Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Působivá rekonstrukce skutečných událostí snažící se o vyváženost, přičemž jako padouši z toho překvapivě nevycházejí sektáři, ale vládní bezpečnostní složky, které jdou do akce z pochybných důvodů a dopustí se řady těžkých přehmatů, manipulací a šikanování. Skutečnými hrdiny v konfliktu a fascinujícím vleklém vyjednávání pak nejsou velitelé obou stran, ale do značné míry bezmocné hlasy rozumu pod nimi. Herecky nejvděčnější roli vůdce sekty ustál Kitsch obsazený proti svému dosavadnímu typu hezounů, Shannon hrající hlavního vyjednavače FBI ho ale svým charizmatem kdykoliv strčí do kapsy, stejně tak Culkinovi stačí málo, aby si diváka získal. Ženské figury na téhle šachovnici pak nemají téměř žádný význam. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená minisérie popisuje kontroverzní konflikt mezi náboženskými fanatiky a FBI. Pro diváka je to příběh plný dezinformací pohledem klíčových osob na obou stranách, tedy vynikajícího Taylora Kitsche i Michaela Shannona. Trochu se tam ovšem motaly i osoby, které to tak zkomplikovaly, až se to kurevsky vymklo z ruky. Plné hodnocení mě donutil dát až závěr, který mně znechutil večer. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh neznám, ale trailer předpokládá, že ho znají všichni a vyzradí i to, jak to dopadne. To mi však nebrání v tom, abych byl pořád zvědavý na to, jak se situace vyvine a dostane se tam, kam má. Navíc se mi líbí, že je to minisérie podle skutečné události. Obsazení vysloveně láká ke sledování. Taylor Kitsch si užívá roli Davida Koreshe a podobně je to s Michaelem Shannonem a jeho FBI vyšetřovatelem. A vedlejší postavy, které si zahrají další známá seriálová jména, se také nenechají zahanbit. Je to jeden z těch seriálů, který se musí zažít celý, protože i když se v první epizodě zdá, že se tempo vleče, tak postupem času nabídne dechberoucí scény. Jako třeba první útok na Mount Carmel ve třetí epizodě nebo závěrečnou tragédii. Pro mě nejen rozšíření obzorů, ale i kvalitní televizní podívaná. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie podle skutečných událostí je dechberoucí podívaná, která se na celou situaci dívá z více úhlů. Ačkoli na straně bezpečnostních složek samozřejmě došlo k obrovským pochybením, k takové situaci by nedošlo, nebýt náboženského fanatismu. Koresh byl prostě hajzl, kterému byly životy ostatních ukradené, ale měl moc s nimi manipulovat. V tomhle ohledu je hlavní viník jednoznačný, jsem ovšem ráda, že tvůrci se snažili vykreslit všechny postavy jako chybující lidi a že nic nebylo černobílé. A klidně bych snesla i pár dílů navíc. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Zprvu celou akcí řídil úřad ATF, což je úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku a zbraní. Až později se přidala FBI společně s Národní gardou. (Patrik)
  • V seriálu je řečeno, že požáru ve Waco uniklo jen pět lidí. Ve skutečnosti jich bylo devět. (Rollo_Tomasi)
  • Ani v době vydání seriálu nejsou úplně přesvědčivé zprávy o tom, co se tehdy uvnitř hnutí odehrávalo, ale Koreshovu pozici nejspíš nikdo nezpochybňoval, jak to naopak vyplývá ze seriálu Waco vysílaného právě k pětadvacátému výročí této tragédie. (Garch)

Reklama

Reklama