Krvavá zátoka

Reazione a catena

Bay of Blood, A

Twitch of the Death Nerve

Horor / Thriller

Itálie, 1971, 90 min (Director's cut: 81 min)

Mario Bava

• J*A*S*M

Z dnešního měřítka naprosto nezajímavé. Někdy si přeju mít možnost podívat se na tyhle zašlé filmy v době jejich vzniku - zajímalo by mě, jak by se můj pohled na ně změnil.(23.4.2010)

• Slasher

Předchůdce slasherů? Jen určitými málo prvky a rychle odbytým nájezdem teenagerů, jinak se jedná o překombinovanou a ve druhé půlce už prakticky nezáživnou válku o dědictví, s (v negativním smyslu) ujetým koncem. Plus nějaký ten gore, kalhotky a prsa. Nic 'víc' jsem v tom nenašel. (screeny)(17.12.2008)

Bay of Blood mne neuvěřitelně mile překvapil!! Další skvost z "UK videonasties listu" ... Fakt mi připadne někdy smutné, jaké skvělé horrory na tomto seznamu končily ... Film s atmosférou klasického italského gialla, který se ovšem s ničím nepáře, má krátkou stopáž, děj řádně odsýpá a Bava na nás hrne jeden mord za druhým. A ne ledajaké mordy!! Krev, brutalita a násilí - špičkově provedené goreefekty, které na rok vzniku snad nemají ani konkurenci!!! Kamera před ničím neuhýbá, všechno si vychutná v dlouhých krvavých, sleazy záběrech ... K tomu všemu špičková atmosféra, úžasný hudební doprovod, nádherné prostředí a "WTF" závěr ... U mne není co řešit, na rok vzniku absolutně nadčasová horrorová jízda!!(3.3.2010)

Béčkové a vůbec ne blbé, hezky promyšlené, konec výborný! (A co děti, mají si kde hrát? :-) ) Až na tu prapodivnou angličtinu se silným italským přízvukem a fakt, že ti taliánští chlapi vypadají všichni stejně, takže jsem měla problém orientovat se v tom kdo je kdo, dopadlo mé první setkání s giallem velice dobře. Akorát mi nejdou do hlavy ta občasná hudební intermezza jako z Angeliky vystřižená...(2.7.2007)

Poměrně dobrý předchůdce všech slasherů, kterému škodí jen zbytečně překombinovaná zápletka. Naštěstí mladší bratříčkové se už poučili a jsou více přímočařejší s lepším tahem na branku, i když...(10.1.2006)

Zamotaný krimi-thriller s príležitostnou porciou goru, točiaci sa okolo chamtivosti a nenažranosti vo vlastnej rodine, z ktorej sa nejeden člen usiluje uchmatnúť si pre seba čo najväčší podiel z hmotných statkov; sa označuje ako predchodca a zároveň inšpirácia pre novodobé slashery. Vyvraždovák mizerného rozpočtu, ktorý je vďaka skúsenostiam a filmovému citu Maria Bavy slušne eliminovaný na obstojnú úroveň, či už trikovú alebo lokačnú, vrátane rekvizít. Samotné špeciálne efekty Carla Rambaldisiho sa dokonca dočkali ocenenia “Special Mention“ na medzinárodnom filmovom festivale Sitges v roku 1971, kedy toho roku Rambaldisi bodoval so svojou prácou aj na festivale Avoriaz, kde ho porota ohodnotila cenou “The Best Makeup and Special Effects Award“. Filmový festival Avoriaz sa stal pamätný nielen pre Rambaldisiho, ale aj pre film samotný – Bavova "Reazione a catena" si tu odbila svoju svetovú (úspešnú) premiéru. K odvrátenej strane úspechu "Reazione a catena" sa dajú považovať zásahy cenzorov, obmedzujúcich a znemožňujúcich voľné šírenie pôvodného zostrihu. Vo Veľkej Británii ho cenzori z BBFC v roku 1972 nepustili ani do kinosál. Až o 11 rokov neskôr (február 1983) predajne a požičovne zaplavila Uncut verzia filmu zásluhou vydania distribučným štúdiom “Hokushin“ (81 min.), ...nie však na dlho. V marci 1984 "Reazione a catena" dostáva distribučný ban od BBFC umiestnením na zoznam tzv. "Video nasties". Na prelomenie banu sa čakalo až do 14. marca 1994, kedy znova vychádza "Reazione a catena" na VHS nosičoch a to pod názvom “Bay of Blood“. Toto vydanie štúdiom "Redemption Films" je ale o 43 sekúnd orezané oproti originálu (Rated: 18). V roku 2010 sa škrty cenzorov podarilo prelomiť a konečne tak vychádza Uncut verzia filmu pod názvom “A Bay of Blood“ zásluhou štúdia "Arrow" na DVD a Blu-ray nosičoch (Rated: 18). Síce si v Británii v rozmedzí rokov 1994 až 2010 distribútori na znovu vydanie Uncut verzie “Bay of Blood“ nespomenuli, v roku 2005 fanúšikovská obec áno. Vtedy sa "Reazione a catena" dostala do rebríčka 50tich najlepších hororov všetkých čias, uverejnenom v prestížnom filmovom magazíne "Total Film". V Británii sa "Reazione a catena" distribuovala nielen pod nálepkou “Bay of Blood“, ale aj pod názvom “Blood Bath“. Táto skutočnosť mala za následok ďalšie komplikácie, tentoraz nie pre Maria Bavu a jeho zostrih, ale pre horor Joela M. Reeda - Blood Bath (1976). Z predložených názvov je jasné, čo spôsobilo chaos. Cenzori z BBFC tak neprávom z dôvodu omylu sťahovali z trhu aj film Joela M. Reeda "Blood Bath". Za zmienku stojí aj fakt, že Mario Bava k svojmu projektu, ktorý je podľa jeho slov jeho najosobnejšou filmovou prácou, pripustil aj svojho syna Lamberta (pozícia Second Unit Director/ Assistant Director). Pár ďalších zákulisných informácii je možné sa dozvedieť z dokumentu L’ Arte del Delitto (2004). Čo sa týka ešte distribúcie, je zaujímavé aj to, že v takom Francúzku miestne distribučné štúdia označili "Reazione a catena" názvom “La baie sanglante“ – alternatívnym označením, ktoré prilepili aj na Il rosso segno della follia, tento krát aj s poradovou číslovkou 2 (La baie sanglante 2). Oba filmy však nie sú príbehovo nijako prepojené. Že sa ani postupnosť rokov vydania nebrala do úvahy už asi vôbec neprekvapí.(11.8.2009)

Do tohoto Bavova filmu jsem vkládal velká očekávání (po velkém zklamaní od Five Dolls for an August Moon), která se bohužel vyplnila jen z půlky. A Bay of Blood je krvavé giallo, které v půlce děje vyústí ve slasher. Ona první "giallová" polovina filmu mě velice bavila, skvělé vraždy, dobrá atmosféra. Zatímco druhá "slasherová" půlka už onu atmosféru ztráci a na scénu přichází až moc překombinovaný děj. Škoda, Bavovo Six Women for the Murderer zůstává nepřekonáno.(13.3.2009)

Slasher jako takový se oficiálně poprvé objevil v roce 1974 s příchodem Black Christmas, ale už o tři roky dříve vzniknul v Itálii film, který byl silnou inspirací pro slavnější Pátek třináctého. Jezero, okolní lesy, domy i chatky a spousta potenciálních obětí. A že jich bude. Mario Bava je borec a mág. Opět zde vykouzlil úžasnou atmosférou, hraje si s barvami (převládá sytě modrá a rudá) a konečně naplno nechává vyniknout veškerou brutalitu, jež si nic nezadá s pozdějšími Argentovými kousky typu Inferno. Vraždí se tu hodně, brutálně, kamera nikdy neuhýbá, všechno to mňamózní gore si vychutnáte hezky dlouze a zblízka. Giallo je tu v ústraní a místo něj vzniká něco nového, tedy krvavá vybíjená s minimem přeživších a šokujícím koncem. Tohle je další hororový skvost, který jsem objevil až takhle pozdě. Hodnocení jsem možná malinko přestřelil, ale když já mám z filmu takovu radost, že nemůžu jinak...(27.3.2011)

Jeden z prvním slasherů, těšil jsem se jako panic před první nocí, ale tak jsem dostal zklamání. Buďto jsem měl špatný den, nebo mě to fakt dost nudilo. Je tu dost dobrých scén jako třeba scéna s molem a mrtvolou a nahatou babou(bez bobra, v roce 1971, wow!). A i když ten film je krátkej tak mi přišel celkem dost zmatenej. Mohlo to dopadnout daleko lépe. Ale co musím pochválit je parádní hudba která je fakt parádní a to ani Ciprianiho nějak moc neznám. Gore efekty jsou parádní, zaseklá sekera v hlavě je parádní. Ale i tak dávám jen průměrné hodnocení, Bava už udělal lepší filmy.(9.1.2012)

Že ja to tým Talianom väčšinou zhltnem... Ten spletenec motívov a pôvodcov vrážd bol vo finále taký nepriehľadný, pritiahnutý za vlasy a vlastne blbý, až som mal nutkanie vypnúť prehrávač. Nestalo sa a finálny dojem nakoniec vôbec nie je zlý. Veď podobný zápas o dedičstvo sa vo filme len tak nevidí. Z takéhoto uhla pohľadu zážitok a to aj vrátane poslednej scény, ktorá do tejto línie sadla tiež, pretože nech je to WTF moment aký chce, nevyčnieva, pobavil, ťažko sa takáto pošahaná alegória dala ukončiť trefnejšie.(13.6.2011)

Bohuzel zapomenuty kultovni film, kde nenajdete jedinou normalni kladou postavu a to je dobre, protoze jenom sympataci... Bava rozviji material z Five Dolls for an August Moon - kazdy z osklivych obyvatel zalivu ma svuj specificky duvod pro vrazdu sveho souseda, ale pro vetsinu je pripraven velmi dumysly odochd ze sveta. Kdo ale za temtito jatkami stoji? Film, ktery predbehl, ostatne jako Bava vzdycky, americkou konkurenci o dobrych deset let...Aghata Christie z toho mela jiste velkou radost, preci jen takove vyznani musi potesit.(24.5.2005)

Velmi příjemné překvapení. Sice Bavova mistrovská díla pro mne představují Maska démona a Prokletí smrti, přesto se mi povedená vyvražďovačka líbila. Nádherná hudba Stelvia Ciprianiho je pro italské filmy 60.-80.let typická, někomu však nesedne. Záběry jezera při západu slunce, hra světel a stínů, příroda, tiše vyčkávající, cosi zlověstného ve vzduchu. Příběh sám o sobě není kdovíjak originální ani příliš složitý. Vše je podřízeno kameře, hudbě a brutálnímu vraždění. Cynismus vrahů je bez hranic. Oběti jsou pouhými překážkami na cestě...kam jinam, než k penězům. Nezměrné zlo dýchá postupně z každého dalšího filmového záběru. Konec nemohl být lepší. Co jiného může být vrcholem cynismu a pohrdání životem?(7.4.2011)

Drsné giallo, ktoré sa časom pretaví do podľa mňa historicky vôbec prvého regulárneho slasheru. Je obdivuhodné, čo si Bava dovolil začiatkom 70. rokov, ktoré boli z hľadiska explicitne vyjadrovaného násilia na striebornom plátne ešte pomerne umiernené a akú kvalitnú gore nádielku dokázal už v tejto dobe divákovi bez škrupulí naservírovať. Opätovne pred týmto talianskym hororovým maestrom smekám klobúk - škoda, že sa nedožil 80. rokov, konfrontácia jeho geniálneho štýlu s trendmi tohto, z hľadiska žánru nesmierne plodného a pestrého obdobia by bola iste zaujímavá.(30.1.2012)

Geniálna záležitosť, umne kombinujúca giallo a vtedy ešte v podstate neexistujúci slasher žáner. Je to asi najkrvavejší Bavov film, v niektorých gore scénach vidno inšpiráciu pre pozdejšiu sériu Friday the 13th a mnoho iných slasherov. A to spracovanie - nádhera ! Kamera je čosi, čo sa musí vidieť, práca so svetlom, tieňom a farbami je jednoducho neprekonateľná, rovnako ako nenapodobiteľná atmosféra. Scénaristicky tu už vidno obrovský potenciál Dardana Sacchettiho a keď už si myslíte, že vás nemôže nič prekvapiť, príde bizarný koniec. Ak naozaj chcete ísť ku koreňom a hovoríte si fanúšik talianskeho horroru, tento film nesmiete minúť.(25.1.2007)

• pepua

První polovina filmu je kvalitní řezničina, natočená s až uměleckými ambicemi řekl bych, druhá polovina už je jen…řezničina. Příběh se s počtem mrtvých zpropadeně zamotává (do určité chvíle) a zároveň zpropadeně ztrácí na tahu (až do konce). A ten konec, ten konec, to bylo jak z Monty Pythonova létajícího cirkusu.(27.7.2008)

• BoredSeal

Moje hodnocení ovlivňuje obrazově mizerné americké DVD. Jedná se o takový obyč tuctový vyvražďovák s opravdu parádníma úmrtíma, ze kterých se mohl teoreticky poučit i Jason a spousta dalších vrahounů z amerických slasherů. Příběh nic extra s fajn koncem, ale aspoň vás potěší ty vraždy.(26.1.2010)

Parádní atmosféra, skvostné gore efekty, pohodová mjůzik, konec ovšem zbytečně ulítle blbej.(13.6.2011)

Dokonalý,slasher točený s láskou. Tohle se dneska již netočí,škoda.(13.10.2011)

• corpsy

Mario Bava rozhodne natočil aj zaujímavejšie kúsky ako tento síce prelomový, ale nudný a rozvláčny thriller. Talent na kvalitné brutálne scény sa mu ale v tomto prípade uprieť nedá.(15.5.2011)

Mnozí tento snímek považují za něco zcela výjimečného, ale v mých očích jde však o jeden z režisérových nejslabších kousků. I tak jde však o průměrnou podívanou, která mi určitě nezkazila náladu. Za mou nevoli může velice zmatený scénář a nepřehledný děj, kdy jsou na tom všem nejlepší asi jen samotné mordy. Celý snímek bych totiž rozdělil do dvou pytlů. Zatímco atmosféra, kvalita scénáře a herecké výkony u mě moc neobstáli, tak již zmíněné vražedné scény a hudební doprovod ano. Jako celek totiž u mě atmosféra nezapůsobila tak jak by měla, protože díky chaotickému střihu a na sebe nenavazujícím scénám, jsem v tom měl místy pěkný guláš. Sice nemůžu upřít, že se tu a tam skutečně objeví známky napětí, ale nešlo o nic tak úžasného, abych si na to za dva dny ještě vzpomněl. Asi nejvíc se mi líbil samotný začátek, kdy všechno fungovalo, tak jak mělo. Tvůrci totiž prozatím ještě stále drželi nastavenou laťku v pestrosti jednotlivých vražd a některé byly vskutku úchvatné. Dokonce si zde přijdou na své i milovníci lehčího gore. Čím víc se však film blížil ke konci, tím jsem začal být otrávenější. Černý humor mě už tak nebral, stejně jako urychlené vyvraždění zbytku postav, které tam byly mnohdy jen dopočtu. Tady to pánové celkem nezvládli. No a úplný závěr bych označil jediným slovem = TRAPNÉ. Je velká škoda, že se celý film nenesl v duchu začátku, kdy jsem do toho všeho vkládal ještě velké naděje. Bohužel zhruba od poloviny mi to přišlo zbytečně až moc překombinované a především chaotické. Nějak výrazně tomu nepomohla ani temnota, která měla zvýšit úroveň napětí, ale u mě to fungovalo tentokrát naprosto obráceně. Jsem hrozně rád, že to netrvalo ještě déle, protože bych musel jít s hodnocením ještě dolů. Hodně slabých 60%.(6.11.2011)

<< předchozí 1 2