Reklama

Reklama

V přístavu

  • USA On the Waterfront (více)
Trailer

Bývalý boxer Terry Malloy (Marlon Brando) se klidně mohl stát šampiónem, místo toho ale dře pro Johnnyho Friendlyho (Lee J. Cobb), předáka ve zločinem prolezlých docích. Když Terry nevědomky zaviní smrt jednoho ze vzpurných dělníků, pronásleduje ho pocit viny. Ale až láska k Edie Doyle (Eva Marie Saint), sestře zabitého muže, Terrymu ukáže, jak hluboko padl. Pak násilnou smrtí umírá i Terryho bratr Charley (Rod Steiger), protože odmítal vlastního sourozence zavraždit, a Terry se rozhodne Friendlyho zločinecké impérium rozbít. Nezapomenutelné drama o Terryho vykoupení patří mezi nejuznávanější filmy všech dob. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sociální drama z přístavních doků tehdejšího New Jersey, kde se vykořisťovaní dělníci bojí postavit na odpor odborářské mafii. Brando stojí v čele kvalitního hereckého obsazení, v roli bývalého boxéra a současného "protekčního pracanta", který řeší zcela zásadní morální dilema. Od křiváckého úvodu, přes milostný střed až po hrdinsky vyhrocený závěr je to poctivý a zaujímavý biják. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Co bych vam kecal, Branda nemam rad a ani jeden z jeho oskaru nebyl zaslouzeny. Prevedeni Shakespeara do americkeho pristavu, to je sice pekne, ale to tema je tak trochu postarsi, takze nemuze divaka svou jednoduchosti nijak dostat - jednoduche americany jeste mozna porad, jinak si nedokazu oduvodnit pritomnost tohoto filmu v top 250 na IMDB. Do pulky strasna nuda - jako u Sejkspira, pak se to aspon trochu otrepe, ale zadna slava. A ti oskari? Asi musel byt nejaky hodne spatny neurodny rok... Snad jen ten popijejici a kourici farar by si ho zaslouzil. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

V přístavu je samozřejmě výborný film, nezapomenutelně zahraný, nasnímaný i ozvučený, ale od osmioskarového trháku jsem asi očekával více než jen další variaci na téma násilnické gangsterské nadvlády a sociální nerovnosti. Jednoduchý příběh je přitom občas přehnaně dramatizovaný a zidealizovaný, což sice navyšuje jeho působivost a mravní hloubku, ale "krutá realita" podřízené pracovní třídy mě nezasáhla tak silně, jak asi bylo zamýšleno. Kvůli čemu ale opravdu stojí film vidět, a kvůli čemu hlavně získal takový věhlas, je jednak pedantsky živočišný výkon Marlona Branda (něco takového, co v dnešní době dokáže leda Tom Hardy) a pak také podmanivě stylizovaná forma spojená se správně depresivním prostředím, z něhož lidská špína přímo sálá. Určitě jsem zvědavý na ostatní Kazanovy snímky.... 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som mimoriadne zvedavý na opakované zhliadnutie tohto vychyteného filmu. Bolo pre mňa zložité mu pridať ďalšiu, poslednú možnú, hviezdičku, ale nakoniec som napriek mojej averzii k silno ľavicovému akcentu a davovým scénam, ktoré ako by boli skopírované z nejakého sovietskeho filmu, som ju dal. Dôvodom bolo najmä rešpektovanie doby, v ktorej film vznikal a v ktorej boli naivno-ľavicové myšlienky rozšírené, a to aj v radoch intelektuálov. A rozhodne nemôžem podceniť podiel Marlona Branda, ktorý v ňom vytvoril jednu zo svojich najvýraznejších postáv. Rozhodol som sa pre slabé štyri hviezdičky, pretože tri mám rezervované pre filmy iného kalibru. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (33)

  • Výkon Marlona Brando v tomto filmu byl v roce 2006 časopisem Premiere oceněn jako druhý nejlepší všech dob. (Kulmon)
  • Postava, kterou hrál Karl Malden, je založena na Fr. Johnovi "Pete" Corridanovi. Klobouk a kabát, který nosí ve filmu Karl Malden, patřila Fr. Corridanovi. (J.A.K.)
  • Hlavní postavy jsou založeny na skutečných lidech. Terry Malloy (Marlo Brando) na přístavním dělníkovy Anthonym De Vincenzovi, otec Berry (Karl Malden) na nábřežím knězi John M. Corridan a Johnny Friendly (Lee J. Cobb) na gangsterovi Albertu Anastasiovi. (J.A.K.)

Reklama

Reklama