíc, podruhé zamířil filmovou kameru a svou vynalézavou kouzelnickou hůlku na technickou imaginaci jménem Jules Verne. A podruhé oslavoval frenetický aplaus. Zdá se, že je Cesta do nemožna přímým impulsem předchozího uznání, je vedena ve stejném výtvarném výrazu, je nadnášena karikaturním zlehčením a sarkasticky se pochechtává. Okouzlující jsou poetické obrazy komponující techniky i horské švýcarské idyly. Výjevy jsou přizpůsobivé změnám vrtochů a nálad, ušpiněné barvičky jsou svědky zázraku, kdy nemožné se stává skutkem. Měsíc je zde nahrazen Sluncem, výtvarná estetika se pod taktovkou kouzelníka ukázala být služebníčkem poezie, představy jásavě ožívají a satiricky poletují. Georges Méliès stvořil půvabně nadnesenou i výtvarně jedinečně stylizovanou lahůdku s nezbedně vystrčenými satirickými růžky. Je to osobitěji podávané filmové představení náruživého kouzelníka! ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu že jsem to viděl spolu s jinými, zhruba stejně starými filmy od jiných tvůrců, myslím že pětihvězdičkové hodnocení je poměrně na místě... Když pominu scénář (tehdy se nad takovými věcmi diváci ovšem nepozastavovali), je neuvěřitelné, o kolik lépe tenhle film vypadá... Už jenom to jak je barevný, nebo jak náročné muselo být udělat všechny ty triky, je za tím vidět velký kus práce a fantazie... Do toho ještě započítám kde musel později brát svou inspiraci Karel Zeman, takže bych touto cestou panu Méliesovi rád poděkoval a dal mu pět hvězdiček... ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Pro provozovatele kin byla za příplatek k dispozici verze s přidanými 2 minutami, jejiž verze byla objevena až nedlouho před rokem 2012. (Mr.Ocek)
  • Svou 24minutovou délkou překonal tehdejší běžnou stopáž přibližně 5x. (Mr.Ocek)
  • Film vychází ze stejnojmenné knihy Julese Verna. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama