Reklama

Reklama

Ten prokletý obrněný vlak

  • Itálie Quel maledetto treno blindato (více)
Trailer

Obsahy(1)

Akce, napětí, černý humor, rafinované zápletky – to vše zdobí dramatický příběh z druhé světové války, ozdobený celou řadou hereckých hvězd. Legendární italský režisér Enzo G. Castellari (VŮNĚ CIBULE, POSLEDNÍ ŽRALOK, KEOMA) natočil v roce 1977 působivé drama s prvky černého humoru. Pěti zajatcům se během bombardování podaří utéct z vězení pro válečné zločince. Černoch, gangster, zlodějíček, stydlivý Tony a poručík Robert se vydávají na strastiplnou cestu do svobodného Švýcarska. V průběhu série dobrodružných a akcí nabitých událostí odstraní také skupinku Američanů, v domnění, že jde o německou hlídku. A tak pětici svérázných „vojáků“ nezbývá, než dokončit misi, která byla původně svěřena právě Američanům. Mají unést významného jaderného specialistu z vlaku a následně obrněnou mašinu definitivně zlikvidovat. Času je málo a most, na kterém se má vše odehrát, už je téměř za zatáčkou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy bývají většinou dramatické,vážné,temné a znepokojující.Ten prokletý obrněný tank je ovšem pravý opak.Zábava od první do poslední minuty.Hodně odlehčená válečná jízda,vulgární,vtipná,akčně přehnaná.Zápletka maximálně jednoduchá,o to ovšem účinější.Spousta skvělých postaviček,dějově s neuvěřitelným spádem a množstvým různorodých scén,kde se fantazii meze nekladli.Tento film není kdovíjak filmařsky kvalitní,je ovšem 100% proklatě zábavným a osvěžujícím béčkem. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 Takovy klasicky akcancek a produkt sve doby, co se snazil vzit "to nej" z ostatnich valecnych filmu - Great Escape, Dirty Dozen, Where Eagles Dare, Von Ryan's Express, Cross of Iron, Navarrone,... Banda nespolehlivych americkych vojaku-kriminalniku je pri prevozu MP napadena nemeckou stihackou ;]] a proto se rozhodne vyuzit prilezitosti a vezme kramle. V ceste stojici spolubojovniky s chladnou hlavou postrili.... Po prevleceni do nemeckych uniforem (neco jako Svejk ;]]) nestastnou nahodou zlikviduji specialni americkou jednotku, ktera ma specialni poslani, jelikoz je ale zajmou francouzsti partyzani (ted me dobre poslouchejte, nebudu to vickrat opakovat) museji dokocit jejich silenou misi - prepadnout vlak prevazejici tajne soucasti WauZwei. Cele to lemuji zajimave a zabavne charaktery sypouci ze sebe hafo humoru a akce. Nudit se nebudete, ale klise je holt klise.... ()

Reklama

bierce 

všechny recenze uživatele

Další italský klon Dirty Dozen, tentokrát opravdu nabitý akcí, humorem a hláškami. Pětice hlavních hrdinů prchá z německého zajetí a pokouší se dostat přes švýcarskské hranice. Výběr postav je ukázkový: Bo Svenson jako klasický velitel s brýlemi na očích, Fred Williamson, tvrďák s doutníkem a oběť rasistických poznámek vtipálka Tonyho, zloděj a hippie Nick s nekonečnou zásobou různých užitečných fidlátek a konečně trochu zbabělý ale v závěru statečný Berle. Tato vcelku klasická sestava je ale zajímavá tím, že kromě masakrování Němců občas sejme, jaksi mimochodem i vlastní vojáky, tedy Američany... Válka je v tomto filmu, podobně jako ve spoustě podobných, ukázána jako docela zábavná věc. To sice není zrovna morální, ale koho to zajímá když se na to tak dobře kouká. Rozhodně jsem zvědavej co z tohodle tuctovýho, ale skvěle udělanýho námětu vytvoří Tarantino. V každým případě alespoň přitáhne pozornost k tomuhle výtečnýmu dílku. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Jedna ze dvou inspirací (druhou je Tucet Špinavců) pro Tarantinovy Hanebný Pancharty  z roku 2009. Nutno tomuto filmu přiznat dobrý filmový námět a kvalitní závěrečnou akci plnou praktických efektů (bullet hit squibs, kaskadérských kousků, opravdových lokací i miniatur). Ta byla lepší, než jsem čekal a je rovněž hlavní kvalitou filmu. Pravděpodobně proto s ní je spjat název, pod níž byl film v Česku uváděn... Já se většinou snažím hodnotit ve srovnání s tím nejlepším a nejhorším, co znám a co si dovedu představit. Zde budu srovnávat onou tarantinovkou, protože na tom lze snadno ukázat kvality a nedostatky. Samozřejmě by šlo ale říci: "Na svou dobu a na Itálii dost dobrý." Tak tedy: Tarantino je skvělej scénárista, tudíž jeho Bastardi fungují lépe po narativní stránce i co do postav, jenže jsou velmi povahově výrazné, bohatě nahláškované a obvykle jim lze přiznat velkou míru showmanství, protože mají ve zvyku vést rafinované monology. Někteří lidé vyčítají pozérství tarantinovkám a já chápu, na co poukazují - je to velká exhibice, avšak jemu to projde, protože to nepodcení, nýbrž prokreslí, promyslí a ona exhibice bývá pak natolik rafinovaná, zábavná a spektakulární, že mu to vyčte jen suchar či debílek nebo prostě někdo (xxmartinxx), kdo si nejspíš zapomněl seřídit vkus. Pokud koukáme na zábavnostně orientované filmy, v nichž vystupují drsní hrdinové, co to mnohým nandají, tak tam nějaká míra pozérství vždycky bude. Lze se tím však nechat svést, pokud je to dostatečně odměňující. Castellariho Bastardi však tací nejsou, i když by být chtěli a ideálně i měli. Tento film však je příliš hrubý, neotesaný, horkou jehlou ušitý (viz ta zbytečná romance), levný, pozérský a scénáristicky jednoduchý...  Hrdinové jsou vyděděnci armády, dezertéři, drzí hajzlové, co mají vše na háku a musí se protloukat mezi nácky a spojenci. Jsou zde všechny predispozice k tomu si je oblíbit, ale přesto se u mě tak nestalo. Nebavily mě oni, jejich podvyživené hlášky, nebavila mě ani dynamika mezi různými členy. Díky tomu si mě film nikdy pořádně nezískal a já se jím prokoukal bez pociťovaného napětí v důsledku nezájmu o to, jak to dopadne, i bez jakékoli citové odezvy. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Italské akční/válečné béčko, které si půjčuje ze všech možných zdrojů, ale snad nejvíc právě z TUCTU ŠPINAVCŮ. Scénář je evidentně psaný na koleni a logiku postrádá téměř v každé minutě. Co celý snímek zachraňuje je především nekonečná akce a ansábl amerických herců, z nichž Bo Svenson (později si zahrál v Tuctu špinavců 3) je jako kapitán v "lenonkách" a kožené bundě naprosto geniální a klasika Freda Williamsona, který likviduje nácky s ležérně usazeným doutníkem v koutku, budete milovat. Nezmiňuju body count, který je tady až nadměrně vysoký a skoro to působí, že partička yankeeyů tu za 99 minut vystřílela celou německou armádu. 70% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Film měl pracovní název "Bastardi senza gloria", v angličtině "Bastards Without Glory". (Terva)
  • Natáčení probíhalo v italském Laziu. (Terva)

Reklama

Reklama