Reklama

Reklama

Vrahův polibek

  • Česko Polibek vraha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Davy Gordon je boxérsky šampión, v tejto chvíli sa mu však práve nedarí. Po prehratom zápase sa rozhodne prijať ponuku svojho strýka a stráviť pár dní voľna na farme, ďaleko od hluku a zhonu mesta. Náhodne spoznáva Gloriu, ktorá pracuje v tančiarni pre gangstra Rapalla. Davy Gloriu ochráni pred ďalším z Rapallových návrhov a tak si získa sympatie mladej ženy. Davy s Gloriou sa do seba zamilujú, chystajú sa vziať a odísť na strýkovu farmu. Tesne pred odchodom si Davy ešte potrebuje vyzdvihnúť peniaze od svojho manažéra Alberta a dohodne si s ním stretnutie. Náhoda však kruto zasiahne do života všetkých postáv. Rapallo nezabudol na úrážku, ktorú mu uštedril mladý boxer a chystá pomstu. Pošle svojich zabijakov, aby Davyho zmlátili, tí si ho však pomýlia s Albertom, ktorý zakrátko zraneniam podľahne. Keď sa Davy dozvie o Albertovej smrti, vydá sa hľadať Rapalla. Sokovia sa nakoniec stretnú v opustenej továrni na figuríny... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (121)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Vím, že to srovnání není úplně na místě, ale v žánru krimi mě tento, byť kratičký, snímek bavil více než ve stejný den viděné a ve stejný rok točené "To Catch a Thief" od Hitchcocka. Přitom je pozoruhodné, že tento snímek je v podstatě nezávislý a část financí na něj musel můj další velký oblíbenec Stanley Kubrick získat přes svého strýce, který mu půjčil čtyřicet tisíc dolarů. Ani mi nevadila ta úvodní, byť trochu delší, expozice do příběhu. Kubrick zde snad ojediněle (respektive často to u něj nevidím) využívá flashbackového vyprávění, které překvapivě je celkem srozumitelné a Stanleyho pojetí tohoto prvku se mi dokonce líbí na hony více, než třeba u Tarantina. Co také touto kriminálku s nádechem noiru dělá skvělou, je neskutečná hutná atmosféra (hlavně v druhé půli). Závěrečný souboj sice může vyznít z dnešního pohledu úsměvně, ale dle mě je rozhodně součástí poetiky filmu. Pět hvězd rozhodně nedávám proto, že to je Kubrickův film, ale proto, že tento snímek patří rozhodně ke špičce amerického nezávislého filmu a že Kubrick dokazuje, že i s průměrnými hereckými výkony a za babku jde natočit skvělý film. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Je to spíš taková hra na noir, než že by to byl skutečný nefalšovaný film-noir. Není tam ten pravý fatalismus, naprosto chybí hláškování hlavního hrdiny a z některých Kubrickem použitých formálních prvků doslova křičí, že je použil jenom proto, že je to podle obecných norem "noirové". Ono se není co divit, v roce 1955 už měl tento žánr svá vrcholná léta dávno za sebou a Kubrick tak tvořil jenom jakýsi pastiš. Navíc samotné postavy kolem diváka jenom jaksi proletí, za tak krátkou stopáž je vůbec nepozná a nesžije se s nimi. Navíc ty ničím neopodstatněné flashbacky - jako třeba dlouhé vyprávění jakési rodinné minulosti hrdinky s obrazovým doprovodem tančící baletky. Nevím, v průběhu celého filmu jsem si říkal, jak to výborně natočené, ale jako celek to prostě nefunguje a nic to ve mě nezanechalo. Kubrick však občas vykouzlí opravdu nádherné a invenční záběry, je tam skvělá jazzová hudba a blonďatá femme fatale Irene Kane taky určitě stojí za povšimnutí. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Kratší formální rozcvička před The Killing, kde už se výrazně projevuje Stanleyho talent pro správnou kompozici scén i celého příběhu - ten bohužel není kdovíjaký a navzdory optimálně zvolené stopáži mu v prvních dvou třetinách schází očekávaný noirovský akcent a náboj, ale geniální tvůrce naštěstí zkouší neotřelé kamerové fígle a většinu záběrů inscenuje tak, že je zkrátka zábavné se na ně dívat. A posledních dvacet minut už je hotová žánrová paráda, byť podobně pozitivně laděný závěr není zrovna to, proč jsem si klasické filmy-noir tak zamiloval... Lepší 3* ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně krátké, ale také velmi strohé a primitivní. Od Stanleyho bych čekal trochu více zajímavých záběrů a technické brilantnosti, ale nevadí. Jde spíše o takovou noir hříčku připomínající AH... Několik zajímavě vymyšlených a natočených scén však nestačí a Killing tak zůstává nedostižen. Na hraně mezi 3 a 4 volím raději silné 3, protože celý film je až moc "bez vlivu" na diváka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Rezie a kamera vynikajici, u toho bych ale skoncil. Dej bych i se stopazi rozvinul. Pridal bych i vice zloduchu, na chlapka, ktery se v TV stane malem sampionem, mu dali pekne zabrat. Manazer ( zvyknuty z prostredi boxu ) mohl take pusobit pri napadeni mene ustrasenym dojmem. Herecke vykony nijak presvedcive. Z osmi filmu, co jsem od Kubricka zatim videl je druhym nejhorsim. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o poslední film Stanleyho Kubricka, ke kterému napsal Kubrick originální scénář, tzn. že se nejedná o adaptaci románu či povídky. (gogos)
  • Spoločnosť United Artists, ako aj cenzori, mali výhrady k nahote figurín, ktoré sa objavili v závere filmu. (beso74)
  • Stanley Kubrick natáčel v ulicích New Yorku (včetně Wall Street) bez povolení, které už v té době bylo nutné. (raffspIn)

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama