Reklama

Reklama

Od světové války k té studené

(TV film)
  • Česko 1945–1953: Cesta ke studené válce (více)

Obsahy(1)

Na začátku Jaltské konference 4. února 1945 vládla mezi třemi velmocemi optimistická nálada: vítězství bylo na dosah ruky a zdálo se, že dohoda, které dosáhly, zaručí vybojované hodnoty. Po pár měsících však z dohody nezbylo nic než nesmiřitelné rozdíly. Spojenci, kteří stáli ve válce při sobě, měli najednou rozdílné priority a v době míru se z nich stali protivníci. Jak lze vysvětlit tak rychlé selhání skutečného úsilí, které bylo patrné při podpisu dohody? Jak došlo k posunu od Jaltské konference v roce 1945, která hledala trvalý mír, k událostem, jež nakonec vyústily ve studenou válku? Tyto dva díly se pomocí archivních záběrů, fotografií, původní korespondence a jedinečných svědectví vrací zpět do tohoto zásadního období naší historie. Zcela se ponoříte do poválečných let a vznikajícího nového světového pořádku. (Viasat)

(více)

Recenze (6)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Druha svetová je pre mňa téma, ktorú mám celkom dobre naštudovanú, a ktorá ma mimoriadne zaujíma, obzvlášť po vojenskej stránke. No politická stránka je niečo v čom moc zbehlý nie som a nemal som prehlad o čo všetko po vojne išlo. No tento dokument - Cesta ke studené válce - je skutočne pútavý, zrozumiteľný, obohatený o dobove zábery a nebojím sa tvrdiť, že s časti aj napínavý. Nejedná sa iba o dokument, v ktorom sa súperi len o atómove bomby, ale predovšetkým o moc nad Európou. Najskôr medzi trojkou najvyšších (Stalin, Roosevelt, Churchill) a v druhom diely medzi dvomi veľkými národmi (USSR - USA). Odporúčam každému koho fascinuje toto obdobie. 90% - 5* ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Další zajímavý dokument vykreslující především poválečné rozložení sil ve světě, které se významně ustanovilo na Jaltské konferenci, které je věnována podstatná část dokumentu, a cestu k nové "válce" mezi západem a východem. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Studená válka je dalším z velkých témat francouzského dokumentárního filmu. Nejzajímavější jsu francouzské průhledy amerického prostředí na východ Evropy. Je v nich mnoho objevných a inspirujících momentů. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama