Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když inženýr Richard 'Mack' McAllan (Richard Dix) vynalezl superpevnou ocel, starý sen Američanů a Britů o spojení jejich zemí podmořským tunelem mohl být splněn. Jenže Richard se do práce na tunelu doslova zažere až ke kosti, takže jej manželka opouští i se synem. Richard pracuje o to usilovněji, protože již nemá, co by jej rozptylovalo. Když je po osmi letech práce a 15 miliardách dolarů tunel konečně těsně před dokončením, postaví se jeho projektu do cesty podmořská sopka a vybere si krutou daň... (monolog)

(více)

Recenze (4)

monolog 

všechny recenze uživatele

Tento film je známý také jako Transatlantic tunnel a mělo by to být SF. A věřte mi, několik věcí je opravdu "vědeckofantastických". Nejde jen o to, že tunel pod Atlantikem je starej snímek, u některých SF filmů to nevadí. Ale je navíc taky strašně hloupej. Spíš taková blbá propagace, aby se Brité a Amíci dali dohromady a nebyli na sebe zlí (jedna z posledních vět filmu: Dnešek je dnem, kdy se všichni anglicky mluvící lidé radují.). Nejde ani tak o to, že by věci zde byly hovadiny, i když na něco mohli připadnout už tehdy. Jde o to, že je to strašně nezáživnej a nudnej blábol o tom, jak se workaholikovi rozpadne rodina. Nejvíc prostoru tu vlastně dostala Mackova manželka, která se co chvíli s bývalým milencem plamenně hádá, jak je jí teď špatně (tedy že má spoustu prachů, hodnýho syna a manžel jí dává spoustu volnýho prostoru, přestože netrpí nezájmem, jako spíše nemá čas). A ten jí na otázku: "Proč jsem si jen tehdy nevzala tebe?" Odpoví, že: "Mack je mnohem lepší chlap jak já a miluje tě." Navíc synova smrt na konci po usmíření a prokopání posledních pár metrů tunelu skrze žhavou lávu je taková sračka, že ětší jsem opravdu neviděl. Dalších pár hloupostí je třeba jen cena tunelu a kde by se na něj vzalo pár let po ekonomické krizi, doba stavby tunelu (5,5 tisíce kilometrů za osm let je sakra rychlost) a taky neustálé vzpoury dělníků, kteří se naštvou při každých potížích, přestože za celou dobu až do setkání se sopkou nezemřel jediný. Taky téměř poslední scéna filmu, kdy se do nově otevřeného tunelu vrhá proud aut je k smíchu na roztrhání. Za prvý tam není tolik vzduchu a za další, tolik benzínu by tam nikdo nedokázal dopravit ani za milion let a cesta skrz by trvala aspoň dva týdny. Prostě hloupost. Ale jednu věc tam mají hezkou a to videotelefon. To je asi tak nejchytřejší věc na filmu. Jinak je to spíš ztráta času. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Protože jsem před chvílí viděl oba předchůdce, tedy německou a francouzskou verzi, mohu směle srovnávat. V této je více future prvků, ale je to ještě rozvláčnější než předchozí filmy. Jde spíše o rodinné drama muže, kterému je milejší jeho práce než rodina. Teprve po dlouhé době se film začne naplno věnovat stavbě tunelu. Celkově nudné až hrůza. Takže dvacet procent s velikou bídou za pár zdařilých záběrů a snad za ten konec. ()

Reklama

zelvopyr odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázka, jak uměli už brzy po začátku zvukového filmu točit slaboduchosti. Což o to, sci-fi linka je přežitelná, ale snad všechny osoby jsou strašliví pitomci. A bohužel, film je o jejich vzájemných vztazích. I když jsou tam i nechtěně komické vložky ze stavby tunelu, třeba vrtání radioaktivním vrtákem a zkoumání nemocí, které to přináší, a různé technické legrácky. Manželka je hysterická kráva, která neví, co chce. Navíc to je jedna z nejkřečovitějších ženských rolí, co jsem kdy viděl. Synek poštvává matku proti otci a snaží se, aby se matka rozvedla a raději si vzala toho hodného strejdu, co k nim furt chodí, když otec není doma, a nosí mu dárky. Kapitalisti jsou vzorově špatní. Všechno je vyprávěno hloupými větami – dialogy asi psal ten šestiletý synek. Přitom by se to dalo natočit vtipně a nonšalantně. Pokud chcete zkouknout nějaké předválečné sci-fi, Tunel nemohu doporučit. P.S. monologu, to, že do setkání se sopkou nikdo nezemřel, je pěkná blbost. Kolem 40. minuty je dlouhý významný záběr na tabuli se jmény "Died in service", na něm je odhadem 200 jmen, a dialog u něj rozebírá aktuální úmrtí 50 lidí... A druhá výhrada -- jaká auta se to vrhala do tunelu? Žádná jsem fakt neviděl, a pustil jsem si konec kvůli tomu víckrát. Vždyť to byl vlakový tunel... dvojice kolejí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Mohlo ísť o spektakulárnu filmovú udalosť. Vizuálna stránka tomu nasvedčovala ( aj keď podľa mojich zistených informácií, snímok používal veľké množstvo záberov z nemecko-francúzskej produkcie z roku 1933, takže to bude zrejme väčšina trikových sekvencií ). Lenže v tej dobe boli ľudia viac romantici a politici, ako hrabivý komerčný kapitalisti a tak sa THE TUNNEL zaoberal práve týmito aspektami. Mať to v rukách dnešní emmerichovci, či bayovci, z deštrukcie by sme boli prejedení. A možno by to bolo aj lepšie. ()

Zajímavosti (1)

  • Na plagáte k filmu je zobrazená červená Tatra T77a, čo bolo na svoju dobu veľmi pokrokové auto. Toto auto bolo použité aj v dvoch scénach vo filme. (andrejba)

Reklama

Reklama