Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 1

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (237)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Strategické cíle v Norsku skupina sabotérů nezničila.  Přesto se přeživší dvanáctý muž z celé družiny vydává na neuvěřitelnou a strastiplnou cestu do neutrálního Švédska, protože jinak by dle jeho vlastních slov bylo všechno zbytečné. Všechno co a proč nebylo možné se prostě  schovat?  Manuál jak se stát symbolem odporu vůči zlovůli, jsem tedy trochu nepochopil, ale to je tak vždycky, když se snažím přijít na něco, čemu moc nerozumím.  Fantastická cesta Jana Baalsruda, srovnatelná s tou páně Gumpa, který se stal při svém přeběhu Ameriky našíř symbolem úplně všeho,  tak sice kapku postrádala  smysl, ale já opravdu nemám midichloriany hrdinů a se strachem si stříhám i nehty, natož pak prsty.   Nicméně potřebu hrdinů ani jejich existenci nijak nezpochybňuji celá tahle vyprávěnka funguje jako dobrodružný film vcelku bezvadně, byť se místy docela táhne. Sob v závěru pak dodal přesně ten pohádkový přívlastek, jaký si podobný patetický hrdinský epos zaslouží. Akorát tak na tři prsty... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Den 12. mann ma ani nemohol sklamať, kombinácia tématiky, kedy nezlomný jedinec čelí drsnej prírode, obdobia vojny a s tým súvisiacich problémov a navyše to všetko v severskom prevedení a presne tak to aj dopadlo, výborne. Tu som už od samotného začiatku vedel, že ma to bude veľmi baviť, prekvapilo ma, že aj pri tejto výrazne nadpriemernej dĺžke tu vôbec netreba na nič čakať, hlavný hrdina po chvíli zostáva sám, čelí nespočtu problémom a tak je divák rovno vtiahnutý do deja. Film sa vôbec nevenuje žiadnym odbočkám a dokonca vlastne ani výraznejším flashbackom, práve naopak, neustále sa drží len jednej línie, tej hlavnej a tá je zvládnutá výborne. Film ani na chvíľu neupadne do stereotypu, hlavná hrdina behom svojho putovania prejde veľkú vzdialenosť, musí čeliť množstvu problémov, ktoré mu robí príroda a samozrejme aj nemci na čele s vytrvalým dôstojníkom, ktorý sa nikdy nevzdá a chce ho dostať za každú cenu a tak mi to po celý čas prišlo nadmieru atraktívne, pestré a napínavé, že by som tu nemenil snáď vôbec nič, každú chvíľu sa objaví nejaká vydarená situácia a veľmi sa mi páči, keď sa človek nikdy nevzdá a bojuje o prežitie a tohto som si tu užil do sýtosti a až na pár situácií aj v uveriteľnej podobe. Film podporia aj postavy, hlavný hrdina je perfektný, neustále som sa o neho obával a fandil mu, ale nejde len o postavu, ale aj samotný herec, ktorý to zahral skvelo a nechýba mu charizma. K tomu Jonathan Rhys Meyers ako nemecký dôstojník a dostatok sympatických vedľajších postáv, hlavne spomedzi tých, ktorí hlavnému hrdinovi pomáhajú. Kvalitných dobrodružných scén je tiež plno, príroda tu dáva zabrať a napríklad taký útok lietadla v kombinácii s lavínou sa teda mimoriadne vydaril. Režijne tu nemám absolútne žiadnych výhrad, skvelo natočené, nádherné prostredie, tu sa dá len chváliť. Takže filmu nedávam plno hodnotenie len preto, lebo som pri ňom nepociťoval až také nadšenie, aké bežne pri tých najlepších filmoch mávam, ale inak ma nenapadá vôbec nič, čo by som tu mohol vytknúť, prvotriedne zvládnutá žánrovka. 80% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Norská Survival pecka z druhé světové války! Válka byla krutá, drsná a nepříjemná, ale měla jedno pozitivum- Alespoň vzniklo nespočet kvalitních filmů a dech beroucích příběhů a tenhle je jedním z nich. 12 Norských sabotérů je chyceno gestapem, ale jednomu z nich se naštěstí podaří uniknout a to se nelíbí hlavnímu Náckovi Meyersovi, který je proslulý tím, že mu nikdo nikdy neutekl a udělá cokoliv, aby jej našel. Klobouk dolů před hlavním hrdinou Janem Balsrudem, co vše dokázal přežít je až neuvěřitelné a poklona všem místním lidem, kteří mu pomohli i za cenu, že jim hrozila smrt. Film je perfektně natočený, skvěle vygradovaný, napínavý od začátku do konce podpořen vynikajícími hereckými výkony jak hlavní hrdina tak hlavní záporák Meyers, který hraje nácka na podobně solidní úrovni jako Christoph Waltz v Hanebných Panchartech a není nouze i o akci či nervydrásající scény. Pro mne Revenant číslo dva, akorát místo Westernu, zde máme Druhou Světovou. 85% ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Místy neskutečně syrové, psychicky náročné a strhující, místy se poněkud vlekoucí a zbytečně roztahané. Jan Baalsrud byl určitě hrdina a co dokázal přežít je vyloženě neskutečná touha po životě, já bych chcípnul dva metry od pláže při prvním kontaktu s ledovým Fjordem, na druhou stránku bez všech těch zarputilých lidí by neměl sebemenší šanci, takže bych řekl, že největší hrdinové byly ti lidé, kteří riskovali životy celých svých rodin aby Janovi pomohli, bez nich by neexistoval žádný hrdina, žádný příběh a ani tenhle film. Jinak co se týče filmu je to precizní filmařská práce se svým všudy, jen škoda, že i při tak dlouhé stopáži se nedostalo tolik potřebného prostoru pro Kurta Staga, kterého famózním, ale opakuji naprosto famózním způsobem zahrál Jonathan Rhys Meyers. Z jeho výkonu jsem šel do kolen. Zwart natočil za celou kariéru dva hodně dobré filmy a zbytek sraček, po tomhle výkonu si může udělat velkou čáru nad krbem. Už jen ta precizní práce s tím, že Norové mluví norsky, Angličané anglicky a Němci německy....každý rádoby Hollywoodský velkofilmař by si měl vyndat hlavu z prdele a podívat se, jak že se to točí autentický film podle skutečné události. Bohužel přehnaná stopáž, nevyužitý potenciál nacistického lovce a neskutečná úprava pravdy (Baalsrud se nikdy se Stagem nesetkal, po přepravě do Švedska byl 7 měsíců ve špitále a rozhodně po dvou měsících netlapkal mezi rekruty a opravdu vážně pochybuji, že se roztomilé zvířátko otočilo na prdeli a vrátilo se pro Jana zpátky....což je opravdu citelný kaz na jinak uvěřitelném filmu atd.) mi nedovolí vpálit víc jak lepších 70%. Od Hollywoodských filmů se to liší hlavně srdcem a napravuje to neduhy amerických filmařů, na druhou stránku bohužel Zwart citelně chybuje ve výše zmíněných věcech.80%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Wau!! Toto bola bomba! Naposledy som takto žasol pri severskom Under Sandet. Medzitým som videl zopár vojnových filmov, ale ani jeden nebol tak intenzívny, ani jeden ma nedokázal naplno pohltiť. Mám veľmi rád i dobrodružné filmy, preto som bol z filmu úplne mimo, pretože sa navzájom previazali dva moje najobľúbenejšie žánre. Ak by potencionálny divák nevedel , kam si film zaradiť, tak film pripomenie hlavne Biele peklo alebo Útek zo Síbíri. Niekto neveriacky krúti hlavou, čo všetko dokázal hlavný hrdina prežiť, ale treba si uvedomiť, že ak ide človeku o holý život, dokáže neuveriteľné veci. Tak je to aj s tou scénou v ľadovej vode, kde väzňom hlavný záporák, inak výborný J.R. Meyers, meria čas. S vedomím istej smrti by každý z nich vydržal vo vode o dosť viac...Je tu mnoho výborných scén, poteší i dosť hororová atmosféra v "hoteli Savoy", ale výborná správa je, že film klape naplno aj v scénach v ktorých sa nič mimoriadne nedeje. Má to tempo, atmosféru, výborné herecké výkony i krásne severské a horské lokácie. Veľký priestor dostáva i nemecká strana a to je dobrá správa, pretože tým pádom má hon na tohto človeka omnoho silnejší náboj. Režisér H. Zwart zatiaľ nič mimoriadne nenatočil, ale toto mu fakt vyšlo. Skvelý film, akých nikdy nebude dosť. 100% čistých jak čerstvý severský sneh... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se v Lyngen, Målselv a Sommarøy v oblasti Troms v Norsku, v hlavním městě Oslo a v Edinburghu ve Skotsku. (Punisher)
  • Ako skladateľ bol kontaktovaný aj James Horner, krátko na to však zomrel pri leteckom nešťastí. (Astonko)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno