Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Od začátku ulítlé, osobité, prostě "své". Kusturicův rukopis se naprosto nezapře (pro znalce jeho dalších snímků). Tolik originálních drobností, ztřeštěností a bláznivých charakterů na jednom místě jen tak nepotkáte. Film se také mohl jmenovat "Prase požírající trabant" nebo "Permanentně zfetovaný mafián snažící se provdat svojí liliputánskou sestru". Téměř každá postava tu má chrup v dezolátním stavu, vzezření primitivního, sto let nemytého strejce (tetky) z té nejzapadlejší vísky, ze všeho na vás dýchá retro 60. a 70. let, když vtom do vás začnou bušit techno decibely "já sem pitbull... teriér" :-) či "Where do you go" od No Mercy. Vše se odehrává v blízkosti Dunaje a řeka zde hraje důležitou roli, starší se snaží provdat své vnuky , rozpustilý mafián svojí sestru... Jenže je to moc dlouhé, těch pomatených blbostí je později už moc a film se trochu vleče. Není to normální film, ale naprosto doporučuju - zvlášť těm, kteří považují filmy a "hrdiny" typu Borat za neodolatelné... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Čierna mačka, biely kocúr" asi nie je najlepší film srbského režiséra Emira Kusturicu, ale na song Pittbul terrier dozaista nikdy nezabudnem. To je absolútna pecka. „Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, žaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. Ja sam pitbull terrier! Ja sam mala pitbull terrier! Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, žaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. U licu vošten u duši pošten! Pitbull!!! Ja grizem, žderem, režim, derem, njušim, stenjem, jedem, serem. Ja lajem, smaram, sisam, karam, u licu vošten u duši pošten. Ja sam pitbull terrier!“ **** ()

Reklama

kalap 

všechny recenze uživatele

Hneď začiatkom sa ospravedlňujem , že budem vulgárny , ale okolnosti k tomu to vyžadujú.Včera , ked som prišiel domov mal som absolutne pojebanú náladu a tak som si dal túto filmovú infúziu a po dvoch hodinách ma táto infuzia dala celkom dokopy. Pred štyrmi rokmi som sa zoznámil nie , ako filmár s Emirom Kusturicom a vidiac jeho omšelý a tupý výraz v tvári som sa rozosmial a jemu nechápavému som vysvetlil , že si neviem predstaviť , ako on mohol urobiť tento film. Rozosmial sa aj on a povedal , že jedného dňa mal absolutne pojebanú náladu a tak sa rozhodol urobiť poriadnu filmovu chujovinu. Ospravedlňujem sa ešte raz za autentičnosť mám Vás všetkých rád aj ked nie každého rovnako. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit, protože k plnému docenění tohoto atipického dílka je asi třeba alespoň částečně porozumět životním postojům a zvláštnímu myšlení hrdého cikánského národa. A jak jsem tak film sledoval a zoufale se snažil orientovat ve zběsilém střihu a svérázných dialozích, čím dál více mi docházelo, že já pro jejich náturu asi nikdy mít pochopení nebudu. Zajímavý námět, fajn herci a skutečně výborný hudební doprovod, ale jestli chtěl Emir Kusturica touto groteskou něco určitého naznačit, k mým uším a očím to bohužel nedospělo. 60% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Taký cigánsky film. Opäť veľa kusturicovských motívov ako lietajúci svadobný závoj nevesty, svadba, chodiaca krabica, v ktorej je človek, dokonca tu aj pník, aj keď je sranda, že zrovna dutý, do ktorého sa nevesta zmestila. Sú tu hlúposti ako výbuchy granátov a následné začiernenie postáv, zabudnutá črievička a následné náhodné zastavenie nákladiaka pred ňou a nájdenie jej a následne aj nevesty v pníku, veľa obrovských ľadov, ktoré nechápem odkiaľ brali a následné prebudenie po dňoch a tak rapídnom ochladzovaní starých cigáňov, o ktorých si mysleli, že zomreli. Srandy ako mačka a kocúr ako svedkovia, pád do hovien, starý cigáň na aute pripomínajúcom prvé fordove modely a jeho presný výstrel do ruky a slabá streľba iných cigáňov z blízka. Vysoký ženích s klobúkom alá Clint Eastwood a nízka nevesta. Film ma však v prvej časti veľmi nudil a preto si myslím, že z niektorých hovien ho nemožno vytiahnuť tak ľahko a v druhej polovici ma tak zabával, že som mal chuť tancovať a strieľať z pištole. Hudba bola skvelá, len škoda tej prvej polovice, lebo opis bohatých cigáňov a ich životného štýlu bol skvelý a nostalgicky na mňa zapôsobil dres jedného cigáňa a tiež pieseň v tej limuzíne. Nadávky však aspoň raz mohol Kusturica vynechať, aspoň v tejto komédii, inak celkom v pohode film. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Romové, kteří ve snímku hráli, byli do filmu vybráni z okolí města Skopje. (PavelSm)
  • Po komerčnom neúspechu Arizona Dream (1993) a protichodných recenziách na Underground (1995) Kusturica oznámil svoj odchod z filmovej tvorby, len čo mal 41 rokov. Čoskoro zmenil názor a začal pracovať na dokumente o cigánskej hudbe, predbežne nazvanom "Musika Akrobatika", ktorý sa postupne pretavil do tohto filmu. (MTManiak)

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama