Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Bájný Frigo. Film, nebojím se to říci, dle mého názoru vzkvétá. Zraje jako víno. Je to "pohádka" v dnešní době. Po zhlédnutí se lehce pousmějeme a přemýšlíme, jak se některé "efekty" točily před mnoha a mnoha lety. Nedávno jsem zjistil, že Frigo na mašině se řadí mezi nejdražší němé filmy. Ani se tomu nedivím. Ale stál za to. Pan Keaton nebyl herec, myslím, že si ani neuvědomoval, že hraje. Byla to osoba plná života. Měl jsem z něho pocit, že chce divákovi předvést nejlepší výkon. Povedlo se mu to. Výsledek opravdu stál za to. Velmi si cením tohoto snímku, který mám na VHS i DVD. Řadím tento "materiál" na nejvyšší pozice v mé "skromné" filmotéce. Nikdy na pana Friga nezapomenu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Groteska, která nesází na minutové gagy a silné emotivní motivy, ale na detailně, píď po pídi a gesto od gesta rozpracované akční dobrodružství, které dokonalou kompoziční výstavbou, dechberoucím uspořádáním mizanscény a na svou dobu nevídaně soudržnou strukturou, kde hraje roli každý drobný motiv a událost, překonává z jisté cinefilní perspektivy i všechna vrcholná Chaplinova díla. Humor je výsostně inteligentní a nápaditý a samotné akční scény na lokomotivách jsou dodnes vzorem pro hollywoodský "action movement" - samozřejmě s minimem střihu (v roce 1926 bylo asi nemyslitelné snímat jednu akci sedmi kamerami), ale zato s obdivuhodným timingem a rozvržením záběru do více dějových plánů, což přináší několik těch vůbec nejkrásnějších a nejroztomilejších scén celé němé éry. Úžasný Keaton - režisér pak dorovnává svou genialitu i před kamerou a jeho kamenná tvář a titěrná mimika rozesmávají stejně účinně jako Charlieho stydlivé culení. Legenda, kterou lze sledovat pořád dokola a nikdy zcela neomrzí.. 100% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že jde o jednoznačně nejlepší film Bustera Keatona (z mého pohledu s ním o tento titul soupeří Frigo jako Sherlock Holmes a Plavčík na sladké vodě), ale je to skvělá podívaná, které nelze vytknout vůbec nic. Propracované akční scény, kouzelný humor, poněkud netradiční, ale působivá válečná atmosféra, kaskadérské kousky jedna báseň... Kéž by se Buster dozvěděl, kolik lidí dnes tenhle famózní biják, jenž v době vzniku kritika strhala, bezvýhradně zbožňuje. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nový hudební doprovod Tokyo City Philharmonic Orchestra pod vedením Joea Hisaishiho dodává úžasnou šťávu. Pro některé může být výhodou, že to není klasicky groteskově ztřeštěné; je zde vše od lásky, situační komiky, války, honiček... Prostě vše v čistém kondenzátu klasické zábavy. Navíc je to echt akční a dynamické, nejen na svou dobu. Buster Keaton si zde splnil svůj velký sen co se týče vlaků. Nebýt slabší prostřední pasáže ve velitelském sídle Unie a útěku z něj, tak je to bezchybné. Ovšem i tak je to geniálně jednoduché, jednoduše geniální. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelé a veľkolepé. Zatiaľ pre mňa najlepší a scenárovo najdokonalejší film nemej éry, možno aj preto, že paródia a groteska sa veľmi podobajú dnešnému spôsobu humoru. Príbeh a hlavne zápletka je pomerne jednoduchá, no to odvážne spracovanie, pred ktorým sa dá len sňať klobúk, jednoducho vyrážalo dych. Veď vie niekto o inom filme, v ktorom by bola počas celého filmu natáčaná vlaková naháňačka, následne dokonca s troma vlakmi? Originálne nápady v každej scéne, napätie a najmä humor mi nedali pokoj ani na chvíľku a to je dobre, pretože som nedúfal, že ma dokáže vo svete dnešných filmov uspokojiť stopercentným zážitkom, takmer bez trikov, dialógov, či efektnej hudby, nejaká snímok a práve tomuto sa to podarilo. Buster si macher, sorry Charlie, ale mašina prevalcovala zatiaľ všetky nemé filmy. 100%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Nikoho asi příliš nepřekvapí, že většinu kaskadérských kousků si Buster Keaton (Johnnie) naordinoval pro sebe, přitom některé ho mohly stát život. Když odhazuje z kolejí pražec, vše bylo vypočítáno na vteřinu a milimetry, kdyby došlo k jakémukoli zaváhání, mohla ho lokomotíva zabít. To samé platí pro jeho posez na spřáhlech Generala. Stačilo, aby jej kousek oděvu uvízl v soukolí nebo jiné části a Buster by byl vtažen do pojezdu lokomotivy. (classic)
  • Na natáčení scény, kdy lokomotiva spadne do řeky, se přišlo podívat několik tisíc lidí. (Duoscop)
  • Do bojů ve filmu zapojil Buster Keaton asi 500 příslušníků oregonské národní gardy, kteří nejdříve postupovali zleva doprava v unionistických uniformách a poté zprava doleva v jižanských uniformách. (Duoscop)

Reklama

Reklama