Reklama

Reklama

ABBA: The Gold Singles

(TV film)
  • USA ABBA: The Gold Singles

Obsahy(1)

Waterloo, Dancing Queen, Supertrouper, Knowing Me, Knowing You a další pecky. Americký hudební dokument zařazený k výročí 45 let od vydání první nahrávky slavné skupiny. Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lynfstad, Björn Ulvaeus a Benny Anderson: to byla dnes už legendární švédská skupina ABBA. Benny s Björnem se znali od poloviny šedesátých let, a jejich začátky byly blíže folku než pop-music. V roce 1970 se Björn oženil se zpěvačkou Agnethou, a o tři roky později si Frida vzala Bennyho. Před Velkou cenou Eurovize, která se v roce 1974 konala v anglickém Brightonu si skupina vybrala jméno ABBA, a soutěž vyhrála písní Waterloo. Od poloviny sedmdesátých let začala ABBA svými melodickými písněmi pronikat do mezinárodních hitparád. Stačí si připomenout hity Dancing Queen, Money, Money, Knowing You, Knowing Me nebo Thank You For the Music. Typické písničky ABBY vycházejí z karnevalově refrénové melodiky, vokální zvukomalebnosti švédského folku a podmanivého tanečního rytmu. Ve světě pop music je množstvím svých hitů ABBA fenomén. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ach, to bylo nostalgicky příjemné - zamačkávám slzu...super dokument, vyprávějící o zákulisí pro mě nejlepší popové kapely všech dob, proložené jejich největšími hity..................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sice má dokument k dobru nějakých 30 let (oproti předchozímu v televizi), ale tady to prostě frčí. Ke každému slavnému songu zazní rozbor charakteru doby, vztahů mezi členy a nebo prostě ke kvalitám dané skladby. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fajn hudební dokument. Rozbor těch největších pecek a nějaký historický kontext a souvislosti o tom, jak to v té době s ABBOU zrovna bylo. Příjemné podívání, i když mé dva vůbec nejoblíbenější songy naprosto rozcupovaly na kousky. Ale možná (jenom možná) by na tom i něco mohlo být.. 80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niečo na tom výbere zlatých singlov Abby bude, keď som si ho kúpil aj ja ešte v dávnych dobách začiatkov CD techniky za vtedy neskutočných 490 korún. Tento film je album s komentárom, zákulisnými informáciami o tvorbe a vzťahoch a najmä muzikantskou analýzou hudby a textov. Možno niekedy az príliš učenou analýzou o akordoch, rytmoch a ďalších fičúrach, ktorým veľmi nerozumiem. Zato vysvetlenia textov, okolností ich vzniku, tie ma zaujali, až som neodolal a každú skladbu som sledoval aj s textom. V tých jednoduchých textoch je tiež čaro Abby, dá sa im porozumieť aj pri slabšej znalosti angličtiny. Škoda, že skladby v dokumente s klipmi sú v hroznej zvukovej kvalite, akoby zo starého vreckového rádia. Pritom záverečná titulková skladba je úplne v poriadku. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama