Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Po dlouhé době jsem viděl horor, který měl úplně všechno, co by od hororu mohl hororový fanoušek očekávat. Není zde žádný půlhodinový uspávací úvod, nýbrž se divákům pouze nastíní situace a čtyřčlenná výprava hospodských ochlastů jede uctít památku pátého z nich (a zřejmě se při té příležitosti i ztřískat) na sever Švédska. Jelikož jsem člověk milující lesy, který už se v nich dokázal několikrát nádherně ztatit, tak jsem se nemohl nabažit už je samotného procházení nádherného lesa. Prostředí, kde se natáčelo je jednoduše parádní. Ani tentokrát se hodinu nečeká, než se někomu zatřepe v noci stan, ale velmi záhy po vstupu do lesa je nastíněné, že zde cosi není v pořádku. Trošku je škoda, že bylo podle symbolů na stromech naznačené, že zde půjde o nějaký druh čarodějnictví a magie a nebyl dán divákům prostor pro větší fantazii(alespoň na chvíli). Ani se mi nechce pomyslet, jaká všechna lesní zvířata musel Loki soustružit, že se mu podařilo vyrobit, tak roztomilé stvoření. Tvůrci přišli s velice originálním námětem, což je vždy super. Opravdu vydařená věc se skvělou atmosférou, nápadem, sympatickými postavami a dostatečnou porcí napětí. Nezlobil bych se, kdyby existovalo podobných hororů více. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

David Bruckner měl vyhráno již v okamžiku, kdy se rozhodl pro realizaci daného námětu. V rukou šikovného režiséra se zkrátka jedná o sázku na jistotu, kterou by mohl ohrozit snad jedině příšerný scénář, což rozhodně není případ Ritualu. Naopak, scénárista Joe Barton odvedl vynikající práci a hned od úvodu pečlivě vykresluje charakter jednotlivých postav, zvláště Luka. Poskytuje divákovi interesantní náhled do dynamiky přátelských vztahů v mužském kolektivu a připravuje tak Brucknerovi vhodné hororové podhoubí. Dříve či později začne Ritual evokovat asociace na Wingardovu atmosfericky bezchybnou Blair Witch, za níž však Brucknerův snímek mírně zaostává v intenzitě přítomné paranoie. Po vizuální stránce naopak Ritual boduje na plný počet. Líbí se mi design rohatého božstva a vyzdvihl bych i užití gondryovského prolínání prostoru (obchod <-> les). Jakožto zdejší hororový expert tak mohu Ritualu udělit hned čtyři silnější hvězdy. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento typ hororov je moja krvná skupina a som veľmi rád, že som sa nesklamal ani v tomto prípade. Skupinka chlapíkov, temný les, tajomná chata, blúdenie, zaujímavo urobený bubák, troška gore (škoda, že nebolo lepšie)... viac mi nebolo treba. Len škoda, že to mystérium okolo bubáka a samotného rituálu nebolo lepšie a zaujímavejšie spracované. Keby divák postupne spolu s jednotlivými dielikmi príbehovej skladačky prichádzal celej tej tajomnej veci na koreň a išlo sa do väčšej hĺbky, tak to by na atmosfére ešte pridalo. Ale aj bez toho ide o jasnú nadpriemernú záležitosť. 75/100 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(30%) Je mi líto, ale toto mě téměř vůbec nebavilo. Potenciál a spoustu prostředků to mělo, aby z toho vylezl solidní film, jenže já se skoro po celý čas sledování tohoto filmu strašně nudil. Ještě tak ta první půle filmu je nadějná, krásné záběry přírody, zručná kamera apod. I herecké výkony jsou vcelku přijatelné a uvěřitelné. Jenže problém je s nápady, scénářem a dějem – nic z toho nemělo žádnou šťávu. Samotné finále šlo už úplně mimo mě. Připomnělo mi to finále Čarodějnici z r.2015. I když vzdáleně, ale přesto. Zvažoval jsem dokonce, že tomuto udělím jen 1*, ale díky zručné technické stránce a nadějné ½ polovině snímku udílím velmi slabou 2* z milosti. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Premisa je jednoduchá. Parta kámošů se ve švédských lesích potká s tamním Zlem. Nicméně atmosféra lesů je jak nádherná, tak hutná a temná a dělá vlastně 80% filmu, což ale není na škodu. Herci mi sedli do jednoho a když se původce všech nesnází objevil v celé své kráse, tak jsem si potěšeně mlaskal. Podle mě je to jedna z nejoriginálnějších a nejlepších potvor za poslední roky. Objevila se i nějaká ta krev a něco vnitřností, takže i přes několik málo hluchých míst jsem víc než spokojen. 80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září na filmovém festivalu v Torontu v Kanadě. (ČSFD)
  • Túra sa odohráva niekedy v lete a podľa mapy sa turisti nachádzajú v národnom parku Sarek, ktorý je na severe Švédska. V tomto ročnom období tam slnko nezapadá, preto tam počas leta nikdy nemôže byť úplná tma. (beso74)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno