foto

Peter Bogdanovich

  • nar. 30.7.1939 (77 let)
    Kingston, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Peter Bogdanovich (1939, Kingston, stát New York) studoval herectví u legendární Stelly Adlerové, nakonec se však stal režisérem. Příznačně začínal po vzoru francouzské nové vlny jako cinefil a filmový kritik a realizoval biografické dokumenty o hollywoodských veličinách (John Ford, Howard Hawks). Autorsky debutoval snímkem Terče (Targets, 1967), proslavilo ho však až Poslední filmové představení (The Last Picture Show, 1971). Cinefilský žánrový přístup však v amerických podmínkách nebyl příliš úspěšnou formulí: po bláznivé komedii Co dál, doktore? (What's Up, Doc?, 1972), nostalgickém Papírovém měsíci (Paper Moon, 1973), kostýmním příběhu Daisy Millerová (Daisy Miller, 1974) a Bijásku (Nickelodeon, 1976) ho v hledání nové podoby klasických žánrů předstihli kolegové, méně zahledění do minulosti. Přesto však vedle Martina Scorseseho právě Bogdanovich nejvýrazněji reflektuje vztahy mezi současností a hollywoodskou historií.

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Herecká filmografie

2016 Between Us
Durant's Never Closes
The Tell-Tale Heart
6 Love Stories
2015 Between, The
Day for Night
Pearly Gates
2013 Are You Here
Pasadena
2010 Abandoned
Královna Lot
2008 Humboldt County
2007 Broken English
Dedication
Dukes, The
Fifth Patient, The
The Doorman
2006 Pochybná sláva
2005 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
2004 Definition of Insanity, The
2003 Manželská krize (TV seriál)
2001 Festival v Cannes
2000 Králové sexu (TV film)
Nezávislý
1999 Brzy to přijde
Claire Makes It Big
Rodina Sopránů (TV seriál)
1998 Klub 54
Lick the Star
1997 Highball
Něžná mafie (TV film)
Pan Žárlivý
1994 Picture Windows (TV seriál)
1981 A všichni se smáli
1979 Svatý Jack
1977 Premiéra
1972 The Other Side of the Wind
1971 Poslední představení
1969 Lions Love
1968 Terče
Vienna
Voyage to the Planet of Prehistoric Women
1967 Trip
1966 Divocí andělé

Dokumentární

2015 Hitchcock/Truffaut
Orson Welles! (TV film)
2014 Chaplin bez masky (TV film) - a.z.
2013 CinemAbility
Smiling Through the Apocalypse
2012 Casting By
Praha a srbští malíři
2011 Cormanův svět
Hollywood Skandale (TV film)
Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
2010 Godard: Made in USA (TV film)
Marilyn Monroe - Ich möchte geliebt werden
Marilyn Monroe - Tod einer Ikone
Moguls & Movie Stars: A History of Hollywood (TV seriál)
2008 Hollywood Gangster (TV film)
No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2006 Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters
Edge of Outside
Jerry Lewis - König der Komödianten (TV film)
Karloff and Me
'Tis Autumn: The Search for Jackie Paris
Wanderlust (TV film)
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2004 Edgar G. Ulmer - The Man Off-screen
Hollywoodské legendy (TV film)
3D: A Brief History
2003 Bezstarostní jezdci, zuřící býci
Decade Under the Influence, A
Il était une fois... (TV seriál)
2002 Filmové žánry (TV seriál)
I Love New York (TV film)
John Ford Goes to War
New York at the Movies (TV film)
2001 Dorothy Stratten: The E! True Hollywood Story (TV film)
It Conquered Hollywood! The Story of American International Pictures
Schlock! The Secret History of American Movies
Story of 'Frenzy', The
2000 All About 'The Birds'
Backstory (TV seriál)
Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)
Lady From Shanghai: A Discussion with Peter Bogdanovich, The
On Cukor (TV film)
Rear Window Ethics: Remembering and Restoring a Hitchcock Classic
Y usted... żDe qué se ríe? (TV film)
1999 Century, The (TV seriál)
Hitch (TV film)
Hitchcock, Selznick and the End of Hollywood (TV film)
Hitchcock: Shadow of a Genius (TV film)
John Ford - americká vize (TV film)
Last Picture Show: A Look Back, The
Shoe Store, The
1996 Ben Johnson: Third Cowboy on the Right
Kdo je Henry Jaglom?
1995 Bitva o Občana Kanea (TV film)
1994 Josef von Sternberg, the Man Who Made Dietrich
1993 Jean Renoir: Part One - From La Belle Époque to World War II (TV film)
Jean Renoir: Part Two - Hollywood and Beyond (TV film)
Working with Orson Welles
1992 Cinéma! Cinéma! The French New Wave (TV film)
1991 Complete Citizen Kane, The (TV film)
Picture This: The Times of Peter Bogdanovich in Archer City, Texas
1990 Hollywood Mavericks
Moving Pictures (TV seriál)
1988 Bacall on Bogart (TV film)
With Orson Welles: Stories from a Life in Film (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)
Dorothy Stratten: The Untold Story
1974 F jako falzifikát
1971 Režie: John Ford

TV pořady

2012 The Seventh Art (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Střihačská filmografie

Kameramanská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace