Reklama

Reklama

Carole King

(TV film)
  • USA Carole King: Natural Woman (více)

Obsahy(1)

Portrét slavné americké pop-rockové písničkářky. S manželem textařem tvořila zpívající autorka a klavíristka C. King (1942) úspěšný tandem. Nahráli více svých hitů: Locomotion, Chains, Will You Love Me Tomorrow… Její druhé sólové album Tapestry (1971) má folkrockovou bezprostřednost hippies a moderní ženské odhodlání najít své místo; patří více k popu než k rocku, je přitom věrohodná a osobní, když buší do kláves a zároveň se svěřuje s ženským údělem a těší se z mistrně napsaných songů. (You Make Me Feel Like A) Natural Woman znamenitě nazpívala také Aretha Franklin. You’ve Got A Friend patří k evergreenům. Tapestry získalo čtyři ceny Grammy. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Dokument o jedné ze svých nejoblíbenějších skladatelek (a zároveň i výborné zpěvačce) jsem si nemohl nechat ujít. A to i přesto, že po většinou špatných zkušenostech s podobným typem filmů (hlavně zámořské provenience) jsem předem počítal s tím, že se dostaví zklamání z tradiční smršti bezobsažných oslavných tirád v podobě jalových sedmivteřinových „výkřiků do tmy“ a bulvárních informací, kvůli kterým pak zbývá malý prostor pro muziku. Tentokrát se ale obavy nenaplnily, naopak. Výpovědi směřovaly k podstatě věci, tzn. tvorby, osobní život byl s profesním dobře propojený a podaný bez prvků senzacechtivosti, zazněly tu dostatečně dlouhé ukázky nejlepších písní Kingové a dokonce došlo i na i patřičné vyzdvihnutí alba Tapestry (1971), které patří k nejzásadnějším v celé historii pop music. Rád bych věřil, že i ČT art se časem naučí líp přebírat ze zahraničí - zatím tam v žánru popu a rocku bohužel převažují hudební dokumenty povrchnějšího typu. -------- V titulcích filmu uvedeno: slovenský název Carole Kingová: Skutočná žena. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Rád som si pozrel dokument o žene, ktorá sa významnou mierou podieľala na obraze hudobnej scény v období, ktoré mám tak rád. Vždy ma poteší stretnutie sa s melódiami a interpretmi, ktorých dôverne poznám. A vďaka filmu som si mohol ozrejmiť, čo všetko táto nevšedná žena pre hudbu toho obdobia znamenala. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý portrét vynikající zpěvačky, klavíristky a především skladatelky Carole King, který kombinuje jak skutečnosti z jejího profesního, osobního i hudebního života. Hudební úryvky mapují její skladatelskou kariéru se zvýšeným důrazem na její legendární album Tapestry, které je právem považováno za jeden z milníků populární hudby minulého století. Určitě zaslouženě obdržela v roce 2013 prestižní Gershwinovu cenu za celoživotní přínos populární hudbě (jako 5. laureátka této ceny a první žena). Může se pyšnit, že se dostala do společnosti takových legend jako Paul Simon, Stewie Wonder, Paul McCartney a Burt Bacharach. Myslím si, že zcela zaslouženě, její nadčasové písně stále zařazují do repertoáru i významné hudební ikony současnosti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Carole King začala psát vlastní písně na konci 50. let a v oboru si rychle udělala jméno. Za svou kariéru napsala přes stovku hitů, její vliv na své písně zmiňovali i členové The Beatles (kteří nahráli její píseň Chains) a když se na začátku 70. let z autorky stala i interpretkou, následoval další famózní úspěch. A tenhle televizní dokument to celkem přehledně všechno shrnuje. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama