Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dřív než jsem se pustil do tohoto britského kousku, přečetl jsem si pár komentářů a popravdě jsem byl dost na vážkách, zda se do něj mám vůbec pustit. V některých z nich se totiž tento film dost přirovnával k Záhadě Blair Witch a tu já věru nemám rád – co, přímo jí nesnáším. Po zhlédnutí však musím říct, že bych svou ignorací udělal docela velkou chybu, protože s The Blair Witch Project to nemá absolutně nic společného a daní jedinci by se měli nechat vyšetřit. Nejedná se o found footage, není tam žádná čarodějnice a už vůbec to nemá tak stupidní děj. Naopak severské (skandinávské) země mám rád, všechny jsem navštívil a navždy budu zcela okouzlen jejich nádhernou přírodou a dost jsem toho načetl i o jejich mytologii. Smůlou však je, že kvůli nízkému rozpočtu se film natáčel v Rumunsku, což mě dost zklamalo. I tak byla ale zvolená lokace (příroda) docela pěkná. Samotný úvod a smrt jednoho z přátel mně sice zrovna moc neokouzlili, ale jakmile jsme se přesunuli do volné přírody, pohodlně jsem se usadil a užíval si opravdu vydařený filmeček. Vstoupením na lesní zkratku se objevila i opravdu vydařená atmosféra, která nás neopustila téměř až do úplného konce. Panika, beznaděj, strach z neznámého – to vše se vyvedlo na jedničku, nechybělo několik opravdu působivých scén (mrtvola Elka, praskání větviček, mihnutí „čehosi“ mezi stromy) – to vše mělo pořádně rozproudit divákovu fantazii a já si myslím, že v tomto případě odvedli tvůrci opravdu dobrou práci. A ačkoliv mi žádná z postav nějak závratně nepřirostla k srdci, hodně jsem se těšil na jejich postupnou eliminaci. To že ještě pořád neukázali ono mytologického „Jötunna“ (Lokiho levobočka) to mi vůbec nevadilo, ale dost jsem byl zklamaný, když jsem byl ochuzen o jejich zamordování. Přece jenom naaranžované mrtvoly ve větvích stromů – nejsou žádná hitparáda. Na konci filmu si však David Bruckner řekl, že už uzrál čas ukázat svou „příšeru“ v plné kráse a to byla asi velká chyba. I já totiž patřím k těm, kteří z tohoto monstra zrovna moc nadšení nebyli. Nebyl jsem vyloženě zhnusen, ale myslím si, že finále se moc nepovedlo. Očekával jsem něco zcela odlišného. I tak ale 2/3 příběhu jsou vážně dobrou podívanou, která si zaslouží lehce nadprůměrné hodnocení. 60% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Má to skvelo nasnímané lesy, drevené oltáre, runy, idoly a úžasné monštrum, ale postavy sú mizerne napísané, tie akože hlboké motivácie (a snové pasáže) sú smiešne a hrdinovia sa správajú ako banda retardov, že prvá polhodina je pre ich nelogické správanie až neznesiteľná. Ale na druhej strane okultných pohanských hororov nikdy nie je dosť a The Ritual je solídny zástupca žánru. ()

Reklama

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Výborná první třetina nastaví laťku hodně vysoko – perfektně nasnímaný chladný les, sympaticky sžitá parta postav a také třeba existence i jiného tématu než obvyklého „všichni tu umřeme!“. I proto je druhá třetina trochu zklamáním. Postavy své chování hodně uzpůsobují scénáři, který nás potřebuju zatáhnout hloubš a hloubš do lesa, zmíněné téma se vytahuje na povrch rychle, a tím pádem uměle a chvíli to skoro vypadá, že tvůrci nevědí, co s navařeným koktejlem s výtažky z Blair Witch, Predátora a Wicker Mana. Na rozdíl od většiny ostatních komentujících jsem uvítal závěr, který se konečně nějakému stylu, navíc dosti nečekanému s ohledem k předchozímu směřování filmu, upsal a držel se jej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento typ hororov je moja krvná skupina a som veľmi rád, že som sa nesklamal ani v tomto prípade. Skupinka chlapíkov, temný les, tajomná chata, blúdenie, zaujímavo urobený bubák, troška gore (škoda, že nebolo lepšie)... viac mi nebolo treba. Len škoda, že to mystérium okolo bubáka a samotného rituálu nebolo lepšie a zaujímavejšie spracované. Keby divák postupne spolu s jednotlivými dielikmi príbehovej skladačky prichádzal celej tej tajomnej veci na koreň a išlo sa do väčšej hĺbky, tak to by na atmosfére ešte pridalo. Ale aj bez toho ide o jasnú nadpriemernú záležitosť. 75/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velice slušný horor, který první polovinu příjemně napíná a děsí atmosférou lesa a neznámého monstra a i když se v poslední třetině přepne do akčnějšího tónu, pořád si drží napětí a překvapí originálním a výborně udělaným monstrem. Film je tak na 3*, ale kvalitních monster hororů je tak málo, že tu jednu přidám a s radostí ho doporučím. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Príbeh je síce situovaný do švédskych lesov, film sa však v skutočnosti nakrúcal v Rumunsku. (Karamanlis)
  • Pôvodne bol pre reklamu na film vybratý slogan "Radšej mali ísť do Vegas." Po masakre, ktorá sa tam odohrala 1.10.2017 sa však slogan zmenil na "Radšej mali ísť na Ibizu." (beso74)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září na filmovém festivalu v Torontu v Kanadě. (ČSFD)

Reklama

Reklama