Reklama

Reklama

Évocation spirite

všechny plakáty
Krátkometrážní
Francie, 1899, 1 min

Obsahy(1)

Georges Méliès v tomto svém krátkém snímku vystupuje jako kouzelník. Jako jediný nástroj mu slouží obruč, kterou nejprve zavěsí do prázdna, a ve které se poté zjevují obrazy osob a dokoce jeho samého a reagují na něj. V technicky netradičně pokročilém snímku se setkáme s metodou dvojexpozice. Méliès zde navíc využil své letité zkušenosti s kouzelnickým řemeslem. (Weissik)

(více)

Recenze (16)

Radko 

všechny recenze uživatele

Kto iný ako Georges Méliés by mohol vymyslieť vypointovanie v podobe vyvolania vlastného ducha? Iskrivý nápad, doplnený vyvolaním ďalších dvoch entít, sa musel zrodiť v hlave tohto originálneho tvorcu. Pretože ako množstvo iných nápadov režiséra, ani tento nebol v doterajšej literatúre popísaný. Méliés zrejme patril medzi tých nemnohých vymýšľačov vtipov, bystrých poínt a duchárskych príbehov. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pan režisér se nám rozhodl ukázat něco se svého kouzelnického řemesla a že to byla podívaná. Tato nadčasová záležitost se mi velice líbila. Po trikové stránce nelze absolutně nic vytknout, obrazce postav i kouzelníkovy grimasy stojí rozhodně za pozornost. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Po toľkých dobrých dielach príde toto? To akože zvýšil materiál, tak sa niečo narýchlo vymyslelo? Neviem, ale už to nebolo dobré, už to nebolo ani tak vtipné, ani zaujímavé. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pojďme spolu vyvolávat duchy. Věnec se zavěsí do vzduchu ve věnci se udělá tma a do tmy se na pár sekund vloží něčí obličej. Tenhle plešatý pán s vousy byl opravdovým kouzelníkem. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Slávny, prvý komerčný rejža sa vo svojej minútovke snaží vyčarovať opäť jeden zo svojich ( vtedy ) majstrovských vizuálnych efektov. Jeho kariéra bola vždy práve o tom, dala mnohým generáciám filmových umelcov veľa a aj keď to dnes pôsobí dosť naivne, invázia jeho trikových filmov znamenala pre filmový svet neprekonateľne veľa. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Mélies si velmi rád hraje s hlavami. Tentokrát si vyvolá v jakémsi věnci či zrcadle napřed ďábla, pak nějakou ženu a potom kopii té vlastní hlavy. Pak věnec sundá. Půvabná triková hříčka, mezi Méliesovkami celkem standartní. ()

Weissik 

všechny recenze uživatele

Žasnu. Žasnu nad tím, jak se průkopník filmového řemesla a první opravdová persóna v dějinách filmu, vyšvihl technicky vysoko. Spousta jeho následovníků by si o něčem podobném mohla nechat jen zdát. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Méliés v krátkém snímku vyvolá nejdříve ďábla, pak krásnou dámu, sám sebe, aby nakonec ukázal, že prostor projekce byl prázdný. Moc pěkný nápad. ()

Bobstajn 

všechny recenze uživatele

A další salónní perlička kouzelníka Mélièse. V té době z toho lidi museli sedat na zadek, a své kouzlo (a nejen nostalgické) si Pan režisér uchovává až dodnes ()

Reklama

Reklama