Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Dnes je 14.03.2010, svátek má Rút

Báječní muži na létajících strojích

Those Magnificent Men in Their Flying Machines, or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes

Dobrodružný / Komedie
Velká Británie, 1965, 138 min

Režie: Ken Annakin
Hrají: Stuart Whitman, Sarah Miles, James Fox, Alberto Sordi, Robert Morley, Gert Fröbe, Jean - Pierre Cassel,  Terry - Thomas, Flora Robson, Karl Michael Vogler, Sam Wanamaker, Maurice Denham, Gordon Jackson, John Le Mesurier, James Robertson Justice, Ferdy Mayne, Benny Hill, Irina Demick

komentáře
diskuze
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Neohrožení dobyvatelé vzduchu aneb z Londýna do Paříže za 25 hodin 11 minut.
Ikaros byl první, kdo se pokusil odhodit zemskou tíži a volně jako pták vzlétnout ke slunci. A i přes jeho tragický konec tenhle sen lidstvo nikdy neopustil. Dnes, na samém počátku dvacátého století, se konečně tato odvěká touha naplňuje. Bachraté, nemotorné stroje mají sice ještě daleko k eleganci a výkonům stříbrných ptáků budoucnosti, nejsou příliš spolehlivé a následky ztroskotání mohou být víc než tragické, ti, kdo je sedlají, však na takové maličkosti nehledí. První aviatici jsou nadšenci a rekrutují se z celého světa. To si dobře ... (zobrazit celý text)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Houdini ****

Oscar 1 nominace: Scénář

profil / všechny komentáře uživatele Tosim *****

Jeden z vrcholů žánru jedeme-někam-a-při-tom-si-děláme-naschvály. Souhlasím, že na Bláznivej svět to nemá, nicméně je to mnohem lepší než šedě průměrný Velký závod. Porce podrazů, humoru, crazy nehod a napětí je servírována s citem.

profil / všechny komentáře uživatele Matty ***

Báječní muži vznikli shodou náhodu (či šlo o vzájemné dokazování si bůhvíčeho?) ve stejném roce, kdy podobně okázalá komedie - Velké závody. Zde se závodí jenom nad zemí. Filmu, na rozdíl od Edwardsovy megahlouposti, nechybí humor a nostalgický třpyt a rovněž délka je malinko střídmější. Mít vřelejší vztah k aeroplánům a aviatice celkově, vznáším se nadšením. Nejvíce mě pobavilo (věřím, že úmyslně) klišovité vykreslení jednotlivých národností: umělecky založení francouzští „amants“, rakouští Uheráci s „Alles in Ordnung“ přístupem, zmatkářští „sanguigno“ Italové, uctivý japonský „bushi“… (doufá, že vás to alespoň přiměje nahlédnout do nějakého slovníku, bez něhož bych toho moc nevymyslel :)) 70% Zajímavé komentáře: Radek99, Flego

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma ****

Úžasná komedie, která mě svou jednoduchostí a nenáročností v mládí velmi okouzlila a dodnes jsem jejím obdivovatelem. Nespočetně krát jsem sledoval let z Londýna do Paříže několika letců a jejich strojů, které provázeli problémy a všechno byli nuceni různými způsoby opravovat a nebo jednoduše přistát někam do sena a čekat na svou venkovskou krasavici. Překvapivě jednoduchá a svěží komedie, která má každému divákovi co dát. Ukazuje krásu příjemných a nenucených vtípků v kontrastu s přímočarým příběhem, kterým je samotný let z jednoho města do druhého. Jedna z mála komedií, která sama na sebe a na své téma kouká s velkým nadhledem a nebojí se smát na všechny strany. Pravděpodobně z ní byl časem odvozen Velký závod, který jí je nápadně podobný.

profil / všechny komentáře uživatele woody *****

Klasická závodnická komedie která i po letech ohromí některými kaskadérskými kousky ve vzduchu ale na Velký závod to nemá.

profil / všechny komentáře uživatele Pohrobek ****

Já osobně jsem samozřejmě velkým fanouškem pana aviatika obersta Manfreda von Holsteina a tuhle starosvětsky natočenou libůstku můžu pořád.

profil / všechny komentáře uživatele Superpero ****

Myslím že tohle dokáže pobavit i dnes.

profil / všechny komentáře uživatele Radek99 *****

Krásný film o pionýrech letecké dopravy stojící kdesi na pomezí historie a mýtu. Filmový letecký závod Londýn-Paříž má hodně co do činění se světem filmů třeba našeho Karla Zemana a jeho pohledem na verneovky (a fascinací létáním), jakož i osvícenského ideálu a víry ve spásnou sílu techniky, kulminující právě na přelomu století (umělecké směry jako futurismus...) a dobravší se smutných konců v podobě první světové války (symbolický a vizuálně silný záběr na v moři se potápějící dvojplošník v popředí s plovoucím vojákem v typické pruské uniformě). Okouzlení aviatikou je patrné z každého políčka filmového pásu. Tvůrci svůj záměr realizovali coby komedii, v níž jednotliví aktéři leteckého závodu symbolicky reprezentují stereotypy národních charakterů (z čehož plyne i značná část komiky filmu...). Z pohledu dnešního diváka z filmu vystupují mnohé technické nedokonalosti (míra použití kupříkladu zpětné projekce je dnes doslova ... obdivuhodná...), které však mohou ve svém důsledku ještě zesílit staromilský ,,retro" dojem z díla. (Mně osobně atmosféra snímku velmi připomínala filmy o našem fiktivním géniovi Járovi Cimrmanovi, zasazené do stejné doby). Starosvětsky koncipovaná komedie, s nádherným názvem, jako milá a hřejivá vzpomínka na dobu, kterou dnes možná (právě pod vahou optiky podobných filmů) vnímáme idealističtěji, než jaká ve skutečnosti byla...

profil / všechny komentáře uživatele Shadwell ****

Jo, jo, tenkrát v 91. či druhým ve Špindlu, večer příjemně unaven po celodenním pobytu na Hromovce... ani do hospody se mi nechtělo. Tak jsem si lehl, před spaním otevřel promítačku... a díval se až do rána. To byl můj zážitek s aviatikou.

profil / všechny komentáře uživatele Oskar ***

Průměrná britsko-americká komedie s mezinárodním obsazením. Záruční lhůta gagů tohoto filmu je už značně prošlá a mnohé jiné filmy (naposled Milionový závod) za tu dobu dokázaly, že tentýž nápad se dá využít výrazně lépe. 50%

profil / všechny komentáře uživatele T2

Rozpočet $5,6miliónaTržby USA $31,111,111Tržby Celosvetovo $31,800,000

profil / všechny komentáře uživatele igi B. ****

>Báječně velikofilmová< taškařice ala šedesátá léta, sloužící zárověň i jako pocta průkopníkům aviatiky. Humor těžící ze střetu pro našince již legračních létadel a jejich pilotů coby téměř karikatur národních povah i jejich vlastních karakterů. Milé, vlídné, úsměvné. S jistou formou nadsázky lze i říct, že ač formou samozřejmě už ne - obsahem je to až takové báječně nadčasové... Jen tak mimochodem - Čas vítěze tohoto lehce cimrmanovského soupolení: 20 hodin 11 minut... ;-) - - - P.S. Bohužel v naší nebáječné veřejnoslužební ČT uvedeno v ořezu 1,33:1 (krom titulků - neskutečné!) z původního formátu 2,35:1 70mm panorama... Navíc tradičně s ne příliš povedeným zvukoplochým českým dabingem. Nepochopitelná ignorace v éře kosmických technologií. Prostě hledíte na takřka polovinu filmu a kdyby nám to soudruzi pustili černobíle a trošku trhaně a zrychleně, atmosféra roku 1910 by byla dokonalá... :-/ - - - P.P.S. Chtělo by se vidět znovu v tom báječném brněnském kinu Jadran Panorama, jako kdysi v polovině sedmdesátých let. Bohužel - to jedinečné kino, stejně tak jako tyhle velkolepé filmy odnesl čas...

profil / všechny komentáře uživatele sud *****

Nezapomenutelná klasika a ikona dobrodružných komedií 60. let. Má neskutečné starosvětské kouzlo z dob, kdy létání bylo ještě v plenkách. Neskutečně potěší (mimo jiné) jedinečné mezinárodní obsazení.

profil / všechny komentáře uživatele Hellboy ****

Trhlá britská komedie o průkopnících létání, jednoduchý příběh slouží spíš jako záminka k rozehrávání komických situací mnoha družstev z celého světa, kteří se pokouší přeletět kanál La Manche. Nejzábavnější jsou tedy s přehledem Němci, jejichž eskapády svým stylem navazují na němé grotesky. Jde v první řadě o soupeření mezi vtipně (stereotypicky) vykreslenými národy, ale pokud je divák fanoušek letectví, tak jako já, užije si to ještě o trošku víc! Fakt jsem se bavil, od úvodních titulků až do konce. Absence příběhu v kombinaci se stopáží přesahující dvě hodiny nicméně v závěru způsobí, že to začne bejt lehce únavné, ale skutečně jen trochu a nikterak to nesnižuje mé hodnocení. Nakonci měl film ještě roztomilou tečku, ale jinak byl závěr poněkud nedotažený, na několik účastníků se prostě "zapomnělo" a já pořád čekal, co s nimi bude...

profil / všechny komentáře uživatele Kimon *****

Výborná komedie. Skvěle popsané charaktery jednotlivých soutěžících národů. Nejlépe vystiženo je jednání zástupce německého národa, kdy těsně před startem neznalý věci, pečlivě studuje příručku letce a ke svému létajícímu stroji přistupuje vojenským krokem. Nasmál jsem se i při startu Japonce. Prostě, je to inteligentní, výstižný a humorný film s romantickým kouzlem letících stařičkých strojů nad malebným územím Francie.

Hodnocení uživatelů:
golfista ***