Reklama

Reklama

V přístavu

  • USA On the Waterfront (více)
Trailer

Bývalý boxer Terry Malloy (Marlon Brando) se klidně mohl stát šampiónem, místo toho ale dře pro Johnnyho Friendlyho (Lee J. Cobb), předáka ve zločinem prolezlých docích. Když Terry nevědomky zaviní smrt jednoho ze vzpurných dělníků, pronásleduje ho pocit viny. Ale až láska k Edie Doyle (Eva Marie Saint), sestře zabitého muže, Terrymu ukáže, jak hluboko padl. Pak násilnou smrtí umírá i Terryho bratr Charley (Rod Steiger), protože odmítal vlastního sourozence zavraždit, a Terry se rozhodne Friendlyho zločinecké impérium rozbít. Nezapomenutelné drama o Terryho vykoupení patří mezi nejuznávanější filmy všech dob. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sociální drama z přístavních doků tehdejšího New Jersey, kde se vykořisťovaní dělníci bojí postavit na odpor odborářské mafii. Brando stojí v čele kvalitního hereckého obsazení, v roli bývalého boxéra a současného "protekčního pracanta", který řeší zcela zásadní morální dilema. Od křiváckého úvodu, přes milostný střed až po hrdinsky vyhrocený závěr je to poctivý a zaujímavý biják. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dnes velmi stručně - Brando byl skvělý (dokonce tak, až jsem mu toho blbečka sežral), Marie Saint taky. Film jako takový není špatný, jeho poselství je prakticky věčné (boj jednoho proti více lidem, dobro x zlo) a posledních deset minut je opravdu skvělých. Ale předtím to byl pouze dobrý film a celou dobu jsem si myslel, že zde dám průměrné (tříhvězdičkové) hodnocení. A právě kvůli těm posledním deseti minutám své hodnocení zvedám. 70 %. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Přestože se v tomto filmu vytáhl Elia Kazan, přestože Eva Maria Saint a především Rod Steiger odehráli jeden ze svých životních výkonů, přes vynikající scénář, kameru i Bernsteinovu hudbu celý film stojí a NEPADÁ na osobě Marlona Branda, který tu, snad i díky novátorské Stanislavského metodě, předvedl jeden z nejcitlivějších, nejpropracovanějších a nejsilnějších výkonů celé filmové historie. Téma boje jedince proti všemocné skupině, zvláště vděčí-li jí právě onen jedinec za mnohé, konfliktu mezi vztahy rodinnými a láskou samo o sobě může vyznít úplně jalově, pokud ovšem vnitřní přerod hlavní postavy není ztvárněn tak přesvědčivě, jak se to zde podařilo geniálnímu Brandovi. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Brando je fajn ale jinak V přístavu nijak nevyčuhuje z klasické dramatické krabičky o tom jak si outsider (do té doby víceméně vláčený okolím a okolnostmi) uvědomí že nemůže jen tak proplouvat a musí se postavit lokální mafii. Špatný film to rozhodně není, nicméně to trpí všemi klady i zápory filmů té doby a myslím, že velmi rychle mi to splyne s dalšími podobně laděnými filmy...70% ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Film může v určitých chvílích působit poněkud pateticky, zejména ve scéně, kdy se hlavní hrdina rozhodne jednat správně (nebo "správně"?) a potom také, když se dělníci semknou a dají sbohem svému odborovému předákovi, který je vykořisťoval. Přesto je to ale zejména v kontextu doby vzniku film, který se právem zapsal do dějin kinematografie hodně velkým písmem. Marlon Brando zahrál výborně a spolu s ním snad všichni, kdo byli obsazeni. Jedině představitelka Eadie mi moc neseděla, ale to se dalo přežít. Jsem rád, že jsem ten film konečně mohl vidět. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (35)

  • Hlavní postavy jsou založeny na skutečných lidech. Terry Malloy (Marlo Brando) na přístavním dělníkovy Anthonym De Vincenzovi, otec Berry (Karl Malden) na nábřežím knězi John M. Corridan a Johnny Friendly (Lee J. Cobb) na gangsterovi Albertu Anastasiovi. (J.A.K.)
  • O roli Terryho Malloye se ucházel i Frank Sinatra. (Kulmon)

Reklama

Reklama