Anděl Levine
(festivalový název)
USA, 1970, 107 min
Ján KadárHudba:
Zdeněk LiškaObsah
Kadár se soustředil na vyprávění o muži, který postupně ztratil všechny životní jistoty. Je skutečně na dně: vyhořela mu krejčovská dílna, syn padl ve válce, dcera se vdala za hulváta a zmizela, nesnesitelně ho bolí záda, a proto nemůže pracovat, a navíc mu umírá žena. A tehdy mu Bůh nabídne pomocnou ruku v podobě černošského anděla Alexandra Levinea. Pokud mu uvěří, zachrání ženu před smrtí a anděla před peklem.
Když se zaskočený krejčí, který od dětství chodil do synagogy a měl na paměti slovo Boží, ptá Levinea, proč není bílý, Levine odpovídá velmi prostě: byl jsem na řadě. Krejčí Mishkin se vzpírá uvěřit, že svět by mohl být i jiný, než jak ho poznal, že nejvyšší dobro je „bezbarvé". Kadárovo zobrazení vnitřního zápasu mezi obnovením důvěry a přesvědčením, že jde jen o další Boží úskok, který skončí novým zklamáním, je naléhavé.
U Malamuda krejčí dospěje k poznání, že jedinou nadějí k tomu, aby uzdravil sebe i manželku, je uznání, že i černoch může být židovským andělem. Tato víra jeho ženu Fanny uzdraví. Ve filmu ale Mishkin prokleje Boha i jeho posla a Fanny umírá. Mishkin ve finále bloudí po černošském Harlemu a končí na obrovském smetišti. Z nebe padá černé pírko. Z černé čejky? Z černošského anděla, který se propadl do pekla? Mýlil se Mishkin, když neobnovil důvěru v Boha a jeho posla? Krejčí se pokouší černé pírko chytit, ale nepodaří se mu to. Nakonec přece uvěřil? (Letní filmová škola)
Vishnar
Viděl jsem to bohužel jen jednou v životě a ještě k tomu hodně dávno...do teď to ale považuji za jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl a sháním ho, kde se dá.(25.1.2007)
DDT
Ján Kadár natočil v emigraci dva výborné filmy, které ale zapadly, protože jim zřejmě chyběla "hollywoodská poleva". Anděl Levin je příběh dvou starých židovských manželů (skvělý Zero Mostel a neméně výborná Ida Kaminská), ke kterým je proti své vůli "do služby" přidělen černošský anděl (Belafonte).(22.1.2003)
wosho
Před léty, myslím červenec 1995, jsem byl o prázdninách doma a nudil se. Tak jsem dopoledne pustil film a tam dávali Anděla Levina. Bylo mě 14let a zajímali mě opravdu jiné věci a úplně jiné filmy. Přesto jsem jej dokoukal do konce a do dnes mě leží v hlavě. Posoudit jej dnes nedokáži. Ale pokud dokázal zaujmout takle silně puberťáka, co by dokázal dnes se mnou.(5.12.2008)
Svadbos
Dojemné, humorné a smutné. Takýto príbeh bol už často vyrozprávaný, ale zriedka tak dobre. Film bol natočený podľa príbehu Bernarda Malamuda. Autormi scenára sú Bill Gunn a Ronald Ribman.(4.10.2011)