Reklama

Reklama

V roce 1963, v době studené války a závodů v dobývání kosmu mezi SSSR a USA, plánují Rusové výstup kosmonautů do vesmíru z lodi Voschod -2. První prototyp, bezpilotní družice, bude určen k testování. Start Voschodu je určen na rok 1967. Američané však oznámí, že také chystají výstup do vesmíru. Generalita se rozhodne vyslat loď s kosmonauty již v roce 1965, aby si SSSR zajistil světové prvenství. Pro let jsou vybráni dva zkušení piloti, Alexej Leonov a Pavel Beljajev. Konstrukční kancelář Sergeje Koroljova urychlí práce. Bezpilotní družice je vynesena na orbitu, kde simuluje pokusný výstup, ale nakonec se družice na oběžné dráze rozpadne. Konstruktér Koroljov nechce riskovat životy kosmonautů, ale vedení SSSR trvá na svém. Voschod-2 není doveden k dokonalosti. Skafandry jsou podle pilotů neohebné, ale oba jsou ochotni pro vlast riskovat. 18. března 1965 vesmírná loď s Leonovem a Beljajevem na palubě odstartuje z Bajkonuru. Let je normální a Voschod-2 dosáhne orbity. Leonov upoutaný lanem vstoupí přes vzduchovou komoru do vesmíru a vznáší se opojně ve volném prostoru. Zanedlouho mu stoupne tlak, puls i teplota a nemůže se vrátit k modulu. Beljajev s ní ztratí spojení. V letovém středisku se autority dohadují, co dál. Generál Nikolaj Kamanin je proto, aby se vzduchová komora odstřelila, i když v tom případě Leonov zahyne ve volném prostoru. Leonovi se mezitím podaří zachytit modulu. Nafoukl se mu skafandr a nemůže ohýbat ruce, nohy a prsty. Dostane se do komory hlavou napřed. Poklop do vesmíru se však nedovře a Leonov vyvine velké úsilí, aby ho zavřel. Když ho Beljajev přitáhne do kabiny, Leonov omdlí. Beljajev ho resuscituje. Ze Země jim blahopřejí nejvyšší představitelé SSSR. Chystá se návrat na Zemi a je odstřelena komora, což otočí modul o dvacet stupňů. Podle přístrojů je v kabině dvakrát vyšší tlak, systém tam totiž pumpuje čistý kyslík, protože v plášti modulu vznikla mikrotrhlina. Jedna jediná jiskra a kosmonauti by mohli uhořet. Hrozí jim otrava kyslíkem a začínají se u nich projevovat zrakové halucinace. Musejí rozříznout potah kabiny a odpojit kompenzační čidlo. To se jim podaří, ale oba upadnou do bezvědomí... (TV Prima)

(více)

Recenze (143)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Rusáci poslední dobou umí. Pravdou zůstává. že jejich dějiny jsou na technické invence bohatší, nežli pan poslanec Benda z poslaneckých náhrad za 24 let v PS ČR. Kamera a výprava na špičkové úrovni. Skoro to vypadá, že se ruská kinematografie vrací do sovětské éry, kdy bodovala po celém světě i přes skutečnost, že gulagy byly plné nepřátel režimu. 85% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Excelentní ... po všech stánkách. Digitální triky na nejvyšší úrovni dokonale rámují čas "первых", zasazený do dobových reálií a dobové atmosféry. Vyprávění postupně graduje - a dokáže udržet napětí takřka do poslední minuty, když vzdává hold těm, jejichž cesta byla ve skutečnosti opravdovou dobrodružnou výpravou ... velice odvážnou až hazardérskou - za podmínek, které nedávaly ... a s ohledem na tehdejší technologické možnosti ani NEMOHLY dávat až tak velkou naději na návrat. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Filmová rekonstrukce letu Voschod z roku 1965 , který byl fascinující tím, že se Rusové za každou cenu snažili předběhnout Američany ve výstupu do volného vesmíru, že tento let byl hodně velkou loterií, včetně přistání posádky zpět na zemi kdesi na Sibiři 2000km od plánovaného místa. Jeden z nejlepších ruských filmů, které jsem potkal za posledních let. Nabízí se srovnání s Hanksovým Apollo 13 (1995) , kde se řešili taky věci jako ruční řízení při přistání nebo úhel klesání a taky to má takový pěkný nažehlený retrovizuál za nadprůměrné peníze a dokonce si Rusové odpustili patriotismus ve větší míře než malé množství. Hodně příjemné překvapení. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy mívají punc patosu... hroupých keců a spousty vaty. Prostě protože “sdělano v SSSR”. Vremja pjervich má scénář jako klasický blockbuster z Hollywoodu a dialogy jsou výrazně méně stupidní než třeba v legendárním Dni nezáviśosti. Film “jede” už od začátku, podle osvědčeného konceptu (a funguje). Kostra příběhunje přitom tak na jednu větu (Gagarin první ve vesmíru... Armstrong na Měsíci... Leonov v otevřeném kosmu...), takže vlastně kosmonaut vyleze z rakety a zaleze. Hotovo. Tady se ale precizně na sebe postupně vrství jednotlivé překážky, jako při hraní videohry, aby se divák nestihl nudit. Co filmu zvedá kredit je také fakt, že hlavní postava (Alex Leonov) není vymyšlená. Byl totiž technickým konzultantem filmu. Oni nejsou vymyšlení ani další. Třeba Alexův parťák, nebo hlavní inženýr vesmírného programu. Vše reálné postavy. Za mě tedy jde rozhodně o nejlepší film na téma “první-něco-ve-vesmíru” co jsem zatím viděl. Po všech stránkách. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Fakt nechápu, proč se tyhle filmy u nás normálně nepromítají v kinech. Protože tohle je filmově i příběhově neuvěřitelně povedená věc. Navíc díky ruský kultuře pro Čecha možná mnohem pochopitelnější, než americký slaďáky. Samozřejmě, ruský filmy v sobě mají zase jiný chyby a jiný typy manipulace (třeba ten laskavej Brežněv v debatě s Koroljovem byl docela mazec). Záběry z vesmíru, start rakety, mazec... Ale nejvíc mne dostala diskuze před startem, kdy jde šéf vesmírného programu Koroljov říct těm dvěma pilotům, že se to asi musí odložit o rok, protože testovací lety dopadly děsivě... A ten pilot mu vypráví svůj příběh, jak jako tříletej skončil s těhotnou mámou a šesti sourozenci v mrazu, protože otce zastřelili jako diverzanta a sousedi je okradli o všechno včetně domu. A jak pak žili všichni u příbuzných na 16 čtverečních metrech. A přežili. Pak většina příbuzných umřela ve válce. A přežili. Tak sakra nebude čekat, on přežije i tohle. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)
  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)

Reklama

Reklama