foto

Eli Wallach

  • nar. 7.12.1915
    Brooklyn, New York, USA
  • zem. 24.6.2014 (98 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eli Wallach se narodil 7. prosince 1915 v chudé židovské rodině s polskými kořeny v Brooklynu v New Yorku a následovně se stal jedním z mála židovských dětí vyrůstajících v italském sousedství.

Už od svých 15 let, kdy si zahrál v jedné školní hře, věděl, že chce být hercem. Poté z New Yorku odešel do Austinu v Texasu, kde na místní univerzitě vystudoval umění a v roce 1938 i pedagogickou fakultu na newyorské City College. Do roku 1940 pak studoval i herectví v newyorském studiu Neighborhood Playhouse. V průběhu druhé světové války sloužil jako kapitán v Armádním lékařském sboru na Havaji a po konci války se mohl tedy konečně vrátit k řemeslu, které mu bylo nejblíže.

Od roku 1945 vystupoval ve slavném divadle Broadway, kde roku 1951dokonce získal prestižní cenu Tony Award. Svůj debut na stříbrném plátně si odbyl v roce 1956, kdy si zahrál ve filmu KOČIČKA (BABY DOLL). Pak zazářil v noir filmu ŘADA (THE LINEUP, 1958) a v roce 1960 si zahrál jednu z vedlejších rolí ve filmu SEDM ZLODĚJŮ (SEVEN THIEVES).

Slavným se ovšem stal až poté, co ho režisér JOHN STURGES obsadil jako zlého vůdce mexických banditů Calveru do legendárního westernu SEDM STATEČNÝCH (THE MAGNIFICENT SEVEN, 1960). Wallach neuměl do té doby vůbec jezdit na koni, nicméně s pomocí profesionálních mexických jezdců ve filmu nakonec vypadá jako rozený kovboj. To ještě netušil, že tuto dovednost hojně využije i v budoucnu.

Po vedlejší roli ve filmu MUSTANGOVÉ (THE MISTFITS, 1961) dostal totiž jednu z rolí ve slavném filmu JAK BYL DOBYT ZÁPAD (HOW THE WEST WAS WON, 1962). Zahrál si také například ve válečném dramatu VÍTĚZOVÉ (THE VICTORS, 1963) nebo v komedii JAK UKRÁST VENUŠI (HOW TO STEEL A MILLION, 1966), až ho v roce 1966 objevil režisér SERGIO LEONE a obsadil ho do jedné z hlavních rolí ve filmu HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (THE GOOD,THE BAD AND THE UGLY, 1966), kde ztvárnil postavu "ošklivého" Tuca. Spolu s postavou Calvery jsou tyto role dnes jeho nejslavnější, možná i nejlepší.

Z další tvorby stojí za zmínku další western MACKENNOVO ZLATO (MACKENNAS GOLD, 1969), francouzská komedie VELKÝ ŠÉF (LE CERVEAU, 1969), poslední film Stevea McQueena LOVEC (THE HUNTER, 1980) nebo koprodukční thriller SALAMANDR (THE SALAMANDER, 1981). V posledních letech si zahrál například v komedii RABÍN, KNĚZ A KRÁSNÁ BLONDÝNA (KEEPING THE FAITH, 2000) nebo v mysteriózním krimi snímku CLINTA EASTWOODA TAJEMNÁ ŘEKA (MYSTIC RIVER, 2003).

Eli Wallach byl za svůj herecký um několikrát oceněn, ale bohužel nikdy nedosáhl na sošku nejcennější - na Oscara. Jednou získal cenu Emmy a BAFTA a jednou byl nominován na Zlatý glóbus.

Wallach je však také věrným manželem - herečku Annu Jacksonou si vzal již 5. března 1948 a má s ní dvě dcery a syna. V roce 2005 vydává Wallach svoji biografii, jejíž pojmenování je inspirováno jeho nejslavnějším snímkem. Jmenuje se "The Good, The Bad And Me: In My Anecdotage" - tedy něco jako "Hodný, zlý a já: V mém zajímavém vyprávění".

Jiří "Javert" Stárek

Herecká filmografie

2010 Muž ve stínu
Wall Street: Peníze nikdy nespí
2009 Sestřička Jackie (TV seriál)
Tickling Leo
2008 New Yorku, miluji Tě!
Taktika prstů
Vote and Die: Liszt for President
2007 Maminčin mazánek
2006 Prázdniny
Skandál
2005 Character Studies (TV seriál)
Moon and the Son: An Imagined Conversation, The
Taste of Jupiter, A
2004 Pánem svého koutku
Velikonoční dobrodružství
2003 Root, The
Tajemná řeka
Whoopi (TV seriál)
2002 Advice and Dissent
Blázinec pondělní noci (TV film)
2001 21. okrsek (TV seriál)
2000 Bookfair Murders, The (TV film)
Rabín, kněz a krásná blondýna
1999 Uninvited
1998 Nahé město: Poslední soud (TV film)
1996 Spiklenci
1995 Jedna navíc
1994 Caro dolce amore
Pohotovost (TV seriál)
1993 Úctyhodná žena II (TV film)
1992 Článek 99
Dědictví lží (TV film)
Kmotr 1, 2, 3 (video film)
Milenky
Noc a město
Nonesense and Lullabyes: Nursery Rhymes (video film)
Nonesense and Lullabyes: Poems (video film)
Šéf (TV film)
1991 Úctyhodná žena (TV film)
1990 Dva Jakeové
Kmotr III
1989 Matter of Conscience, A (TV film)
1987 Bláznivá
Impossible Spy, The (TV film)
1986 Drsní chlapi
Něco společného (TV film)
Rocket to the Moon (TV film)
Worlds Beyond (TV seriál)
1985 Embassy (TV film)
Kryštof Kolumbus (TV seriál)
Murder: By Reason of Insanity (TV film)
Our Family Honor (TV seriál)
Our Family Honor (TV film)
1984 Anatomy of an Illness (TV film)
Sam's Son
1982 Executioner's Song, The (TV film)
Wall, The (TV film)
1981 Hrdost Jesse Hallama (TV film)
Salamandr
Skokie (TV film)
1980 Fugitive Family (TV film)
Lovec
1979 Palebná síla
Zimní zabíjení
1978 Ať žije film!
Girlfriends
Pirate, The (TV film)
Squadra antimafia
Tichá flétna
1977 Hlubina
Nasty Habits
Princip domina
Sentinel
Seventh Avenue (TV seriál)
1976 Independence
Velký strach
1975 Attenti al buffone
Napřed střílej, pak se ptej
1974 Crazy Joe
Houston, We've Got a Problem (TV film)
Indict and Convict (TV film)
Paradise Lost (TV film)
1973 Cold Night's Death, A (TV film)
Great Mysteries (TV seriál)
Propustka do půlnoci
Ultima chance, L'
1972 ¡Viva la muerte... tua!
1971 Typists, The (TV film)
Zloděj koní
1970 Anděl Levine
Gerardova dobrodružství
People Next Door, The
Zig Zag
1969 Mackennovo zlato
Velký šéf
1968 How to Save a Marriage (And Ruin Your Life)
Lovely Way to Die, A
Trumfové eso
1967 Tiger Makes Out, The
1966 Hodný, zlý a ošklivý
Jak ukrást Venuši
Máky jsou také květy
1965 Čingischán
Lord Jim
1964 Kisses for My President
Moon-Spinners, The
1963 Act One
Vítězové
1962 Hemingway's Adventures of a Young Man
Jak byl dobyt Západ
1961 Mustangové
1960 Lullaby (TV film)
Robert Herridge Theater, The (TV seriál)
Sedm statečných
Seven Thieves
1958 Lineup, The
1957 DuPont Show of the Month, The (TV seriál)
Lark, The (TV film)
Seven Lively Arts, The (TV seriál)
1956 Baby Doll
Playhouse 90 (TV seriál)

Dokumentární

2014 Showing Up
2009 In the Name of Democracy: The Story of Lt. Ehren Watada
National Parks, The: America's Best Idea (TV seriál)
2007 Brando (TV film)
Constantine's Sword
2006 Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (TV film)
2005 Needs of Kim Stanley, The
Steve McQueen: The Essence of Cool (TV film)
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Filmové žánry (TV seriál)
2001 Cinerama Adventure
2000 Clint Eastwood: Dokument (TV film)
Guns for Hire: The Making of 'The Magnificent Seven' (TV film)
1999 New York: A Documentary Film (TV seriál)
1997 20th Century-Fox: The First 50 Years (TV film)
1996 Clark Gable: Tall, Dark and Handsome
James Dean: A Portrait (TV film)
West, The (TV seriál)
1995 Elia Kazan: A Director's Journey
Ennio Morricone (TV film)
Way West, The (TV film)
1994 Baseball (TV seriál)
It's Alive: The True Story of Frankenstein (TV film)
1992 Donner Party, The
Lincoln (TV film)
1991 Coney Island (TV film)
Miracle on 44th Street: A Portrait of the Actors Studio (TV film)
1990 Terezin diary (TV film)
1989 Funny
1988 Hello Actors Studio (TV film)
1987 Hollywood Uncensored
1985 American Masters (TV seriál)
Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret
1975 Dream Factory, The
L'chaim: To Life
1960 Directions (TV seriál)

TV pořady

1969 David Frost Show, The (TV pořad)
You're Putting Me On (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)