Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Mario vypráví příběh zakázané lásky mezi dvěma hráči, přičemž poukazuje na to, jaký tlak je vyvíjen na fotbalisty a jejich spolupracovníky, aby se přizpůsobili přísné kultuře tohoto odvětví. Když Leon vstoupí do Mariova fotbalového klubu, okamžitě se mezi nimi vyostří napětí. Oba hráči jsou talentovaní, ctižádostiví a připravení bojovat za své přední místo v týmu. Poté, co se oba nastěhují do jednoho bytu, soutěživé napětí přeroste v sexuální. Zatímco jejich vztah nabírá na intenzitě, z Maria a Leona se stává nerozlučná dvojice, přestože se Mario zoufale snaží jejich lásku před ostatními spoluhráči skrývat. Jakmile však začnou o jejich vztahu kolovat zvěsti, oba chlapci si budou muset vybrat – buď kariéru, nebo jeden druhého. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (17)

katakomb 

všechny recenze uživatele

Nevětší radost jsem měl z toho, že film neskončil happyendem a nezvrtlo se to v sentimentální a tuctovej film. Naopak, otázku coming outu v profesionálním sportu tenhle snímek podal naprosto přesvědčivě a nestrojeně, navíc v kombinaci s naprosto bizarní "švýcarštinou". Stejně jako jsem byl před časem nadšenej s Freier Fallu, tak i z tohohle filmu mám fakt dobrej pocit, že rozhodně nešlo o ztrátu času u průměrného a nenápaditého gay klišé příběhu. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že skvělá práce. Výběr herců se povedl, všichni byli přirození, žádné karikatury. Taky jsem rád, že scénář nezacházel do "oblíbených" klišé a nedal prostor zbytečným emocím, protože to je to poslední, co od takového filmu čekám. Na druhou stranu bych čekal v určitých momentech rozvinutější dialogy. Zajímavý je pohled i z jiných stran na danou problematiku. Nejvíc ovšem oceňuji poukázání na příliš ambiciozního otce, který prakticky synovi nastavil životní dráhu, se kterou už teď sám není schopen nic udělat (ač konec není uzavřený). Budiž to příkladem pro podobné rodiče. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Do okamžiku, než se jejich vztah provalí, jde o tuctovou podívanou plnou žánrových klišé. Pak se ale příběh začne odvíjet jinak. 1) Spoiler. Základní ponaučení vidím v otevřeném poukázání na skutečnost, že i v tak opěvovaných liberálních společnostech, jakými jsou Německo nebo Švýcarsko, kde tolerance kvete bohatými plody a práva menšin jsou ochraňována mnohými pro nás někdy ještě nepředstavitelnými zákony a předpisy, že tedy v podobných společnostech i tak doutná averze vůči gayům v takové míře, že jim ve specifických případech může znemožnit i výkon povolání._____ 2) 58letý spoluscenárista a režisér, otevřený gay Marcel Gisler k tomu říká: Football is the most popular sport globally seen, and it’s a product, and you have to sell it in societies where politics are hostile to homosexuals. And you see the next Royal Championship will be in Qatar where homosexuality is punished by law. They are persecuted. And also, a player is a product. So a player wants to be sold in a country where homosexuals are not accepted. So he will think very long before he comes out. I think the main issue is economic. It’s difficult to be openly gay in these sports._____ 3) V hlavních rolích vystupují 25letý přitažlivý Max Hubacher (blonďatý Mario) s putinovskou tváří i chováním a 23letý rovněž přitažlivý Aaron Altaras (Leon z Hannoveru). Oba herci jsou, zdá se, heterosexuální. Hubacher získal za roli Švýcarskou filmovou cenu za rok 2018, lokální obdobu Oskara._____ 4) Pobavilo mě, že jsem Švýcarům nerozuměl téměř ani slovo, když se bavili mezi sebou. Holt Schwizerdütsch. ()

doff 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky shrnul své postřehy k filmu uživatel Disk. Doplnil bych, že rozhodně stojí za zmínku i vztah hlavního hrdiny Maria se svou kamarádkou z dětství Jenny. Silný moment je i scéna v kuchyni, Mariův nechtěný coming out a reakce otce a matky na něj. City ústřední dvojici věřím, oslovují mne city, pocity a stavy hlavního představitele Maria (Max Hubacher) a rozumím i Leonovi (Aaron Altaras). Láska nebo fotbal? Fotbal nebo šťastný upřímný život? A když se rozhodnete pro fotbal, jak dlouho může člověk tuto nesvobodu (nemoct žít svůj vlastní život) vydržet? Nesoustředěnost, nespavost, tlak na hrudi, léky… Jak dlouho s tímhle vším můžete být špičkový fotbalista? Jak dlouho s tím můžete vůbec žít? ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo strašně hloupě a zvažoval jsem, jestli to vůbec dokoukat, ale celkem brzo se to zlomilo v citlivý drama, který mě chytlo. A to fotbal vůbec nemám rád. Mario je ale bez ohledu na fotbalové prostředí civilní a citlivý film, který bez přehrávání a zbytečných klišé vypráví příběh o homofobii, tlaku prostředí a volbě, do které by nikdo neměl být nucen. Moc příjemné překvapení. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Vo Francúzsku vyšiel film na DVD mesiac pred uvedením do kín. (dwdb)

Reklama

Reklama